CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai, despre problemele pescarilor amatori din Romania

1 comentariu / 2456 vizualizări / 8 octombrie 2016

”Pescuitul recreativ, cu toate implicațiile sale sociale și economice, este una dintre cele mai iubite activități în România, dar din păcate preocuparea autorităților este insuficientă, ea reducându-se la eliberarea de premise de pescuit sau stabilirea zonelor și perioadelor în care această activitate se poate desfășura. În același timp, asociațiile de pescari constituite în țara noastră se luptă cu lipsa de resurse, de informații, de programe care să promoveze și să dezvolte această activitate într-un mod sustenabil” atrage atenția europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, într-o postare pe Facebook.

”La nivelul Uniunii Europene, discutăm despre protejarea mediului, a anumitor specii aflate în pericol de dispariție, dar și despre implicațiile pescuitului recreativ asupra economiei statelor. De altfel, vorbim despre un sector cu o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de euro anual la nivelul întregii Uniuni.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care am luat inițiativa de a organiza ieri la București o întâlnire între reprezentanții sectorului de pescuit din România și cei ai Alianței Europeane a Pescarilor (EAA), ai Asociației Europeane a Industriei de Echipamente pentru Pescuit (EFTTA), ai Asociației de Pescari Recreativi din Germania și ai Asociației de Vânători și Pescari din Norvegia. Evenimentul, desfășurat cu găzduirea Senatului României sub titlul ”Beneficiile asupra mediului și impactul economic al pescuitului recreativ”, a reprezentat o oportunitate excepțională de a realiza un schimb de experiență între cei implicați în aceste politici în România și activiști din țările în care există deja o cultură a pescuitului recreativ.

 

14812926_1110967405624289_1914738504_o

S-a vorbit mult despre educarea tinerilor în spiritul protecției mediului, s-au prezentat programe de succes din alte state membre în acest sens, s-au dat exemple despre cum poate sprijini statul acest sector și despre cum poate preveni mai eficient braconajul, dispariția speciilor de pește, făcându-se referire la România unde avem lostrița, sturionul și păstrăvul curcubeu în această situație.

Mă bucur că, lăsând de-o parte agitația mediatică creată de apropiata campanie electorală, am reușit să creez la București un dialog constructiv, așezat, aplicat pe probleme concrete ale vieții noastre și sper ca un prim semnal pozitiv va fi aderarea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România la Alianța Europeană a Pescarilor, pentru facilitarea schimbului de informații și crearea de parteneriate cu scopul desfășurării de programe comune pe acest domeniu.

Precizare: Legislația UE stabilește că pescuitul recreativ și sportiv se află sub autoritatea statelor membre, acestea având dreptul de a gestiona și organiza această activitate, dar și obligația de a aplica legislația în domeniul protejării mediului și a resurselor, de a colecta date cu privire la capturi și de a monitoriza starea resurselor și a calității apei. Din păcate, pescuitul recreativ/sportiv, nu au fost inclus în Politica Comună de Pescuit a UE și nici în Regulamentul de control. Totuși, în multe cazuri din ultimii ani, în Parlamentului European și la nivelul Comisiei Europene, s-a discutat despre impactul acestui tip de pescuit asupra mediului și despre implicațiile sale asupra economiilor statelor membre. Totuși, în ceea ce privește Regulamentul de control ce va fi revizuit anul viitor, una dintre temele foarte importante de dezbatere din cadrul Comisiei de Pescuit din Parlamentul European va fi cea privind necesitatea includerii pescuitului recreativ și sportiv în această legislație europeană” punctează eurodeputatul. (B.I.)

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Pare neimportant, dar pescarii amatori chiar reprezinta o categorie ce merita bagata in seama!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998