CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Nu mai e de ”rusine”: Moralistul Basescu nu se da dus din fotoliul de la Bruxelles

11 comentarii / 3808 vizualizări / 1 aprilie 2022

Traian Băsescu s-a dovedit de-a lungul timpului de o rară intransigență, sub aspect moral, în ce îi privea pe alții, dar cînd vine vorba de propria persoană i se epuizează capitalul de indignare. Refuzul său de a demisiona din Parlamentul European face ca România să fie singura țară europeană reprezentată de un colaborator al polițiilor politice comuniste.

Explică Băsescu de ce nu demisionează:

„Nu cred ca am de ce pentru ca eu am fost ales cu anuntul CSNAS facut, deci nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales l-au aflat dupa alegeri. Nu am ascuns deloc si acum sunt convins ca nu exista nicio fraza care sa implice declaratii politice sau atitudini politice, nu exista nici macar o singura fraza”.

Ați înțeles, da?
Din moment ce dezvăluirea despre turnătoriile sale venise înaintea alegerilor din PE, e totul în regulă.
Definiția omului cinstit, în viziunea lui Băsescu, e acela care recunoaște deschis că fură. Nu acela care nu fură.

Dar cum rămîne cu rușinea de a fi fost colaborator al poliției politice comuniste și acum în Parlamentul European, caz unic în acest moment?

Turnătoriile la Secu nu sunt motiv de rușine?

„E un rău făcut României”.

Așa a comentat oficial Traian Băsescu, în 2011, situația creată de Adrian Severin în PE, după ce presa britanică scrisese despre ceea ce, la momentul respectiv, era o presupusă corupție.

I-au ținut isonul lui Băsescu toți apropiații săi.

Emil Boc: „I-a îngrozit şi pe socialiştii europeni. Acesta este simbolul PSD în UE. Adrian Severin nu a făcut decât să exporte corupţia PSD în PE şi în UE. Atunci cine ne dă lecţii de morală în această ţară? Ponta, Severin, Antonescu?”

Raluca Turcan: „O golaneala” a unui „slumdog” care se transforma pe zi ce trece in eticheta nationala, lipindu-se de fruntea tuturor romanilor. Publicul european a putut face clar comparatie intre atitudinea politicianului roman si cea a colegilor din Austria si Slovenia care s-au retras imediat din PE, iar The Economist puncteaza ca atitudinea lui Adrian Severin este tipica pentru politica romaneasca”.

”Cer demisia imediata a lui Adrian Severin din PE. Dacă nu îşi dă demisia, aştept ca Victor Ponta şi conducerea PSD să îl excludă din partid şi să-şi ceară iertare pentru faptele acestuia”, susţinea şi Monica Macovei.

„Nu există altă soluţie: Adrian Severin trebuie să demisioneze din PE după ce a recunoscut că a cerut bani pentru a susţine o anumită opinie. E în joc credibilitatea României, e în joc credibilitatea Parlamentului European”, afirma Cristian Preda.

”Faptul că europarlamentarul pesedist Adrian Severin refuză să își dea demisia din PE este extrem de jenant. Ce s-a întâmplat acolo este de domeniul evidentului. Pot constata că în chestiuni de genul acesta apar controverse în presă iar taberele politice au, de regulă, poziții divergente. În cazul Adrian Severin există, însă, unanimitate. Toată lumea i-a solicitat demisia. Este jenant că o refuză cu încăpățânare. Aruncă o imagine extrem de proastă asupra României”, comenta Sever Voinescu.

”A sosit momentul ca Adrian Severin sa spuna adio PE. A devenit ceea ce se cheama un embarassment, o sursa de rusine pentru PE, pentru grupul socialist, pentru PSD, dar mai ales pentru Romania. Auto-suspendarea din functia de vicepresedinte al PSD este o gluma, banal praf in ochi. Am sperat ca dl Severin va actiona logic si isi va da demisia de onoare din functia de europarlamentar. Este acum prea tarziu. Va trebui sa demisioneze din ratiuni de dezonoare” completa Vladimir Tismăneanu.

Au venit alte asemenea poziții, cu precădere din tabăra democraților, cu duiumul.
Interesant de observat, la vremea cînd ele soseau, Severin nu fusese condamnat definitiv pentru corupție, nici în primă instanță, nici inculpat, nici măcar anchetat. Nici măcar ancheta proprie a PE nu demarase. Se întîmpla, în fapt, imediat după apariția în The Sunday Times a articolului incriminator.

În opinia lui Băsescu și a taberei sale, Severin trebuia să plece din PE după un singur articol de ziar, pentru rușinea adusă României și PE.
Ca argument forte se aducea demisiile altor doi europarlamentari, în același scandal.

Severin a refuzat să demisioneze, PSD s-a despărțit de el, a rămas independent, și-a dus mandatul pînă la capăt și a fost condamnat la închisoare abia ulterior. În toți acei ani a fost pus la zid – pe bună dreptate – pentru refuzul său de a demisiona.

Pozițiile exprimate de Băsescu & comp fuseseră corecte.
Adrian Severin trebuia să-și dea la acea vreme demisia de onoare. Nu a făcut-o, păcatul lui să fie.
Ce ne facem însă, că acum, verdictul final al ICCJ nu mai ridică problema ”rușinii” de care vorbea Tismăneanu, a ”răului făcut României”, conform lui Băsescu șamd.

Legea 187/1999 spune cam așa:
”Prin poliţie politică se înţelege toate acele structuri ale securităţii, create pentru instaurarea şi menţinerea puterii totalitar-comuniste, precum şi pentru suprimarea sau îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Europarlamentarul PMP/PPE Traian Băsescu, prin decizia definitivă a Justiției, se face, deci, vinovat de favorizarea dictaturii și de afectarea gravă a drepturilor unor conaționali ai săi.

O chestiune mult prea insignifiantă pentru a reclama părăsirea PE. Distrugerea unor destine, a unor vieți pălește în fața unei șpăgi de cîteva mii de euro.

PE e acea instituție de unde a plecat acum doi ani un europarlamentar ungur doar pentru că presa a scris că participase la o orgie sexuală.
Dovadă că iubirea în grup civil e mai imorală, mai blamabilă, decît iubirea în grup militarizat.

Pînă la această, cam singura voce care a cerut demisia de onoare a lui Băsescu e cea a liderului USR, Cătălin Drulă.
PMP s-a strîns scut în jurul lui Băsescu, foștii acoliți de odinioară se fac că plouă.

Întrebat de subsemnatul, pe Facebook, dacă crede că ar fi necesară demisia lui Băsescu din PE, fostul ministru băsist Teodor Baconschi m-a repezit de mi-au mers fulgii: ”Vă invit să nu-mi trolați pagina. Vedeți-vă de programul pe care ați fost setat!”. În 2012, același Baconschi cerea demisia lui Andrei Marga de la șefia ICR după ce CNSAS stabilise că acesta nu făcuse poliție politică, dar că furnizase, totuși, unele note informative.

Deocamdată, cei care își văd ”de programul lor” sunt toți moraliștii băsiști, atît de vocali, de-a lungul anilor, cînd era vorba de onoarea adversarilor fostului președinte. Și care acum au intrat în setarea ”mute”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. „-nu intra in troca ca te mananca porcii!”

 2. Teodor Baconschi cunoaște programul prin care a fost el setat ca să-i facă pârtie spre Sfântul Sinod prietenului său Dan Ilie Ciobotea în anul 1990. Grupul de reflecție pentru înnoirea Bisericii a fost un veritabil Sinod Tâlhăresc, caz fără precedent în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Gașca din care făcea parte și Baconschi l-a forțat pe patriarhul Teoctist să se retragă la Sinaia iar Sinodul Tâlhăresc l-a impus pe Daniel Ciobotea să ajungă din simplu ieromonah episcopul vicar la Timișoara în martie 1990 iar în iunie 1990 a fost ales Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Practic, în perioada 18 ianuarie – 4 aprilie 1990, B.O.R. a fost condusă de către locotenenţa lui Daniel Ciobotea, iar avantajele personale obţinute de protosinghel în acest interval au fost importante.“ Detalii aici https://rezistenta.ro/jos-masca-de-patriarh-ortodox-daniel-ciobotea/

  • Cum de are dreptul cineva sa vorbeasca in numele Neamului Romanesc? Este legal? Chiar si faptul ca un Vasilica Militaru isi aroga obsesiv calitatea de Neamul romaneasc arata a farsa sau a farsor. Inanite sustinea Partidul Pro Romania al lui Victor Ponta (exista dovezi clare), acum ataca partidele nationaliste (ca si cand acestea, precum AUR, au blocat ascensiunea Pro Romania.

   • Dar mangafaua de George Simion cum de are dreptul să spună că el a adunat în AUR toți patrioții români? Vasilică Militaru este președintele fondator al Asociației Neamul Românesc din anul 2011. Pe vremea aceea generalii izmenari care au înființat abia în anul 2019 Partidul Neamul Românesc.

    • Probabil omul e grav bolnav la cap. Altfel nici nu se explică atacurile lui neîncetate în toate direcţiile, ca şi când dacă dărâmă Biserica e el mai preot decât (nu) este, iar dacă dărâmă naţionaliştii români va fi aşezat el în capul vreunei mese, cum voia să fie şi la mănăstire la Petru Vodă, deşi era mai mult un şofer şi paznic pe acolo, care îşi adusese şi nevasta, o urâtoare de călugăriţe.

 3. Mi se pare cool ca juma din cei care postează aici la un moment dat au fost cu Băsescu in suflet! Dar nici unul dintre ei nu își face o mea culpa pentru ca având un asemenea mentor jegos, nu își permit sa aiba momente de sinceritate! Pentru toți fanii lui Băsescu un sincer și cu toată dragostea Hai siktir!

  • Pe politica externa (50% din jobul de Presedinte al Romaniei) Basescu a fost stas. Restul de 50% a baut, dar a si furat.
   Sorry not sorry #basistandproud #BasistLivesMatter #MakeBasescuGreatAgain

   Domnul profesor Severin si domnul profesor Marga nu au meritat calomnia creaturilor abjecte, nici dosarele, nici procedura mediatico-politica de „asasinare a caracterului” si nici puscaria facuta de domnul Severin.

   • apreciez caracterul tău…kudos…. dar pe plan extern în afara de caterincile din Spania sau de caterinca cu Moldova baselu se poate lauda cu un singur lucru…. felatia pe care ne-a pus sa o facem marelui licurici…e drept ca e mai bine una singura decât mai multe…..dar totuși la faptul ca a admis închisorile cia și alte măgarii de astea a la Hooodllywood nu prea are cu ce se lăută

 4. Un jeg!

 5. Exprimarea ”intransigență, sub aspect moral” este prea eleganta pentru specimenul Băsescu. El nu are cum sa fie asa, pentru ca nu are criterii si valori morale. El e doar un ticălos, un mizerabil, un șantajist fara scrupule care e in stare de absolut orice ca sa isi atinga scopurile. Prefacatoria lui nu are limite.
  …”eu am fost ales”, numai ca el nu a fost ales, lui i s-au repartizat de catre SRI via STS, voturi, furate de la altii. A fost un troc, ca PMP sa nu intre in Parlament, dar sa fie trimis Basescu la UE. E foarte sigur pe el pentru ca se intalneste acolo cu Gittenstein care este emisarul lui. Legea 187/1999 ar trebui completata in sensul adăugarii si a ” SRI-ului ca structura creata pentru instaurarea şi menţinerea puterii totalitare, suprimarea sau îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

 6. Regretabil este , dupa mine , ca acest mare escroc Petrov mai are (chiar daca tot mai putini) sustinatori ; chiar au asa memoria de scurta ? A furat la maxim posibil , asta ii este grupa sangvina , si a uns pe unde avea interese , inauntru si afara . Nu-l pot uita pe D.Moldoveanu , consilierul lui la CNI , care era efectiv pusculita basaului (din presa , cazul Sima) , tot ce tinea de ANRP trecea pe la el , lasa % . Sunt tare curios ce-o mai face personajul !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998