CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9221 RON UP | 1 USD = 4.5466 RON UP | 1 GBP = 5.6028 RON UP

Norica Nicolai, sceptica fata de acordul de comert UE-SUA

1 comentariu / 1981 vizualizări / 11 iunie 2015

Ieri, Parlamentul European a amânat votarea rezoluției care ar fi autorizat Comisia Europeană să înceapă negocierile cu privire la un acord cu Statele Unite privind un parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții. Europarlamentarul Norica Nicolai explică, într-o postare pe Facebook, de ce a fost de acord cu această amânar: ”întrucât am anumite rezerve în legătură cu eficiența TTIP în Europa, dar și pentru că am primit extrem de multe multe sesizări din partea organizațiilor implicate în negocieri și a cetățenilor europeni în legătură cu acest acord”.

”Mi-a fost solicitată opinia în repetate rânduri în legătură cu TTIP. Vă mărturisesc că am serioase temeri în legătură cu felul superficial în care ne sunt prezentate avantajele creării unei zone de liber schimb între SUA și țările europene. Am spus-o și în dezbaterile ALDE și voi susține în continuare că îmi voi da votul în favoarea unui TTIP doar în condițiile în care ne vor fi prezentate analize imparțiale, clare, studii de impact asupra tuturor sectoarelor implicate din care să reiasă că agricultorii, producătorii de orice fel de bunuri din Europa vor avea de câștigat financiar în urma semnării unui document de acest gen.
De asemenea, voi fi de acord cu un TTIP care îmi va garanta că nu vom asista neputincioși la o invazie de produse de consum americane, obținute la prețuri foarte mici din materii prime modificate genetic; nu voi fi de acord cu un TTIP care ne pune la dispoziție produse ieftine ce pot avea un impact extrem de negativ și ireversibil asupra sănătății fiecăruia dintre noi, cu costuri adiacente pentru sistemul de sănătate public și pentru generațiile viitoare ale Europei.
Pe de altă parte, am rețineri în a vota un acord de liber schimb între UE și SUA fără să fiu sigură că americanii apreciază și vor cumpăra produsele europene, pentru că acest schimb riscă să fie făcut doar într-o direcție. Astfel, sunt îngrijorată de viitorul agricultorilor români, al producătorilor de vinuri și brânzeturi franțuzești, al fabricanților de mașini germane, al producătorilor de citrice din sudul Europei, de legume din est-europene, de bijuterii sau parfumuri europene. Nu sunt convinsă că aceștia vor fi apreciați și doriți pe o piață americană extrem de fidelă produselor proprii.
Înțeleg că lipsa de transparență asupra prevederilor din TTIP este justificată prin stadiul încă incipient al negocierilor, dar vreau să vă asigur pe toți cei preocupați de acest document atât de important că orice decizie finală va trebui să treacă de votul nostru, al deputaților europeni, iar votul de amânare a mandatului dat CE de ieri arată că o mare parte din Parlamentul European este în asentiment cu ceea ce tocmai v-am expus” mai scrie europarlamentarul ALDE.

 

Logo-ADLE-RO

 

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. If your arlcties are always this helpful, „I’ll be back.”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998