CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Norica Nicolai: ”Puterea ii foloseste pe Hayssam, Necolaiciuc si Popa pe post de sperietori politice”

0 comentarii / 1858 vizualizări / 18 martie 2010

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai susține, într-un interviu acordat Inpolitics, că situația Justiției din România a ajuns de-a dreptul dramatică, în condițiile în care 3000 de judecători trebuie să rezolve 1,4 milioane de dosare penale, în timp ce marii infractori, precum Hayssam, Necolaiciuc ori Nicolae Popa sunt folosiți doar pe post de sperietori politice de către actuala putere.

”Aproape o zecime din populația țării e potențial infractoare”

-Stimata doamna Norica Nicolai, procurorul general ne-a dat frisoane cind a anuntat, deunazi, ca in Romania exista la aceasta ora 1,4 milioane de doare penale pe rol, ceea ce creeaza impresia unei tari eminamente de infractori? Care sunt cauzele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie?

-Această cifră afirmă că aproximativ 6 la sută din populaţia României este certată cu legea. Dacă însă calculăm acest procent luând în considerare faptul că 5,5 milioane din populaţie o reprezintă copiii, care teoretic nu pot face obiectul legii penale decât în anumite condiţii prevăzute de lege, procentul ar fi de 9 la sută, aproape o zecime din populație. În acest caz, creşterea criminalităţii este alarmantă. Nu pot spune însă că aceste persoane au încălcat legea, întrucât nu îmi dau seama câte din aceste dosare vor fi rezolvate printr-o sentinţă de condamnare definitivă. Dar nici nu pot să nu constat faptul că procurorii români sunt supraaglomeraţi în realizarea anchetelor penale şi că se impune o regândire a numărului acestora astfel încât actul de justiţie să fie corect şi să aibă eficienţă în aflarea adevărului şi stabilirea vinovăţiei. Starea de criminalitate rămâne însă îngrijorătoare şi dovedeşte că în materie de prevenire a criminalităţii nu s-a realizat absolut nimic, că legea nu este respectată pentru că ori nu este îndeajuns cunoscută, ori este prea des modificată.
Nu vreau să cred că printre aceste dosare sunt cauze care nu au nici o legătură cu încălcarea legii, ci cu intenţia de a menţine asupra anumitor persoane o eventuală presiune. Cred însă că în raport de această situaţie, imaginea cu privire la starea justiţiei din România nu se va îmbunătăţi. Să ne imaginăm că toate aceste dosare vor fi finalizate cu trimiterea în judecată a persoanelor cercetate şi că judecătorii vor fi obligaţi să judece 1,4 milioane de procese pe lângă cele deja aflate pe rol…

-De ce credeti ca nu se reuseste, de atita timp, transarea mult-comentatelor extradari ale lui Omar Hayssam, Necolaiciuc ori Nicolae Popa, desi, periodic, insusi presedintele da asigurari publice ca mai e un pic si vor fi adusi, ba unul, ba altul, in tara?

-Am aflat de la cele mai înalte autorităţi ale statului că extrădarea acestor trei persoane este iminentă şi că tragerea lor la răspundere penală sau executarea pedepselor se va realiza în curând. Ori oficialii din Ministrul Justiţiei care se ocupă de realizarea acestor proceduri de extrădare îi dezinformează pe miniştri şi pe preşedinte, ori nu exclud ca aceste persoane să fie folosite pe post de „sperietori” politice pentru diverşi oameni politici sau de afaceri în momente politice decisive, cum ar fi alegerile.
De altfel, în ceea ce-l priveşte pe Omar Hayssam, statul sirian nu a furnizat nici un răspuns până acum, iar pentru domnul Necolaiciuc, putem aştepta şi doi ani. În cazul extrădării lui Nicolae Popa, subiect apărut în perioada de campanie, mi s-a părut absolut ciudat faptul că autorităţile române au invocat un acord de extrădare cu Indonezia, acord inexistent.
Nu exclud ca toate aceste cazuri relevante pentru justiţie, dar şi pentru conivenţa acestora cu lumea politică să fie utilizate într-o strategie de imagine, ceea ce însă aduce în continuare deservicii modului în care se realizează şi este percepută justiţia în România.

Marile arestări din 2009, perdea de fum peste scandalurile prezidențiale

-De ce credeti ca nu se mai aude nimic in acest moment de personajele celebrei campanii justitiare din anul alegerilor prezidentiale, ne referim la Puiu Popoviciu, Cornel Serban, Gigi Becali si altii de acelasi calibru? A fost vorba doar de o perdea de fum, asa cum au sustinut numeroase voci, menita sa acopere anumite probleme de imagine ale lui Traian Basescu, ale familiei sale ori ale PDL?

– Înclin să cred că astfel de cauze spectaculoase şi utilizate într-un spectacol mediatic nu au avut decât rolul de a acoperi chestiuni care ţin de imaginea partidului de guvernământ, a preşedintelui şi a familiei. Dacă lucrurile stau aşa şi dacă persoanele despre care m-aţi întrebat nu vor avea parte de o judecată corectă, putem înţelege fie că aceste persoane sunt nevinovate şi victime ale unor înscenări, fie că justiţia nu funcţionează. Oricum, această strategie a dosarelor penale decredibilizează toate puterile statului implicate în gestionarea lor. Cel mai greu lucru în astfel de situaţii, indiferent cum se finalizează dosarele penale, este scăderea drastică a încrederii populaţiei în justiţie. Dacă am admite, aşa cum se vehiculează public, că în spatele multor dosare penale sunt interese politice, cred că putem vorbi de un proces de sinucidere lentă a clasei politice. În condiţiile în care încrederea populaţiei în principalele puteri ale statului, Parlament, Guvern, Justiţie, este la o cotă de avarie, putem asista la o situaţie de anomie generalizată, la neîncredere în orice structură de autoritate şi la forme diverse de justiţie privată.

”Îmi este greaţă de modul în care funcţionează multe lucruri în ţara asta”

-Credeti ca anchetarea senatorului Catalin Voicu s-ar putea inscrie intr-o strategie de santaj politic la adresa unor lideri actuali ai opozitiei?

– Nu cunosc amănunte despre cazul Cătălin Voicu, dar precizez că în conformitate cu procedurile parlamentare, Senatul va trebui să se pronunţe după ce Comisia Juridică va întocmi un raport pe baza documentelor prezentate de Parchet. Nu cred că este relevant ce conţine acest dosar sau dacă între el şi revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului există vreo legătură. Totuşi, cred că în acord cu toate regulile europene, libertatea este regula şi privarea de liberatate este excepţia.
Pentru că am fost senator şi am citit în calitate de preşedinte al Comisiei Juridice documente care vizau dosare penale ale unor miniştri, mărturisesc cu amărăciune că îmi este greaţă de modul în care funcţionează multe lucruri în ţara asta. Nu cred că trimiterea dosarului Voicu cu cererea de arestare preventivă în Senat s-a făcut pentru ca senatorii să citească amănunte picante despre domnul Voicu sau anumiţi lideri ai PSD şi asta să determine decizia de revocare a lui Geoană, dar dacă ar fi aşa, ar fi trist şi pentru cei care au instrumentat dosarul şi pentru cei care citesc.

-Credeti ca unele dezertari din PNL si PSD au fost stimulate de PDL cu dosare penale?

– Nu ştiu dacă este vorba de dosare penale, dar înscrierea acestora într-un grup de independenţi care susţin puterea poate demonstra existenţa unor „stimulente” din partea PD-L, partid interesat să îşi constituie o majoritate în Parlament. Parafrazând o celebră expresie a perioadei interbelice, aceea cu şantajul şi etajul, pot spune că există o legătură între şantaj şi majoritatea acestor parlamentari.

-Considerati ca echipa Kovesi-Morar si-a facut datoria pe parcursul celor citiva ani de cind se afla in fruntea procurorilor romani? Daca ritmul actual de ”eficienta” a justitiei se mentine, la ce ne-am putea astepta in 3-4 ani?

– Cred că au încercat să îşi facă datoria. Dacă nu au reuşit, trebuie să vedem care sunt cauzele, dar în orice caz, aşa cum spuneam, justiţia română în următorii ani riscă să se blocheze pentru că nu este omeneşte posibil ca 3000 de judecători să asigure o judecată corectă pentru un număr atât de mare de cauze.(interviu realizat de B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998