CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9219 RON UP | 1 USD = 4.6021 RON UP | 1 GBP = 5.6180 RON UP

Nord Stream – Marea Mistificare

1 comentariu / 632 vizualizări / 12 martie 2023

Zeci de miliarde de dolari au fost investiți de Federația Rusă, în calitate de acționar majoritar, într-o lucrare inginerească fără precedent în istorie. Magistralele submarine Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care făceau legătura între zăcămintele de gaze din Rusia și Germania, transformate astfel într-un important hub energetic. Cele două conducte au fost, pur și simplu, aruncate în aer. Cine a făcut-o? Răspunsul la această întrebare reprezintă, în sine, una dintre cele mai mari diversiuni din istorie.
Cronologic, lucrurile stau așa: Principalul motor economic al Europei, hegemonul Uniunii Europene, Germania, un stat care nu dispune de resurse energetice, a bătut palma în plan economic și politic cu Federația Rusă, cumpărând cantități imense de gaz, la prețuri preferențiale și vânzându-le în profit celorlalte state europene. Acest comerț înfloritor a presupus importante concesii făcute Kremlinului și, care, după declanșarea războiului din Ucraina, nu mai puteau fi și nici nu au mai fost tolerate de celelalte state NATO, în frunte cu Statele Unite. Din acest motiv, într-o izbucnire nervoasă, deci necontrolată, Joe Biden a avertizat Germania că, în condițiile în care continuă să achiziționeze gaz rusesc, conductele ar putea să dispară. Ceea ce, în actul următor, s-a și întâmplat. Două explozii succesive au aruncat în aer segmente din cele două magistrale submarine. Și a urmat ceea ce vedem astăzi.
Lumea a rămas consternată. Cum era și firesc, toate suspiciunile s-au îndreptat către Washington, Casa Albă refuzând, pentru început, să facă orice fel de comentariu. Ceea ce a întărit suspiciunile. Federația Rusă a solicitat organizației Națiunilor Unite o anchetă și definirea sabotajului drept act terorist. ONU a intrat în bâlbâială. Însă, în scurt timp, opinia publică internațională a fost servită cu o dezvăluire bombă. Dezvăluirea este asumată de Seymour Hersh, un ziarist de investigație, laureat al premiului Pulitzer. Acesta, utilizând o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul, arată că dublul sabotaj a fost pus la cale de o echipă specializată de scafandri, care ar fi acționat la comanda Casei Albe. Concret, la ordinul lui Joe Biden. Dacă așa stau lucrurile, este un act de o gravitate excepțională, pe care și l-au asumat Statele Unite împotriva unui stat, Federația Rusă, cu care nu se află în război și împotriva unui important aliat strategic, Germania, cu care se află în parteneriat NATO.
În aceste condiții, toată lumea a stat cu ochii pe Germania. Întrebându-se cum va reacționa Berlinul. Mai ales în condițiile în care Germania face parte dintre cele trei state, care s-au angajat să ancheteze sabotajul și să lumineze planeta în legătură cu autorii acestuia. Și ce a urmat?
Liderii de la Berlin și-au cusut, literalmente, buzele. Cu un calm specific nemțesc, nu au făcut nicio afirmație. Și nici măcar vreo aluzie. Între timp, cu o viteză uluitoare, Germania s-a reorientat energetic, reușind să se aprovizioneze cu întreaga cantitate necesară industriei proprii și chiar cu cantități suplimentare, care i-au permis să se transforme, din nou, într-un hub energetic. Cancelarul Scholz s-a deplasat pe neașteptate, aproape inopinat și total neprotocolar, nefiind practic însoțit de o delegație la Washington, unde a purtat o discuție cu Joe Biden. La întoarcere, a venit setat și a utilizat, de îndată, o retorică agresivă la adresa Moscovei. În scurt timp, însă, a explodat o bombă mediatică de mari proporții.
A fost pusă pe piață o nouă dezvăluire șoc. Și anume, că cele două conducte Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu ar fi fost aruncate în aer de un comandou aparținând Statelor Unite, ci la ordinul unui miliardar ucrainean, care dorește să rămână anonim. Acesta ar fi închiriat o navă cu tot ceea ce este necesar și ar fi angajat un grup de scafandrii specializați, care au primit misiunea de a efectua sabotajul. Autorii acestei noi dezvăluiri au ținut morțiș să mai facă două precizări. Care, în sine, sunt extrem de suspecte. Și anume, că Statele Unite și, respectiv, Joe Biden, nu au fost puși la curent și deci, nu au știut nimic. Adică nu sunt implicați în vreun fel. A doua precizare, la fel de suspectă, făcută de miliardarul anonim care își asumă sabotajul, este că această operațiune nu ar fi fost făcută la ordinul lui Volodimir Zelenski, acesta, la fel ca și Biden, nefiind nici măcar pus în temă.
În consecință, toată lumea scapă basma curată. Biden este curat, Statele Unite nu sunt implicate în niciun fel, Zelenski nu e nici el responsabil, iar Germania tace și face, probabil despăgubită în vreun fel pentru pierderea relației privilegiate cu Moscova, hegemoniei asupra Uniunii Europene și independenței față de Washington.
O lucrare bine făcută. Cusută, însă, cu ață albă. Mai devreme sau mai târziu, vom afla uluiți cine, de ce, cum, cu ce costuri și cu ce consecințe a pus-o la cale.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. @ Dacă sunteți de părere domnule Roșca Stănescu că domnul profesor Marga ar trebui să se facă profesor de discipolie, deci dumnealui să predea discipolia, că și dumnealui discipolește la mulți filozofi și lideri politici, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998