CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noua Constitutie, o capcana de zile mari pentru opozitie

0 comentarii / 1147 vizualizări / 1 iunie 2011

Traian Băsescu a lansat azi la apă așa-zisul proiect al noii Constituții, în realitate o capcană de proporții întinsă opoziției actuale, care îi va deschide calea unei campanii de imagine de lungă durată, cu bătaie pînă la alegerile de anul viitor.

Proiectul lui Băsescu este în foarte mică măsură unul capabil să reformeze politica, economia ori administrația din România. Este, în schimb, un instrument perfect pentru a crea tema necesară unei campanii de lungă durată a președintelui, în dauna actualei opoziții, dacă nu chiar a întregii clase politice. Un proiect creat special pentru a isteriza parlamentarii și, pe cale de consecință, pentru a fi trîntit în legislativ, adică exact ce vrea să arate Băsescu poporului, înaintea alegerilor de anul viitor.

Noua Constituție permite anchetarea, percheziționarea, urmărirea penală ori arestarea parlamentarilor la fel ca în cazul oamenilor obișnuiți, dublează durata reținerii, permite reducerea aleșilor la aproape jumătate, elimină caracterul prezumat licit al averilor, elimină imunitatea miniștrilor, introduce acordul președintelui pentru remanieri șamd. În schimb, total neechitabil, păstrează imunitatea președintelui, pe motiv că ”statul are nevoie măcar de un pion de stabilitate”. De asemenea, avizul Curții Constituționale pentru suspendarea președintelui devine obligatoriu.

Că proiectul e conceput de Băsescu special pentru a fi respins în parlament o dovedește și întărirea rolului președintelui; or, în condițiile în care un alt politician va beneficia de acestea prevederi, ”generozitatea” lui Băsescu e de-a dreptul suspectă. Pe de altă parte, primii care vor vota contra acestui proiect vor fi, e de la sine înțeles, parlamentarii PDL, deja colecționari ai cîtorva zeci de dosare penale, care s-ar trezi cu perspectiva de a fi descoperiți în fața actualei opoziții, după alegeri. În plus, pentru adoptarea proiectului e nevoie de două treimi din voturi, sau chiar trei sferturi, în caz de eșec al medierii între Camere, ceea ce presupune din start o armonie politică de excepție.

Marele avantaj al PDL este că parlamentarii săi vor respinge, probabil, proiectul noii Constituții fără tam-tam, la votul secret, prefăcîndu-se pînă în ultima clipă că îl susțin. În schimb, PNL și PSD e de așteptat să sfîșîie în bucăți proiectul președintelui, în zilele următoare, adică exact ceea ce vor și Cotrocenii: să vadă întreaga țară cum se agață politicienii opoziției de ciolan, de protecția imorală a imunității șamd.

Manevra președintelui ar putea fi dejucată simplu, dacă opoziția, spre exemplu, ar saluta proiectul noii Constituții, cu unele rezerve, desigur, care ar putea fi transpuse în fapte la dezbaterile din parlament, și apoi ar închide subiectul pînă la anul. Pariem că nu se va întîmpla, însă, cîtuși de puțin astfel.

Mizînd pe războiul crunt pe care opoziția îl va declara noii Constituții, Băsescu își creează un front de luptă care îl avantajează, mai ales că principalele modificări, democrate sau nu, sunt pe gustul marelui public. Înainte de locale, Băsescu va trage tare pe necesitatea adoptării modificărilor. După locale, va pune la zid, pînă la alegerile parlamentare, aleșii opoziției, vinovați de respingerea lor. Conferința de presă de azi marchează intrarea lui în campania electorală, iar plasarea referendumului de adoptare odată cu alegerile locale nu face decît să confirme că Băsescu nu vizează, de fapt, decît obținerea dreptului de a se implica activ în scrutinele de anul viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998