CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai despre cazul Snowden: „Serviciile de informații să dea socoteală în fața parlamentelor naționale!”

0 comentarii / 1259 vizualizări / 4 iulie 2013

Eurodeputata Norica Nicolai (ALDE, PNL) a expus plenului Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg nevoia unei atitudini mai ferme din partea oficialilor europeni în așa-numitul scandal al spionării instituțiilor comunitare de către Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite. Ea a adăugat, de asemenea, că este nevoie ca parlamentele naționale să solicite serviciilor de informații, finanțate din banii contribuabililor, să aducă precizări în legătură cu capacitatea acestora de a-și proteja cetățenii.
Parlamentul European a luat în discuție această problemă spinoasă, adoptând o rezoluție prin care condamnă atitudinea oficialilor americani, dar și a unor state membre ce au colaborat în programul PRISM.
”Consider această dezbatere un simplu exercițiu de indignare și de fariseism. De indignare pentru că nu îi voi vedea finalitatea prea curând. De fariseism, pentru că din 1970, când am fost confruntați cu scandalul Echelon, Uniunea Europeană, statele membre, Comisia Europeană, au deplâns, au condamnat, dar au fost incapabile să ia o decizie. Nu cred că vorbim despre un caz de spionaj, ci vorbim de incapacitatea noastră de a aduce la împlinire și de a garanta standardele democratice pentru cetățenii noștri”, a explicat europarlamentara liberală, care este și vicepreședintă a Subcomisiei de Securitate și Apărare a legislativului european.
Norica Nicolai a mai arătat că, dincolo de discuția cu privire la protecția datelor cu caracter personal, UE trebuie să aibă în vedere în politicile sale adoptarea principiului moralității în dezvoltarea produselor industriale:
”Nu știm dacă domnul Snowden este un trădator sau este un om de bună-credință care dorește să protejeze drepturile omului. Am fi știut în cazul în care campioanele democrației europene, măcar unul din statele membre i-ar fi acordat azil politic, dar nu este cazul. (…) Cred că trebuie să vorbim despre principiul care trebuie să guverneze industria și anume: onorabilitatea, onestitatea, moralitatea produselor industriale, care întotdeauna o iau înaintea reglementarilor legale pe care noi suntem incapabili sa le implementăm”, a încheiat Norica Nicolai discursul său.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998