CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noua strategie de aparare: pazim tara cu EBA, Duda, Cocos, Oana Mizil si Daciana

0 comentarii / 2145 vizualizări / 30 iunie 2010

Mult comentata nouă Strategie Națională de Apărare, elaborată de Palatul Cotroceni, nu are puncte interesante doar la capitolul ”Presa, ca amenințare strategică”. Citind cu atenție, nu poți să nu răsufli ușurat la gîndul că apărarea țării e pe mîini ferme și bune, precum cele ale Elenei Băsescu, Dorin Cocoș, Oanei Mizil sau Dacianei Sîrbu.

Astfel, la capitolul 7.2 ”Acțiunea internă – Apărarea armată”, sunt enumerate principalele direcții de acțiune în domeniul transformării miilitare, iar la loc de cinste e plasată ”Armonizarea învățămîntului militar cu politicile NATO și UE din domeniul educației și asigurarea specialiștilor necesari, conform standardelor și cerințelor de securitate și de apărare a țării”.

Excelent punct de vedere, am spune: chiar e nevoie să pregătim specialiști de nădejde în domeniul militar de vîrf. Să vedem, însă, cum se transpune în practică, la noi, acest concept, mai precis cine sunt ”specialiștii” care ajung să facă una dintre școlile de elită în domeniu, reputatul Colegiu Național de Apărare. Crème de la crème, cum s-ar zice, și care în CV-urile multor generali români figurează drept vîrful de pregătire. Prin băncile Colegiului au trecut și s-au școlit în cele mai serioase probleme de apărare și siguranță națională nume sonore, despre care presa a relatat în nenumărate rînduri: fiica președintelui, Elena Băsescu, cea care și-a făcut chiar campanie electorală în straie militare, Elena Udrea, Oana Niculescu Mizil, Daciana Sîrbu (dar și soțul, Victor Ponta), și, mai ales, Excelența Sa Radu Duda, fostul ”duce tava” din teatrul ante-decembrist. A absolvit cu brio cursul și afaceristul Dorin Cocoș, ca și patroana Eximtour, Lucia Morariu, altă figură grea din turism, ori Cătălina Ioan – șefa peste bucătarii Palatului Snagov, afacerista Maricica Ioviță – regina brutăriilor vasluiene, celebrul Miky Șpagă, ex-primarul Cătălin Chiriță, dar și vreo cîțiva preoți care servesc prin parohii de vîrf, udemeristul miliardar Attila Verestoy, Cristian Boureanu, Cozmin Gușă, Sergiu Sechelariu, Cristian Adomniței și multe alte figuri politice, dintre care unele nici armata nu o făcuseră. Au mai trecut pe acolo o droaie de jurnaliști, precum Robert Turcescu sau Anne Jugănaru, unii fără măcar să aibă tangență, ca specializare de presă, cu problematica apărării, dar și multe femei superbe, a căror singură calitate era de amante ale unor potentați ai vremii (decența ne împiedică să dăm nume).

La acestea se adaugă de acum celebrele scandaluri de corupție din instituțiile de studii militare înalte, unele intrate chiar în atenția DNA, precum Universitatea de Apărare Carol l, care au eliberat pe bandă rulantă și, se pare, pe bani grei, diplome universitare și titluri științifice grele, din domeniul militar. În fine, să mai spunem că, potrivit unor statistici neoficiale, cca.70% dintre angajații cu studii superioare ai MAI și-au luat diplomele, de la distanță, de la controversata universitate ”Spiru Haret” și am cam încheiat cu artificii capitolul ”învățămînt militar” din România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998