CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Noul ministru al Educației: ținta-piept plagiatorul Ciucă!

26 comentarii / 5529 vizualizări / 4 octombrie 2022

Misiunea prioritară a noului ministru al Educației, cotrocenista Ligia Deca, nu va fi pachetul legilor educației moșite de demisionarul Cîmpeanu, ci execuția premierului plagiator Nicolae Ciucă. Vă întrebați dacă avem informații concrete legate de respectiva misiune a fostei consiliere prezidențiale? Răspunsul e nu. Dar avem backgroundul noului ministru, care o obligă la asta. Deci, să o prezentăm pe Ligia Deca, eroina fără pată și fără de prihană a luptei antiplagiat din învățămînt.

Ce ar recomanda-o pe Ligia Deca drept ministru al Educației?

Pregătirea academică de exepție? Nici în glumă: doamna e nici mai mult, nici mai puțin decît căpitan de vas, în urma absolvirii uneia dintre cele două facultăți ale universității maritime din Constanța. Cea mai slabă dintre ele: Facultatea de Navigație și Transport Naval. Dacă doamna e intelectuală, atunci și Băsescu era. Sau Onedin. Sau piratul Barbăneagră.

Activitatea rodnică de consilier prezidențială, timp de șapte ani? Să fim serioși, doamna a fost o ilustră anonimă, ieșind rar în față, precum anul trecut, cînd asociațiile de elevi din România i-au cerut demisia public, la pachet cu cea a lui Cîmpeanu „pentru a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”, mai precis neincluderea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor în bugetul de stat.

Și totuși, CV-ul Ligiei Deca e solid din alt punct de vedere, după cum vom releva în rîndurile care urmează.

La începutul mandatului lui Băsescu, tînăra studentă era președintele extrem de activ și de incisiv al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
În vara anului 2007, ANOSR intrase într-un război feroce cu unul dintre cele mai grele personaje post-decembriste din Învățămînt, Ecaterina Andronescu – de patru ori ministru al educației, în acea perioadă rector al Politehnicii -, pe care o acuza că pune pumnul în gura studenților și le îngrădește libertatea de exprimare în chestiuni precum condițiile din cămine șamd.

„În data de 14 iunie 2007, dna Ecaterina Andronescu a comis un abuz în serviciu asupra dreptului la libertate de exprimare a studenţiilor printr-o atitudine securistă de tip intimidare, o imixtiune în procesul de evaluare instituţională a Politehnicii Bucureşti şi o încălcare a statutului studenţilor de parteneri în procesul educaţional”, declara public tînăra Ligia Deca.
ANOSR îi cerea lui Andronescu, extrem de dur, să îşi ceară scuze oficial pentru presiunile exercitate şi să îşi dea demisia din funcţiile publice pe care le ocupă, ameninţând că în cazul în care cererile nu le sunt soluţionate, vor recurge la proteste stradale. Mai mult de atît, asociația condusă de Ligia Deca recurgea la un demers de-a dreptul neobișnuit, cerînd oficial CNSAS verificarea Ecaterinei Andronescu, pentru a vedea dacă aceasta a făcut poliţie politică. În lupta ei, Deca nu ezita să se adreseze și Comisiilor de Învățămînt ale Parlamentului, adică rezbel în toată regula.

În anul următor, masteranda, viitoare căpităneasă universitară de vas, era aleasă preşedinte al Adunării Generale a Uniunii Studenţilor din Europa(USE), organizaţie care reprezenta peste 10.000.000 de studenţi, din 38 de ţări.
O premieră onorantă pentru România, fiind primul român în asemenea funcție.
La acea vreme, Deca nu mai era președintele ANOSR, locul ei fiind luat de soțul/concubinul ei actual, Cezar Haj.

Însă, foarte important de menționat, în CV-ul Ligiei Deca apăruse în 2007 o funcție nouă, foarte interesantă.
Aceea de coordonator al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, un organism nășit de Societatea România Academică a Alinei Mungiu, amintind izbitor de Coaliția pentru un parlament curat care avusese un rol extrem de greu în alegerile din 2004, prin luarea la mînă a personajelor dubioase de pe listele electorale. Inutil să amintim că cei mai mulți pătați fuseseră găsiți la PSD.

Grupul de inițiativă al Coaliției pentru Universități Curate era format din organisme precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România șamd.

Ce își propunea noul organism: nimic altceva decît să asaneze mediul universitar, să lupte împotriva plagiatului, pentru transparență și corectitudine administrativă, pentru combaterea nepotismului, pentru corectitudine academică, incluzînd performanţă în cercetare, pentru transparența managementului financiar etc.

Un raport publicat doi ani mai tîrziu după cercetări în 40 de universități de stat scotea la lumină tarele grave ale sistemului: plagiat, falsificare gravă de diplome, restricţionarea accesului la informaţii de interes public, prezenţa extinsă a nepotismului etc.
Coaliția condusă de Ligia Deca și creată de Alina Mungiu cu banii ambasadei Olandei la București stabilise fără echivoc: învățămîntul românesc suferea grav și avea nevoie de măsuri urgente de însănătoșire.

În 2009, Deca era realeasă la șefia USE, iar un an mai tîrziu devenea șefa Secretariatului Procesului Bologna, pentru perioada 2010 – 2012.
Pînă în 2015 nu s-a mai aflat mare lucru despre ea, în acel an devenind consiliera lui Iohannis.

În 2016, aflam că Deca avea onoarea de a participa la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, unde avea să se lanseze ediția în chineză a monumentalei creații iohannesiene ”Pas cu pas”. (Ironia sorții face ca soțul Ligiei Deca să fie consultant al unei asociații intitulate”Pas cu pas”, înființată în 2019. Probabil o coincidență.) E vorba de un tîrg organizat fix în acea țară de care acum un apropiat al președintelui, deputatul Alexandru Muraru, cere imperios să ne ținem cît mai departe.

În 2019, consiliera Ligia Deca, ieșea la atac, tăios, din nou, împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în urma unei declarații în care aceasta părea să fi sugerat că plagiatul este o problemă minoră.
”Această declarație este una care arată că nu înțelege efectele negative ale fenomenului de plagiat. Personal cred că nicio problemă nu poate fi remediată fără să acceptăm efectele ei negative pe de-a-ntregul”, declara Ligia Deca.

Apriga luptătoare, ani de-a rîndul, împotriva plagiatului, a falsificării de diplome, a lipsei de transparență în educație este acum subalterna unui premier plagiator, ceea ce înseamnă un doctorat în fals, și care a luat măsuri pentru blocarea anchetei, adică lipsă de transparență.

Ligia Deca nu are decît două variante.

Fie declanșează imediat lupta pentru demascarea plagiatorului Ciucă, în virtutea cărții de vizită care, cel mai probabil, a adus-o în funcții universitare interne și internaționale înalte.

Fie face și în fața lui o plecăciune umilă, precum cea de la Cotroceni, iar Ioana D’Arc devine peste noapte dîmbovițeanul Coriolan Drăgănescu. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

26 Comentarii

 1. Si eu sint un fel de capitan de vas(de bucatarie) si vreau sa fiu numit PATRIARH de Iohannis si de Ciuca. Sau macar EPISCOP. Daca e nevoie o sa plagiez si eu. Sau fac orice golanie necesara. Traiasca Noua Romanie plagiatoare si impostoare in frunte cu maretul nostru conducator Dulapul Robot !

  • Salivică, eşti obsedat de patriarh şi ţi-e gândul numai la el şi când e vorba de miniştri.

 2. Il gratulezi prea mult numindu-l dulap robot. E un ticalos. Un nimeni. Dar rau si razbunator. Pentru ca stie ca are protectie

 3. Nimic n o recomanda pe cucoana asta pt. aceasta demnitate. KWJ continua sa defileze cu subordonati din camarila lui. Inca una care este mai slaba ca el si nu l eclipseaza..
  Sunt oameni de vocatie pt. acest centru de organizare / comanda a invatamantului romanesc. De exemplu Florin Colceag. Dar solutia asta ar produce efecte benefice, iar colonistii & guvernatorul kwj tocmai asta vor sa blocheze.
  O sa le amintim ca justitia divina intotdeauna face ordine in ceasul potrivit.

  • Nu faci tu „justitie divina”, cum insinuezei ca „o sa… in ceasul potrivit”, bolnaviciune. doar te arati cat de descreierat esti, oricate nume ti-ai lua. Iar te crezi terorist? Ia latra ham ham, jivina.

   • esti in schimbu’ 1 si n ai treaba?
    parca stabilisem ca pui mana pe lopata si faci si tu o lucrare ce tine de competentele tale. Asa faci numa deservicii, acolo in padure. Chiar o sa te dea aia afara..
    hai ca vine 4 pm si te liberezi. tare greu ti o fost astazi..

    • Esti un gunoi imoutit pe lume.

   • Dar cine o face, mă-ta? Stimabila este prea ocupată pe centură, lucrează două schimburi și n-are timp de justiție divină.

    • Te dai cu capul de pereti si faci postari de labagiu?

 4. Pe cât punem pariu că o să meargă pe varianta a doua?

 5. Cea mai buna educatie pentru un copil/tanar roman este sa plece din Romania sa studieze afara.

  Cea mai buna sansa in viata pentru un copil roman este sa ramana afara.

  Uitati-va la retardatii care comenteaza aici si ce ineptii scot.

  • O muratura stricata plina de miesme, dar cu aere de auto-importanta, de grozav de destept, dar care nu are nimic de zis, decat cretinisme. Du-te tu „afara”, loaza. Sunt multi tineri realizati in Romania, dar evident ca nu si din familia ta de vorbitori degeaba, fara creieri. „Afara” chiar te-ar pune la munca, putoare bolnava, aici stai degeaba si macani a prost tot timpul.

   • Multumesc.

    • nici in Europa, nici in Anglia sau aiurea, caci sunteti putori si nu vreti sa munciti. Asta in caz ca ajungeti pana acolo, prin Europa, vasluienii si trogloditii, dar putoarea ca tine vrea doar sa stea nesimtita si sa primeasca degeaba. Daca nu primesti degeaba e Romania „naspa”. Rahatule inutil cu gura spurcata plina de kkt.

 6. Ce mai doriti domnilor ? E destul de clar ca Romania e o colonie iar serviciile secrete se folosesc de cetateni romani pt a subjuga acest popor . Ligia Deca e unul dintr-a agaenti si daca imi pomeniti si de legaturile ei cu Halina Mulgiu Pispidi pt mine e clar ca nu exista loc de echivoc in ce o priveste pe doamna Deca o cvasi anonima infruptata din ” consultante „

 7. @ „Învățământ la tavă” , cu „Hazdrubal Cuceritoru’ „, cu turcisme de la ,,capul ce se peacă sabia nu-l taie”, aminind și de ritualuri japoneze cu „gheișe”, ?

 8. & „România Educată” cu sushi și cu baclava , ?

 9. & Iohannis zice că „ciucalăul de la porumbul lui Ion Creangă” nu îl reprezintă, chiar și fără boabe, chiar dacă e guvernul său, a fost instruit și cu roșu care este și o culoare a „plagierii” ,? Și japonezii cu roșu și turcii cu roșu și rușii cu roșu și teria deplasării spre roșu , ,,reziliența” fiind cu vestul,?

 10. & Mai scrise și ăla ,,Orizonturi roșii” , ?

  • & O fi și despre Soroș, ?

 11. & Pare evident și că diferența dintre roșii și „rezilienți” e făcută și de chinezi, ?

 12. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 13. & Despre „apus” și despre „necesitatea de purificare” , ?

 14. & „Maturitate politică”, de la apuseni , ?
  A venit cu „sabia sculată” ,de la apus, la guvernare, după Băsescu, și „s-a înconjurat” de „plagiatori”, ?
  Tradiții, culturi, armate, istorii,cuceriri, integrări ,globalizări, naționalisme, sănătate, etc., ?
  Naționalismele par a face bine totuși la sănătatea băștinașilor, îndeosebi, ?
  O fi și despre Mihai Șora, că ,,plagiatele” nu par să-i fi „dăunat”, ?

 15. & După ce o vrură ‘telectualii ăștia pe „românca lor” apuseancă educată, acum o vor cadână și gheișă, cu apăcături orientale ce amintesc de Mircea Elieade, păi numa’ Șora, Nistorescu, CT Popescu, Roșca – Stănescu, Cristi Borcea, Florin Piersic, Petre Roman, etc,, la „lumea mondenă”, ?

 16. & Deciii, din ceea ce se poate observa, „excesul de civilizație europeană apuseană” „se compensează” ;i se completază cu „orientalisme” , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998