CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noua reactiune: conu Traian, fata cu anticipatele opozitiei

0 comentarii / 1421 vizualizări / 22 iunie 2011

Băsescu a dat o dovadă de profundă înțelepciune politică atunci cînd a declarat ieri, la Cotroceni, că declanșarea de anticipate ar provoca o criză politică pe care România nu și-o permite. Poate doar în ceea ce privește acuzațiile tăioase de imaturitate la adresa lui Ponta&Antonescu, autorii propunerii, să fi sărit nițel calul șeful statului. Nu de alta, dar antecedente mai spectaculoase decît el în domeniu nu mai are nimeni în toată lumea, probabil.

”S-a venit cu propuneri politicianiste, care definesc superficialitatea si lipsa de maturitate a celor doi lideri. Mi-am dat seama ca nu aveam in fata doi oameni responsabili – reflecta politicianism, dezinteres, lipsa de maturitate si de responsabilitate(…)Mecanismul de instalare a unui guvern anticipat inseamna cel putin 3-4 luni de guvern interimar” a spus președintele, despre ideea anticipatelor fluturată de Ponta și Antonescu.

Unii observatori au punctat, după meciul de ieri, de la Cotroceni, că Băsescu nu are căderea să critice ideea anticipatelor atît timp cît el însuși a susținut-o în 2005.

Eroare. Băsescu a lansat pe tapet ideea anticipatelor pe 14 decembrie 2004, la doar cîteva zile după alegerile parlamentare. „Dacă Guvernul A.D.A. nu va trece de Parlament, se va trece la alegerile anticipate”, declara atunci Traian Băsescu după participarea, alături de Ion Iliescu, la punerea pietrei de temelie, în Piața Revoluției, pe locul în care urma să fie amplasat Monumentul Revoluției.

„Coabitarea înseamnă instabilitate sau ritm de instabilitate. Majoritatea parlamentară se poate constitui în acest moment în jurul Alianței «Dreptate și Adevăr». În cazul în care partidele nu înțeleg sau nu traduc corect votul electoratului pentru turul doi la prezidențiale, ne vom întoarce la popor”, mai afirma Traian Băsescu. „Dacă președintele nu poate să-și execite mandatul așa cum l-a primit de la popor, se va întoarce înapoi la popor”. „Am discutat cu Marko Bela marți seară și cu Voiculescu în cursul zile de marți și pe amîndoi i-am informat că ne întoarcem la popor dacă nu se găsesc soluții. Dacă nu trece guvernul Alianței, cu certitudine ne întoarcem la anticipate”, conchidea el, adăugînd că nu va accepta să guverneze decît cu un Guvern al Alianței, „respectînd decizia poporului român care și-a ales președintele”.

Dincolo de aberația de final – de cînd poporul e obligat să aleagă președintele la pachet cu parlamentul? – Băsescu arăta încă de atunci cît de mult preț pune pe costul politic, economic și social al unor alegeri parlamentare, mai ales în condițiile în care România era puternic presată de UE să rezolve problemele de dinaintea integrării.
Marota alegerilor l-a urmărit pe Băsescu tot anul 2005, același an în care ar fi trebuit să pună rapid în aplicare promisiunile electorale, ca și tot anul 2006.
La cîteva luni după alegeri, Băsescu continua să declare: „Dacă vă aduceți aminte, încă din luna ianuarie am constatat necesitatea declanșării imediate a anticipatelor. Este un moment formidabil ca importanță, iar guvernarea în ambiguitate nu face decît să facă să treacă șansa pe lîngă noi. Sunt convins că o guvernare a Alianței ar fi avut cu totul alt trend decît o guvernare în coaliție, un alt trend și din punct de vedere al coerenței, și din punct de vedere al eficienței”.

În aprilie 2006, aceeași obsesie, dublată de furie la adresa lui Tăriceanu: „Îmi aduc aminte că prima și cea mai gravă încălcare și inițiativa disprețului pentru deciziile alianței au fost chiar ale domnului prim-ministru, atunci cînd hotărîsem să declanșăm procedura pentru alegeri anticipate”.

Ce părere avea, însă, în 2005, celălalt ”matur”, actualul premier Boc, despre chestiunea anticipatelor? Iată: „Solutia anticipatelor este una extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc, din perspectiva necesitatii indeplinirii promisiunilor electorale, dar si din cea a pregatirii masurilor pentru integrarea europeana“.

Altfel spus, în viziunea președintelui și a liderului PDL, integrarea nici că se putea pregăti mai bine decît prin alegeri anticipate. Noroc că, așa cum s-a dovedit ieri, la Cotroceni, timpul trece și îi mai deșteaptă pe unii. Băsescu ar trebui să fie înțelegător și să manifeste un pic de răbdare față de liderii Opoziției: 6-7 ani la putere și le-ar veni și lor, mai mult ca sigur, mintea la cap. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998