CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Norica Nicolai: ”Ghise sa isi retraga urgent proiectul de lege privind jurnalistii”

0 comentarii / 1528 vizualizări / 29 septembrie 2010

Vicepreședintele PNL, Norica Nicolai, îl somează pe deputatul Ioan Ghișe să își retragă urgent din parlament proiectul legislativ privind statutul jurnalistului, pe care îl etichetează ca fiind o aberație.

”Voi cere Biroului Permanent să ia imediat atitudine, pentru că dl Ghișe, prin acest proiect, s-a pus în afara valorilor și reperelor PNL. Ne delimităm clar de această inițiativă și îi cerem să o retragă imediat, articolele din lege fiind, în opinia mea, niște elucubrații și frustrări personale pe care le condamn la orice om politic, cu atît mai mult la dl.Ghișe, care e și recidivist, pentru că a mai avut o inițiativă nepotrivită pentru presă și anul trecut” afirmă, pentru Inpolitics, europarlamentarul PNL. Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, „Legea jurnalistului”, conform căreia ziariştii trebuie să aibă „carte de jurnalist”, să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru „delicte de presă”.

Propunerea legislativă a lui Ghişe prevede, la articolul 68, că „prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane”.

Iniţiativa lui Ghişe prevede că răspunderea pentru producerea delictului de presă revine reprezentanţilor autorităţilor publice, prin transmiterea de informaţii eronate, proprietarului de multiplicarea de publicaţii, proprietarului postului de radio sau televiziune, editorului şi autorului care nu are calitatea atestată de jurnalist.

Delictul de presă este înţeles de senatorul PNL drept „delict sau cvasi-delict civil”.

Astfel, potrivit propunerii lui Ghişe, prin delict se înţelege „orice fapt voluntar (ilicit) şi dăunător al persoanei, îndeplinit prin acţiune sau omisiune, săvârşit cu intenţia de a păgubi altă persoană”.

„Cvasi-delict este tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă”, se precizează în textul de lege propus.

Potrivit legii senatorul PNL, poate fi tras la răspundere din cauza unui delict de presă cel ale cărui fapte îndeplinesc simultam condiţiile: constituie o culpă sau greşeală prin omisiune sau acţiune, constituie cauza prejudiciului a cărui reparare se cere, au cauzat o daună morală sau materială, sunt ilicite, pot fi imputate autorului.

Ghişe propune înfiinţarea unui organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal în supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă.(B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998