CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nu trageti in SRI, face si el ce poate…

0 comentarii / 2146 vizualizări / 22 octombrie 2010

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a formulat, recent, un protest oficial legat de faptul că SRI se ocupă, în România, cu monitorizarea atentă a unui număr considerabil de jurnaliști, aleși pe post de cobai în cadrul unui experiment social sui generis, care ar viza generalizarea sistemului ascultărilor ilegale. Posibil să fie așa, dar noi credem că jurnalistul exagerează: la urma-urmei, dacă nu ar asculta telefoanele, agenții secreți din România și-ar pierde unica utilitate și ar rămîne pe drumuri.

Sereiștii mioritici rămîn șomeri fără ascultările telefonice. Volumul imens de muncă solicitat, spre exemplu, numai în miile de ore de ascultări din dosarul Dan Diaconescu demonstrează clar că această activitate mobilizează grosul resurselor din servicii. O ipoteză întărită și de scandalul stenogramelor lui Vîntu, dacă vreți, unde alte zeci de persoane importante au fost ascultate de băieți, justificat ori ba, luni sau chiar ani. De altfel, încă de acum cîțiva ani, șmecheria a fost dată în vileag de fostul președinte al Comisiei de Apărare, deputatul Răzvan Ionescu, cel care spunea că în fiecare solicitare de mandat de interceptare pentru un potențial infractor, SRI mai strecoară alte cîteva numere de telefon spre a fi ascultate legal, pentru că ar avea, chipurile, legătură cu respectivul caz. Ulterior, înregistrările obținute nu sunt folosite la dosar, ci puse bine în arhiva serviciului, pentru a fi folosite ”după caz”.

Dincolo de asta, nu e clar cu ce se mai ocupă SRI, dat fiind că nu avem niciun terorist sau mare infractor trimis după gratii în ultimii 20 de ani cu sprijinul agenților. În general, serviciul excelează prin autolaude post-factum, precum în cazul căderii FNI, pe care SRI a susținut că a prevăzut-o cu luni de zile înainte. Așa, și cui a folosit? E adevărat, chestia cu lauda de sine a durat doar pînă la un punct, apoi s-a așternut o discreție salutară. Dovadă faptul că ultimul raport annual de activitate a SRI publicat, așa cum e firesc, pe siteul oficial al instituției, datează din 2006.

Alteori, se ocupă de afaceri, dacă ne gîndim ce luptă îndîrjită s-a dus acum cîțiva ani pentru păstrarea de către SRI a regiei RASIROM, care grupa firme de confecții, ferme agricole etc.

Ca să nu mai amintim de activitatea de copiere a microfilmelor pentru muzee din străinătate, ca să mai scoată un ban grămadă, după cum s-a aflat prin 1999.
Agenții sunt și ei oameni, a dovedit-o celebrul caz de acum zece ani, cînd un sereist a spionat luni de zile o angajată a secretariatului general al Guvernului doar pentru că iubea cu foc o prietenă a acesteia, care avea niște polițe de plătit amicei. Scandalul a ajuns în parlament și s-a lăsat cu demisii, dar dragostea nu se încurcă în asemenea amănunte. Tot parlamentul a trebuit să ancheteze, în 2001, și informațiile că la spitalul SRI se fac pe bandă implanturi de silicon, profitîndu-se de discreția militarizată a personalului medical. Vă dați seama ce sacrificii presupune munca de informații, dacă agenții acceptă să-și pună și sîni numai ca să nu fie descoperiți? Că sereiștii sunt oameni o dovedesc și sentimentele pioase care i-au însuflețit atunci cînd au securizat total cimitirul în care a fost înmormîntat, nu demult, fostul mare torționar securist, generalul Nicolae Pleșiță. Ce ați fi vrut, să nu aibă omul liniște nici pe lumea cealaltă?

Iar atunci cînd agenții greșesc, o fac cu mult farmec. Cine ar putea uita celebra gafă a importului de pui de curcă ungurești infestați cu gripă aviară, care s-au dovedit a fi, ulterior, pui de găina greșit traduși. „Ne-am dus în penibil cu nota de informare a SRI”, recunoștea pînă și președintele Băsescu, dar, în fond, de aia e el președinte, ca să exagereze, uneori. Plus că unde dă tătuca serviciilor, crește. Și presa internațională a sărit calul, cînd a rîs în hohote de gafa SRI. Dar are, probabil, și ea, mogulii ei rău-voitori…

Agenții noștri au și dorința aprigă de învățătură, dovadă intențiile de acum cîțiva ani ale generalului Virgil Ardelean de a cere aprobarea CSAT pentru a introduce cursuri de psihologia mulțimilor și tehnici de manipulare pentru agenții ”Doi și un sfert”. Să nu uităm și faptele bune: ce s-ar fi ales de Timișoara dacă SRI nu îl aresta, la timp, pe ”teroristul în șlapi”, care voia să radă județul de pe hartă cu o butelie de aragaz? Păi nu s-ar fi dat peste cap harta politico-administrativă a țării? (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.? La ora finalizării acestui articol, tocmai aflăm că un ofiţer SRI din Sibiu a fost reținut de DNA pentru fapte de corupţie. Vedeți, și mai spuneați că viața în servicii e complet lipsită de riscuri!….

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998