CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Noiembrie – ultimul bal. Soarta lumii se va decide într-o insuliță de peste mări și țări

16 comentarii / 8351 vizualizări / 5 septembrie 2022

Un eveniment despre care se vorbește puțin la noi, dar mult în presa internațională, este ceea ce am putea numi ultima șansă de a pune capăt rațional unui război ale cărui consecințe negative sunt abia la debut. Summitul G20 din Indonezia, pe 15-16 noiembrie e un punct crucial pentru geopolitică; indiferent de rezultat, vor urma evenimente de mare anvergură, bune sau rele. Și, dat fiind obiceiul politicienilor români de a acționa strict în siajul evenimentelor externe, tot acela ar putea fi momentul clarificării viitorului coaliției PSD-PNL.

Să prezentăm pe scurt faptele.

Summitul G20 e un for anual de discuții de cel mai înalt nivel, reunind cele mai puternice economii ale lumii și state reprezentînd două treimi din populația planetei. Vorbim de Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Coreea de sud, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de sud, Turcia, Marea Britanie, SUA și UE.
Spania, ONU, Banca Mondială, Uniunea Africană, ASEAN și alte organisme au statut de invitat permanent.

Anul acesta sunt toate șansele, cel puțin conform președintelui indonezian, să participe Vladimir Putin și Xi Jinping, absenți de la summitul de anul trecut. Volodimir Zelenski e invitat, deși nu a confirmat pînă acum; o absență, însă, ar face pulbere tot marketingul său politic practicat de la debutul invaziei, pentru că ar crea sentimentul că se teme să dea ochii cu liderul rus.

Summitul G20 de anul trecut, de la Roma, axat pe problematica majoră a încălzirii globale a fost un fiasco, participanții neputînd să se pună de acord pe marile decizii.
Faptul că anul acesta summitul e programat la capătul lumii, într-o insuliță exotică din arhipeleagul indonezian, nu e lipsit deloc de însemnătate. Anul trecut, la Roma, în timpul summitului, zeci de mii de cetățeni furioși au manifestat pe străzile orașului, determinînd o mobilizare de proporții a poliției. Și era vorba doar despre climatologie; anul acesta, cu războiul din Ucraina și prăbușirea economică a Europei pe agendă, probabil că ar fi fost infinit mai multă violență pe străzile vreunei capitale europene, așa că s-a preferat varianta unui loc în afara schemei, ca să o spunem astfel.

Situația este teribil de complicată.
La jumătatea lui noiembrie, în Europa și SUA va fi deja frig. Facturile vor fi mult mai mari decît sunt în prezent.
Nervozitatea va crește în rîndul cetățenilor.
Summitul are loc după alegerile mid-term din SUA; se va ști dacă Joe Biden iese întărit sau, dimpotrivă, harponat în coastă.
Summitul are loc după alegerile anticipate din Italia, care vor aduce aproape cert la butoane partide radicale, opozante ale războiului și ale sancțiunilor antirusești.
Summitul are loc după marele congres al partidului comunist chinez, la care Xi Jinping va prezenta viziunea pentru China următoarelor decenii. Ceea ce va însemna că în Bali ar trebui să se dezbată și situația relației tot mai încordate dintre China și SUA, inclusiv cu problema taiwaneză.

Sunt, toate acestea, ingrediente care vor ridica enorm miza discuțiilor.
Pe de altă parte, se poate observa că în componența G20 intră majoritar state care în acest moment nu sunt chiar ostile Rusiei, de la Brazilia și Mexic pînă la Arabia Saudită și India.

În presa externă, speranța observatorilor politici e că, pînă în noiembrie, Rusia va ”rezolva” problema în Donbas, astfel că negocierile ar putea consfinți situația de facto, iar Zelenski va fi convins să accepte pierderea unei părți din teritoriu în numele păcii.
Asta ar fi vestea bună pentru mapamond și debutul revenirii la o normalitate mult visată de europeni, adică ridicarea sancțiunilor, revenirea gazelor rusești etc.

Dacă s-ar întîmpla astfel, coaliția la putere în România ar putea nutri speranța că din primăvară lucrurile se vor îmbunătăți în raport cu situația actuală, astfel încît PNL și PSD să poată continua guvernarea braț la braț.

Dacă, dimpotrivă, la summit nu se ajunge la niciun rezultat, situația va deveni disperată. În primul rînd, cel mai prost semnal dat către cetățenii lumii ar fi că marile organisme geopolitice nu mai au nicio putere, deci nu și-ar mai prea avea rostul. Ceea ce ar fi o grea lovitură pe adresa democrației liberale.

În al doilea rînd, ar fi dovada limpede că războiul din Ucraina și toate consecințele sale economice devastatoare vor intra în faza întinderii pe o perioadă îndelungată, nedefinită.
Economiile vestice vor intra în rutina descurcării pe cont propriu, fiecare căutînd soluții pentru sine, pe termen scurt, mediu ori lung. Avantajul va fi, desigur, de partea marilor puteri.
Țările mai mărginașe ale Europei ar fi negreșit sacrificate într-o formă sau alta pe altarul bunăstării suzeranilor din vest.

Cît despre coaliția de la noi, ar fi un moment bun pentru ambele mari partide să se gîndească dacă nu e cazul ieșirii mai înaintea iernii dintr-o guvernare care nu ar mai anunța decît prăbușire în sondaje și vînt în pînzele partidelor populist-extremiste, care nu ar întîrzia să se manifeste.

Cum spuneam, summitul din Bali e ultima șansă a lumii de ieșire dintr-o criză fără precedent după al doilea război mondial și, indiferent de rezultate, evenimente majore vor urma.
Va fi bine pentru toți.
Sau va scăpa cine va putea.
Cale de mijloc nu prea mai există. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Foarte buna analiza, bine argumentata si realista..

 2. Realista analiza!

 3. -ai uitat uk
  -G20 Presidency of Indonesia
  g20.org
  Through the G20 forum, Indonesia will encourage the strengthening of global health resilience and help make a global health system more inclusive, equitable, …

 4. ….Ucraina va trebui sa accepte pierderea unei parti din teritoriu. Si maine, cine va trebui sa accepte acelasi lucru?

  • In Romania deja s-a incercat dezmembrarea tarii in 1989 printr-o „revolutie” sangeroasa menita sa fabrice un fals razboi civil de catre rusi, americani, francezi, unguri, prin 1989-1990 de catre unguri prin planul „Aurora Zorilor”, apoi prin mineriade. 3 incercari. Dupa au primit „minoritarii” drepturi nesimtite cum nu exista in Europa, asa cum au facut sarbii in Voivodina.
   Statul roman a rezistat manevrelor occidentale si orientale de distrugere a statalitatii romane.

   Daca la fel ca in Afganistan, Siria, Ucraina, SUA si Rusia vor decide sa faca razboi proxy, probabil urmeaza Polonia si Romania, coloniile SUA.

   De Polonia ma indoiesc, ei se folosesc de americani, nu invers.

   In orice caz, sa avem vecin o Ucraina slaba este mare binecuvantare. Ucraina si ucrainenii nu au fost niciodata, in istorie, prietenii nostri, nici astazi nu sunt dupa toate pomenile pe care le-au primit de la noi, de la tot ajutorul si tot riscul asumnat de statul roman ajutandui pe ei, in continuare neaga existenta LIMBII ROMANE SI A MINORITATII ROMANE(!!!!!!!!!!!!!!) spunand ca e limba moldoveneasca, adica narativul Kremlinului…
   Au ramas aceeasi invadatori slavi de secol 7 din Asia care ne-au mancat teritoriul, ne-au impins spre munti, s-au aliat cu dusmanii nostri si au comis repetate genocide impotriva noastra pana astazi.

   Chiar astazi, Ucraina trimite in mod special barbatii din grupuri minoritare (cu exceptia unei singure etnii comune cu Zelenski) luati cu arcanul si trimisi sa moara intr-un razboi care nu este al lor. Cum se numeste asta? Conventia de la Geneva? Genocid? Nazism ucrainean adica banderism?
   De ce tine Ucraina batalioane in Bucovina si Bugeac? Eu stiam ca rusii sunt in Donbas, NU LA CERNAUTI !

   • historia.ro:”Unirea Basarabiei cu România, votată cu o largă majoritate de Sfatul Țării de la Chișinău pe 9 aprilie (27 martie stil vechi – n.r.) 1918 a fost contestată de Ucraina. Autoritățile de la Kiev au respins actul unirii și au ridicat pretenții asupra teritoriului dintre Prut și Nistru”. Si acest eveniment se intimpla cind ucraina practic nici nu era stat. Acum o ucraina super-inarmata ce pretentii teritoriale are?

  • Livia , tu ai acceptat deja sa-ți vinzi țara , ce te mai interesează de alții

 5. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 6. E normal ca Ucraina sa piarda ceea ce nu i-a apartinut decat prin decizii administrative abuzive. Crimeea a fost cucerita de trupele imperiale ruse in cursul razboiului ruso-turc ( 1768-1774) si atribuita abuziv Ucrainei de catre Hrusciov in 1954. Iata si un exemplu mai apropiat noua: Basarabia cedata in 1940 avea 52000 km patrati, dar integritatea sa teritoriala nu a durat decat 5 saptamani. Prin manevre administrative ulterioare, circa 24000 km patrati au fost transferati catre RSS Ucrainiana, iar in componenta RSS Moldoveneasca au ramas 28000 km patrati. Inca de atunci in mentalul colectiv ucrainian era prezenta ura fata de romani si pofta de a stapani teritoriile locuite de acestia. De fapt, inca din 1917 Ucraina primise autorizatia de a include Basarabia in componenta sa, ca a zecea gubernie. De ce plangem pe umarul unui popor cu apucaturi imperiale, care nu se deosebeste cu nimic de dusmanul sau rus?

 7. Nu iese câinele de la măcelărie nici dacă-l bați. Cele două partide de la guvernare au calculele făcute. Dacă PNL-ul iese de la guvernare și participă mâine în alegeri, pierde total. Oricum, din ceea ce se vede acum, PSD-ul se pregătește pentru o guvernare cu AUR. Ceea ce este foarte posibil și benefic. Numai ajuns la guvernare, AUR își va da arama pe față.

  • obsedat bolnav de AUR

  • aur e COCLIT.

 8. Scapa cine poate. Asta daca nu se vor ridica impotriva amerlocilor in afara de rusi si altii. Deja in Europa ,mai ales cea de est , amerlocii nu mai sunt agreati.De la „salvatori „au ajuns sa se poarte ca niste stapini de sclavi .. Obiceiurile astea se uita greu,

 9. O insuliță la capătul lumii, pe care se gasesc deodată toți cei care fac viata lumii amară…
  Mare ispită!

 10. Sper sa ii atace teroristii! Poate scapam de ei.

 11. G7… G20
  La ora actuala sunt 195 de TARI pe lumea asta, dintre care 193 – parca – membre ONU!
  Cu toate acestea, 7 – si in format extins, 20 – vor sa “dikteze” pentru restul… nu vi se pare ABERANT!?!?
  Kretinii nostri de conducatori ne pun sa alegem intre amerikani si rushi… explicand cat de buni (in diferite perioade ale vietilor noastre sau, in cazul #-istilor, ale parintilor) sunt unii sau altii… retardati am ajuns sa dim daca ne dam viata si viitorul pe mana a nici 10% dintre cei ce, cu “truda, de secole” ne-au asuprit!
  “Fuck USA, fuck NATO si… p’aia de la Bucuresti!… Asta ESTE GARA (TARA) MEA!”, vorba lui Razvan Vasilescu (California Dreamin’… pentru aia prea pe # rezist!)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998