CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Noul ambasador al SUA: ”mascariciul cu bani” care si-a cumparat functia ca la talcioc

2 comentarii / 5618 vizualizări / 7 iulie 2019

Noul ambasador al Americii la București încă nu și-a ocupat postul, dar provoacă deja scandal peste Ocean, după ce s-a aflat că și-a cumpărat funcția ca la talcioc, în premieră absolută, și că s-au făcut aranjamente ca la audierea din comisia senatorială să nu fie chestionat despre acuzații grave de hărțuire sexuală. În plus, succesorul lui Klemm promite solemn că va fi un demn servant al intereselor americane în țara noastră, semn că unii s-au bucurat prea devreme că vom avea un ambasador de origine română.

Președinția lui Donald Trump se confruntă cu acuzații tăioase legate inclusiv de politica externă și de situația diplomației americane. În mandatul său, au continuat concedierile de diplomați profesioniști și reducerile de buget, iar numirile de ambasadori politici au devenit o regulă.
Trump, spre exemplu, a numit pînă acum cu 50% mai mulți ambasadori politici decît Obama și numărul crește vertiginos.

Ce înseamnă, pe scurt, ambasadori politici?
E vorba de persoane trimise să reprezinte SUA în anumite state ori de mai mică importanță pentru interesele americane, ori, dimpotrivă, de importanță atît de mare încît conexiunile se fac la un nivel mai înalt decît cel de ambasador. În ambele cazuri, diplomații trimiși la post au o importanță relativ redusă.
Regula era ca ambasadorii politici să fie numiți după bunul plac al președintelui din rîndul donatorilor de campanie dinaintea alegerii ca președinte.

Numai că actualul președinte nu doar că a mărit dramatic numărul ambasadorilor ”pe bani” și a fixat, practic, și un mercurial pentru achiziția de funcții.
Ci a făcut mult mai mult, iar de aici scandalul care a explodat zilele trecute în SUA: Trump a inaugurat metoda desemnării unor ambasadori nu pentru cotizația din campania trecută, care l-a dus la Casa Albă, ci pentru contribuția la viitoarea campanie.

Iar numele înfierat în acest caz e al propunerii de ambasador pentru România, Adrian Zuckerman.

Un celebru ONG american, Centrul pentru Politici Responsabile, creat în 1983 de cîțiva senatori, a lansat în 1996 un site, OpenSecrets, care publică anchete și dezvăluiri despre circuitul banilor în politică, care s-a bucurat de un imens succes și a devenit un instrument de maximă importanță pentru alegători, presă, societatea civilă șamd.
În fiecare an, Centrul furnizează informații despre zeci de milioane de dosare pe care personalul său le procesează, standardizează și codifică, într-un format restrîns și ușor de înțeles pentru marele public. În 2016, spre exemplu, OpenSecrets.org a înregistrat aproape 40 de milioane de vizualizări de pagini, de la aproape 7 milioane de vizitatori unici.

Pe 3 iulie, un material publicat de siteul CPR – cu o zi înaintea Zilei Independenței – scotea la lumină date concrete despre modul în care Trump a transformat diplomația SUA efectiv într-un business, numind mai mulți ambasadori pe bani decît oricare alt președinte. În plus, Trump refuză și să facă publică lista susținătorilor săi financiari, altă premieră care provoacă mari valuri în țara sa.

Dar, atrage atenția Opensecrets:

”Doi diplomați – Lynda Blanchard și Adrian Zuckerman, care au fost nominalizați în calitate de ambasadori în Slovenia și România – nu au donat campaniei Trump în 2016, deși sotul lui Blanchard a contribuit cu 500.000 de dolari la fondul de inaugurare al Trump. Dar atât Blanchard, cât și Zuckerman au contribuit la campania de realegere a președintelui în 2018, cu puțin timp înainte de anunțarea nominalizărilor(s.n.)”.

Altfel spus, nominalizatul pentru România devine primul afacerist care marchează banul DUPĂ campania care l-a făcut pe Trump președinte, care nu avusese absolut nicio contribuție financiară la aceasta în prealabil, conform cutumelor, și care este numit în ACEST mandat prezidențial. În mod firesc, donatorii în contul viitoarei campanii ar trebui nominalizați ambasadori după eventuala a doua victorie a președintelui în exercițiu.

Faptul că Zuckerman a primit nominalizarea imediat după ce a băgat bani în conturile campaniei lui Trump nu lasă loc de interpretări: noul ambasador la București și-a cumpărat postul ca la talcioc.

Un alt element interesant remarcat de presă și de alte organisme, după audierea lui Zuckerman în Comisia senatorială de Politică Externă, e faptul că acesta nu a fost deloc deranjat de senatori cu întrebări despre acuzațiile de hărțuire sexuală care i-au fost aduse acestuia și încă sunt neclarificate. În schimb, la respectiva audiere, Zuckerman a promis își va dedica toate energiile pentru satisfacerea intereselor americane în România, reamintind că țara noastră dispune de resurse bogate de terenuri agricole, petrol, gaze naturale, minerale diverse și multe alte bogății.

În niciun moment al audierii de zilele trecute Zuckerman nu a trădat vreun sentiment față de țara sa natală, vorbind pe larg, însă, despre chinurile îndurate aici înainte de a emigra împreună cu familia sa în SUA. ”Locuiam la etajul patru al unei clădiri fără ascensor, în două camere mici, fiecare încălzită cu lemne arse într-o sobă de teracotă. Căldura sobei nu rezista niciodată pînă dimineața. Apă pentru spălat o încălzeam într-o oală pe o plită cu gaze” s-a lamentat el.

Mult mai dur decît materialul CPR este unul aparținînd senatoarei democrate de Massachussets, Elizabeth Warren, cea care și-a anunțat în februarie intenția de a candida pentru președinția SUA.
Intitulat ”Revitalizarea diplomației: o politică externă pentru secolul 21”, materialul conține criticile contracandidatei lui Trump și informații grele despre starea diplomației americane, ca și soluțiie pe care promite să le aplice senatoarea.

Sub Trump, avertizează Warren, Departamentul de Stat a pierdut 60% dintre ambasadorii de carieră, înlocuiți de afaceriști care și-au cumpărat posturile pe bani.

”Trump a perfecționat afacerea de vînzare a posturilor diplomatice ”șmechere” măscăricilor cu bani. În administrația Trump, 1 milion de dolari vă cumpără o numire în Bahamas – chiar dacă nu sunteți sigur ce înseamnă asta. Pentru 2 milioane de dolari, puteți deveni ambasador la Națiunile Unite. Trump a propus ambasador în România un avocat imobiliar acuzat de hărțuire sexuală. În Africa de Sud a propus un designer de poșete. În total, Donald Trump și-a numit acoliții politici în aproape jumătate din posturile disponibile – mult mai mult decât orice alt președinte din istoria recentă” afirmă Warren.

Care promite, totodată, că asemenea fapte vor fi stopate complet dacă va fi aleasă președinte al SUA. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: playtech.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cum ar reactiona Ambasada Americana daca un bogatas din Romania, precum Becali, Gruia Stoica, Ion Tiriac etc, ar pune banu jos pentru a-si cumpara postul de ambasador al Romaniei in SUA?

  2. ce origine română visezi? omu e jidan 100% și vine aici să stoarcă bani în contul ”holocaustului”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998