CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noul purtator de vorbe cotroceniste: o decizie cu semne de intrebare

2 comentarii / 3278 vizualizări / 8 decembrie 2014

Se întîmplă ciudățenii în interiorul ”cetății” Iohannis: de dimineață, la prima oră, un cotidian bine informat publică știrea că Adriana Săftoiu are toate șansele să fie noul purtător de cuvănt al Cotrocenilor, la prînz vine vestea că altcineva va ocupa funcția respectivă. Speculații banale de presă ori la mijloc e mai mult de atît, eventual o nouă dovadă a faliei dintre PNL și PDL?

Evenimentul zilei anunță, la prima oră, citînd surse din vechiul PDL, că noul purtător de cuvînt prezidențial va fi Adriana Săftoiu, care a mai deținut și în trecut funcția respectivă.
Cîteva ore mai tîrziu, surpriză maximă: aflăm că, de fapt, Iohannis i-a propus postul în cauză altei persoane, care a acceptat deja, e vorba de scriitoarea și ziarista Tatiana Niculescu Bran, una dintre cele mai înverșunate susținătoare, pe Facebook, în campanie, a proaspătului președinte. (Desigur, de pe o poziție de maximă echidistanță…)

De ce spunem surpriză maximă?
Din mai multe motive.
În primul rînd, fapt aproape fără precedent, anunțul respectiv nu e făcut nici de Iohannis, nici de conducerea PNL, ci chiar de către cea vizată, sub forma unui anunț pe pagina sa de Facebook: ”O stire despre mine (sper sa fie o veste buna)
Presedintele ales al Romaniei, dl. Klaus Iohannis, mi-a propus sa-i fiu purtator de cuvant si consilier de comunicare. Sunt onorata ca s-a gandit la mine. Las deoparte cartea pe care ma apucasem s-o scriu, si devin, asadar, din purtatoare de cuvinte, purtatoare de cuvant.”

O asemenea funcție importantă nu poate fi comunicată oficial marelui public decît de către cei care au puterea de decizie, și nu de cel numit, e o chestiune în primul rînd de bun simț.
În al doilea rînd, Klaus Iohannis e plecat de cîteva zile în SUA, la Miami. Înaintea plecării se vehicula că nu are un om pentru postul respectiv. Cînd și cum a decis el această mutare, dacă tot a plecat să se odihnească înaintea preluării șefiei statului și, mai ales, de ce nu a așteptat întoarcerea pentru ca ea să fie făcută public?
A avut vreo revelație bruscă, pe plaja de la Palm Beach, în timp ce se bronza la soarele Floridei și a sunat-o pe Bran să-i ceară acceptul?

Dacă, pe de altă parte, numele Tatianei Bran era decis încă înaintea plecării, de unde au mai apărut, din interiorul PDL, informațiile privind Adriana Săftoiu?

Una peste alta, nu e exclus ca, în realitate, să asistăm la o bătălie majoră între Blaga & comp. și PNL pentru impunerea unor oameni în coasta președintelui.
După Dan Mihalache, propus de PNL și ”executat” de pedeliști în media, avem reversul: gruparea Blaga aruncă pe piață numele lui Săftoiu, mizînd pe înșurubarea sa în conștiința publică pînă la revenirea lui Iohannis, adică un soi de forțare a mîinii acestuia, iar liberalii reacționează prompt, aruncînd pe masă contra-varianta Niculescu-Bran.
Ambele posturi, cel de șef al administrației prezidențiale și cel de purtător de cuvînt au avantajul unei apropieri maxime de președinte și al unei influențe remarcabile asupra lui; nu e de mirare că Blaga încearcă din răsputeri să ocupe pozițiile respective cu oameni de ai săi, iar liberalii se luptă să-l bareze. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Faptul că Tatiana Niculescu Bran a lucrat la secția română a BBC între 1995-2004 spune una marelui public și alta celor mai bătrîni și mai hîrșîiți într-ale presei. Nu vom intra în amănunte, ”cine știe cunoaște”, conform unei mucalite vorbe din popor…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Lasa-ne BTI cu purtatoarele de cuvant, mie mi-e ca se sfarama nestemata asta de PSD, ca Varanul e la inchisoare si ca ciuvica este tot mai depresiv.

  2. Ca Tatiana Niculescu Bran este agent acoperit al SIE nu e de mirare, surprinzatoare este doar incapacitatea noastra de a alege un roman crestin-ortodox, patriot si capabil in fruntea tarii, dupa ce 25 de ani am fost condusi de venetici si mancurti, care au depopulat, saracit si instrainat Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998