CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai: Militarii romani isi vor putea reclama drepturile Ombudsmanului European

0 comentarii / 1359 vizualizări / 19 iunie 2012

Militarii români aflați în misiunile militare ale UE se pot adresa pentru apărarea drepturilor financiare și individuale Ombudsmanului European, după ce în prealabil au parcurs toate procedurile interne apreciază Înalta Reprezentantă a UE și vicepreședintă a Comisiei Europene, Catherine Ashton, într-un răspuns la o întrebare a europarlamentarei liberale Norica Nicolai.

În calitatea sa de vicepreședintă a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, Norica Nicolai a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai personalului militar din România și cu EUROMIL (Organizația Europeană a Asociațiilor Militare), care au sesizat faptul că la nivelul UE există o serie de neclarități în legătură cu instituțiile ce supervizează drepturile personalului militar aflat în misiuni oficiale.

Reprezentanta Comisiei Europene a clarificat această problemă, stabilind că Ombudsmanul European este instituția în măsură să clarifice aspectele legale legate de drepturile de orice natură ale personalului militar aflat în misiuni militare ale UE, cu condiția ca în prealabil petentul să parcurgă toate instanțele naționale: contingentul național desfășurat în teatrul de operațiuni, comandantul operațiunii, respectiv autoritățile ministeriale competente. Acest drept este oferit, conform răspunsului vicepreședintei Ashton, prin calitatea de cetățean european pe care o are orice persoană provenind dintr-un stat membru al UE.

Încă din anul 2003, România s-a implicat în mai multe misiuni ale UE cu scopul aplicării Politicii de Securitate și Apărare Comune, alăturându-se celorlalte țări europene în eforturile de menținere a păcii și stabilității în mai multe zone precum Kosovo, Bosnia, Somalia. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998