CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Nucleara anului: Kovesi arunca in aer scandalul de spionaj Black Cube

3 comentarii / 7139 vizualizări / 10 mai 2016

Procurorul-șef al DNA, Laura Kovesi, a fost audiată azi la DIICOT în scandalul de spionaj Black Cube, în urma căruia doi israelieni sunt arestați de la începutul lunii trecute, ea oferind procurorilor declarații în calitate de martor, alături de membri ai familiei sale. După audiere, Kovesi a acordat un interviu postului Europa FM, în care plasează o bombă de proporții, care aruncă în aer întreg scandalul.

Iată ce a declarat Kovesi, la Europa FM:

„Nu toate informaţiile care au apărut în spaţiul public sunt reale, nimeni din familia mea nu a avut conturile sparte, nu au fost monitorizaţi”.

Ea a mai precizat: ”Au fost pe parcursul unei zile şi jumătate nenumărate telefoane care au fost date familiei mele și unor prieteni apropiați. Nimeni din persoanele apropiate nu a dat acest curs. Nu există email-uri sparte. Căsuţa mea de email nu a fost spartă, nici a tatălui, nici a fratelui meu, nici a unor prieteni. Căsuțele de email care au fost sparte aparțin unor persoane cu care nu am avut niciun fel de contact niciodată sau niciun fel de contact în ultimii 8…10 ani. Una din informații a fost despre fostul meu soț cu care eu nu am mai vorbit după divorț. Deci sunt persoane ale căror mailuri au fost sparte și cu care eu nu am niciun fel de legătură personală, pe unii din ei nici nu-i cunosc. Probabil a fost o monitorizare care a vizat DNA în general. Am dat declaraţii la DIICOT, declaraţii în calitate de martor cu privire la ce s-a întâmplat. Membrii familiei mele au fost audiaţi, inclusiv tatăl meu, tot în calitate de martor”.

„Când sună un necunoscut şi îţi cere date personale și adresa de email și face tot felul de încercări nereușite nu ştiu dacă e profesionist sau nu. Ce vă spun e că nimeni nu a dat curs niciunui fel de încercarea de a afla date. Nu ştiu cine a cerut acest lucru. Sunt convinsă că procurorii DIICOT vor afla cine este clientul, vor lămuri toate detaliile. Nu sunt speriată, nu am de ce să fiu. Întotdeauna am respectat legea, nu am nicio teamă de absolut nimic. Se urmărește intimidarea sistemului judiciar.”

Ați reținut bine, stimați cititori, poziția șefei DNA: spionii israelieni NU au spart căsuțele de mail ale sale, familiei sale ori apropiaților săi, deci nu aveau cum să transfere de acolo date, compromițătoare ori ba.

Kovesi confirmă că există persoane spionate de israelieni, că există conturi de mail care au fost sparte și date transferate. Atît doar că nu numai că nu au legătură cu ea, dar aparțin unor persoane pe nici măcar nu le cunoaște. Cu excepția notabilă a fostului soț, despre care avem confirmarea că se numără printre victime, dar cu care șefa DNA nu a mai vorbit în ultimul deceniu.

Pe 6 aprilie, procurorii DIICOT au dat un comunicat în care anunțau reținerea a doi presupuși spioni, Ron Weiner și David Geclowicz, cu trei zile înainte.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.
În cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.
În continuarea demersului infracţional, inculpatul WEINER RON, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate.
După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate” se arăta în comunicatul respectiv.

După cum se vede, în comunicat nu apare nici cel mai mărunt indiciu care să o lege pe Laura Kovesi de scandal.
Mai mult de atît, comunicatul chiar spune explicit, în final: ”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public precizăm că, raportat la infracţiunile care fac obiectul urmăririi penale, procurorul şef al DNA nu are calitate procesuală la acest moment”.

Ori, despre ce informații din spațiul public vorbea comunicatul DIICOT?
Simplu: de la momentul izbucnirii scandalului și pînă azi, întreaga presă a fost alimentată cu informații pe surse potrivit cărora toată acțiunea de spionaj o viza pe Laura Kovesi.

De cinci săptămîni și mai bine, se vorbește peste tot de ”spionii lui Kovesi”.

Azi, șefa DNA pune capăt, cu subiect și predicat, speculațiilor: nu ea este persoana în ale cărei secrete și-au băgat nasul israelienii.
Nici familia sa, nici apropiați ai săi.
Laura Kovesi nu e un civil oarecare, ci ditamai procurorul, deci știe ce e de spus și cum trebuie spus în asemenea cauze.

Și nu avem motive să nu o credem.

Numai că, pe lîngă invocatele informații neoficiale, mai există și una de alt tip. Mandatul de arestare preventivă nr. 123 emis în ziua de 3 aprilie 2016 de judecătoarea de Drepturi și libertăți, Elena Pușcaș, de la Tribunalul București, pe numele celor doi spioni israelieni spune, între altele, negru pe alb:

„În fapt, s-a reținut că pe parcursul lunii martie 2016, Dan Zorella și Avi Yanus (ale căror date complete de identificare nu au putut fi stabilite în acest moment), persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, Black cube, cu puncte de lucru atît în Tel Aviv/Israel cît și Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și inculpații Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constînd în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora.
Mobilul întregii activități infracționale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-șef al DNA din România, prin încercarea „de a găsi activități de corupție””.

Între declarațiile categorice ale șefei DNA și afirmațiile din mandatul de arestare ale israelienilor e o prăpastie totală. Kovesi spune că a fost o operațiune care viza compromiterea sistemului judiciar, în general, judecătoarea Elena Pușcaș vorbește strict de compromiterea persoanei procurorului-șef.

Majoritatea zdrobitoare a informațiilor neoficiale aruncate în ultimele cinci săptămîni în mass-media s-au plasat pe aceeași poziție cu cea a Elenei Pușcaș: anume că Laura Kovesi a fost o victimă a spionilor.

Majoritatea zdrobitoare a acestor informații neoficiale au fost aruncate în mass-media, trebuie spus, de către jurnaliști și organe de presă suspectați de multă vreme a face jocurile mediatice ale serviciilor.

Acum, aflăm direct din sursa cea mai autorizată că spionații există, dar nu au legătură cu Laura Kovesi.

Marea întrebare: cine e vizat, cu adevărat, de acțiunea Black Cube și, mai ales, cine a avut interesul să întrețină, săptămîni în șir, confuzia, scoțînd-o la înaintare pe șefa DNA drept principală țintă a operațiunii?

Și de ce Kovesi însăși a catadicsit, abia acum, să pună lucrurile la punct, lăsînd incertitudinile să plutească atîta timp?

Cumva pentru că statutul de prezumtivă victimă i-a făcut bine la imagine, mai ales dacă ne gîndim că președintele Iohannis s-a repezit să-i semneze noul mandat la șefia DNA în chiar ziua în care a explodat scandalul? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] reală a scandalului de spionaj Black Cube a apărut în această seară – la cîteva ore după declarațiile bombă ale Laurei Kovesi – dinspre partidul fostului președinte Traian Băsescu, în direct la România […]

  2. Umm, are you really just giving this info out for notgnih?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998