CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noua regionalizare: Basescu arunca bomba, partidele isi pierd trompa

0 comentarii / 2197 vizualizări / 9 iunie 2011

De fapt nu atît trompa și-o pierd partidele de la noi în urma introducerii noii regionalizări, cît busola. Concret, noul proiect de lege pentru care e probabil că guvernul își va asuma răspunderea, va produce o zarvă de nedescris în interiorul partidelor, în special cele de opoziție, și va declanșa conflicte inimaginabile acum, exact în anul destinat pregătirii alegerilor generale.

Mica hibă poartă numele de legea partidelor politice, care stipulează clar că formațiunile politice se organizează după modelul administrativ-teritorial al țării, și au ca subdiviziuni organizații teritoriale, potrivit aceleiași structuri administrative.
În consecință, dacă la nivelul puterii se va opta pentru varianta reîmpărțirii țării în 8 județe, în locul celor 41 actuale, toate partidele trebuie să își redeseneze harta organizațiilor interne și să aleagă noi conduceri. În loc de 41 de lideri județeni, vor exista doar 8, ceea ce va avea consecințe spectaculoase. În primul rînd, în interiorul partidelor va izbucni o bătălie aprigă pentru postul de lider județean, media candidaților fiind de 5 pe loc. Or, se știe că orgoliile mioritice ieftine ale politicienilor noștri au făcut ca partidele să aibă structuri de conducere tot mai stufoase, cu zeci de vicepreședinți, secretari generali adjuncți, executivi etc, în locul unor scheme mai reduse și mai eficiente. Imaginați-vă cum sună perspectiva pentru 4 din 5 baroni ai PSD, spre exemplu, de a-și pierde posturile și influența actuale.

Teoretic, parlamentarii stabiliți azi de Oprișan, în zona Vrancea, ar putea sta mîine în vîrful peniței lui Mazăre ori Nicușor Constantinescu, de la Constanța.
Nu doar posturile de lider al organizației județene ar fi decimate, ci și cele de președinți și vicepreședinți ai CJ, ceea ce va limita și mai mult marja de agreement între diverși baroni teritoriali.

În loc să intre în linie dreaptă cu pregătirile pentru campaniile de anul viitor, partidele de la noi au toate șansele să înceapă toamna cu o reorganizare din temelii, cu scandaluri și bătălii interne de proporții și, foarte probabil, vom asista la convocarea unor congrese extraordinare.

Ușor avantajat ar putea fi PDL, partid unde Zeus are capacitatea să pună, cît de cît, batista pe țambalul unor asemenea scandaluri interne, ajutat, probabil de argumentul că noua decupare teritorială a fost concepută măiestrit, astfel încît să avantajeze partidul la alegeri. O manevră similară, dar la un alt nivel, celei la care a recurs guvernul Tăriceanu în 2008, cînd cu decuparea colegiilor electorale.
Una peste alta, nu e deloc exclus ca tocmai aceste consecințe, mai sus descrise, ale modificării organizării regionale să fie adevăratul motiv al precipitării lui Băsescu. Ținînd opoziția sub presiune internă, mărește spectaculos șansele propriului partid în alegerile de anul viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998