CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nucleara de la CCR: Iohannis si-a incalcat grav atributiile la declararea starii de urgenta

18 comentarii / 138240 vizualizări / 6 mai 2020

Judecătorii CCR aruncă bomba: președintele Klaus Iohannis și-a arogat puteri discreționare și a încălcat Constituția prin forma decretelor de declarare a stării de urgență, acolo unde el și-a luat ilegal libertatea de a legifera după bunul plac.

Magistrații au luat azi în discuție sesizarea Renatei Weber, Avocatul Poporului, privind neconstituționalitatea OUG 1/1999, care reglementa starea de urgență, iar verdictul lor este unul de o gravitate extremă.

Practic, CCR sugerează că președintele trebuie suspendat de Parlament pentru acțiunile sale.

În esență, judecătorii au admis excepția de neconstituționalitate și au constatat că dispozițiile art.28(privind contravențiile) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.

Dar explozia nucleară vine abia odată cu următoarele concluzii prezente în comunicatul oficial:

”Din analiza cadrului normativ constituțional și legal, Curtea a constatat că, în domeniul instituirii stării de urgență, autoritățile statului exercită competențe partajate: Parlamentul are competența de legiferare, prin lege organică, a regimului stării de urgență, în vreme ce Președintele are atribuția constituțională de a institui starea de urgență și de a pune în executare dispozițiile legale ale regimului stării de urgență, astfel cum acestea au fost stabilite de legiuitor.
Legea organică, transpunând art.93 din Constituție, dă în competența Președintelui instituirea, prin decret prezidențial, a stării de urgență, care presupune inclusiv stabilirea măsurilor concrete de primă urgenţă care urmează a fi luate și identificarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale al căror exerciţiu va fi restrâns.
Decretul Președintelui nu este decât un act administrativ normativ, deci un act de reglementare secundară, care pune în executare un act de reglementare primară. Restrângerea exercițiului unor drepturi nu se realizează prin decretul Președintelui, dispozițiile art.14 lit.d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 constituind norma prin care legiuitorul primar abilitează autoritatea administrativă (Președintele României) să dispună executarea legii, respectiv a dispozițiilor art.4 din același act normativ care prevăd expres posibilitatea restrângerii exercițiului drepturilor fundamentale.
În speță, Președintele, acționând în limitele competențelor sale legale, a identificat drepturile și libertățile al căror exercițiu urma să fie restrâns.
În schimb, măsurile pe care Președintele le-a apreciat drept ”de primă urgenţă cu aplicabilitate directă” (achiziționarea directă de bunuri de către autorităţile publice, suspendarea din funcţiile de conducere a unor funcționari publici, neînceperea cursului prescripţiilor şi termenelor de decădere, suspendarea prescripţiilor şi termenelor de decădere, suspendarea de plin drept a cauzelor civile și penale, întreruperea termenele de exercitare a căilor de atac etc.) constituie, în mod expres sau implicit, derogări de la legislația în vigoare la momentul instituirii stării de urgență. Președintele a dispus, pe de o parte, suspendarea sau neaplicarea unor dispoziții legale, sau, pe de altă parte, modificarea și completarea unor legi, dispozițiile sale având impact asupra unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul la muncă, libertatea economică, accesul liber la justiție etc.).
Curtea a observat că modul în care Președintele și-a exercitat atribuția legală, cu depășirea cadrului legal, nu este consecința vreunui viciu de neconstituționalitate a actului normativ de reglementare primară în virtutea și în limitele căruia autoritatea publică era abilitată să acționeze.
Așa fiind, întrucât nicio dispoziție a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 nu îl îndrituiește pe Președinte să acționeze dincolo de competențele sale constituționale, instanța constituțională nu poate sancționa, în cadrul controlului de constituționalitate pe care îl efectuează în procedura instituită de art.146 lit.d) din Constituție referitoare la soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate, normele legale criticate de autorul excepției.
Având în vedere, însă, natura juridică a decretului Președintelui de act administrativ normativ supus încuviințării Parlamentului, Curtea a constatat că forul legiuitor avea obligația de a-l supune controlului parlamentar, iar prin hotărârea adoptată să sancționeze exercitarea ultra vires a competențelor legale de către Președintele României, doar o atare hotărâre fiind susceptibilă de contestare la Curtea Constituțională, în baza art.146 lit.l) din Constituție”.

Trăgînd linie și adunînd, magistrații aduc acuzații grave președintelui, afirmînd negru pe alb că acesta și-a arogat, la emiterea decretelor privind starea de urgență, puteri discreționare și a stabilit măsuri vizînd întreaga populație a țării fără a avea acest drept.
Judecătorii explică faptul că decretele sale nu pot fi declarate neconstituționale de către CCR, curtea neavînd asemenea atribuție și arată că cel care trebuia să sancționeze derapajele prezidențiale era Parlamentul României.

CCR și-a spus cuvîntul și el este devastator.

Din acest moment, meciul se mută în ograda partidelor politice parlamentare, care pot consfinți prin pasivitatea instaurarea dictaturii prezidențiale, sau pot lua măsurile care se impun. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. @ Ăștia de la CCR și-au depășit atribuțiile constatând un conflict de autoritate între președinte și parlament, la o sesizare a Avocatului Poporului, pe niște decizii ale președintelui aprobate în parlament, ?

 2. @ Și au zis și de decret deși nu în atribuții și verificarea constituționalității decretelor, ?

 3. Pe romaneste, pentru autistii functional (scuze!) – Iohanis s-a comportat ca un dictator african, Bocasa, gen…si Parlamentul a facut sluj in fata ipochimenului din deal, nesanctionand derapajele grave, armata si serviciile au ingenuncheat in fata unui om pe care l-au asezat inaintea intereselor nationale pe care au jurat sa le apere, iar Justitia i-a pupat papucul autoproclamatei bulibase, dandu-i importanta pe care nicio lege nu i-a atribuit-o….Interesant e ca, oricat de analfabet si de ticalos ar fi „cetateanul” (in Romania orice manechinuita si orice repetent de BAC face o particulara de drept), el stie ca ai voie sa injuri CCR-ul si Legea, in general, dar, sa nu te iei de infractorii dovediti pe care i-au votat…mentalitate de ultras (ca sa nu jignesc mahalaua…)!..

 4. Aveam o parere proasta despre justitie, acum nu pot sa spun decat ca am acum un mare respect pentru dansii
  Cu stima deosebita pentru judecatorii CCR ..

 5. @ Remarcați totuși și că Iohannis îi poate destitui pe judecătorii de la CCR conform deciziei date de CCR în speța Kovesi, ?

 6. ??????@
  Asta-i bună!
  Numai în România poți face orice, oricând, de cate ori vrei, mai ales dacă ești la butoanele țării.
  Și până la urmă, ca și in cazul Kovesi, chiar dacă ar fi prin absurd să piardă fotoliul de președinte, Iohannis vine automat propulsat pe o funcție mai înaltă. Indiferent ce carte joaca, câștigâ imunitate politică. Deocamdata trebuie sa-și facă bine tema cu distrugerea României.

  • N-ar fi exclus să-l numească președintele Consiliului European cu o oră înaintea dizolvării UE.

 7. Ce numai acum?
  Cred ca sunt fara numar.Sa vedem daca avem politicieni cu sange in….vene.
  Va fi interesant.

 8. @ Kovesi a câștigat la CEDO contestând destituirea ca urmare a deciziei CCR prin care judecătorii i-au dispus președintelui să emită decretul de destituire a procurorului șef al DNA Kovesi, ?
  DECIZIA Nr.358
  CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
  În numele legii
  DECIDE:
  din 30 mai 2018

  ,,2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a
  procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
  Definitivă şi general obligatorie.”
  ?
  Deci, pe lângă faptul că au decis , în numele legii, fără drept de contestație fiind o decizie general obligatorie și pentru preedinte și pentru Kovesi, probabil în numele legii de organizare și funcționare a CCR, judecătorii de la CCR neavând atribuții de aplicare a legii și numai de a stabili constituționalitatea sau neconstituționalitatea actelor normative pentru care au atribuții, ?

 9. Cata manipulare!??

 10. demisile lui iohannis si lui orban si nelu tataru si vela Ade R. Arafat

 11. Cine ar trebui sa- l suspende?
  Brucxelul?
  El nu ieste președintele României și al românilor!
  Parlamentul ieste cel ales de el format din
  milogi, trădători, curve puse pe post contra servicii sexuale comandate, mitocani, paranoici, scursuri josnice care și-ar vinde și organele de li s-ar cere !
  Asta ieste guvernul! „meu”
  Credeți că ăștia l-ar suspenda?

 12. Stimabililor! Despre ce vorbim ? Chiar crede cineva că madam Weber sau membrii CCR sunt „specialiști în drept constituțional ? Vorbim discuții și ajungem la suspendarea președintelui pe motiv că …. vorbește puțin , vorbește mult, ia hotărâri, nu ia hotărâri. Unii cu mai multă „doxa” au rămas cu rege și trăiesc foarte bine, alții l-au înlocuit cu președinte și trăiesc la fel. Noi am vrea un președinte de carton, care să ne conducă dar să nu ia decizii; să ne reprezinte, dar să nu vorbească în numele nostru. Halal CCR; halal președinte; halal popor ! Bine că avem imnul național: „Deșteaptă-te române!”

 13. Poti sa comentezi la cat se spune ?
  Vad ca toti au cate o părere dar, sunt doar păreri, toti manipulează, toti vorbesc cum sunt manipulați, toti vorbesc cum sa manipuleze pe alții.
  Lucrurile sunt clare, starea de urgență nu sta in pixul unui ins, starea de urgență este o limitare a unor drepturi si libertăți si se face la propunerea unui ins cu responsabilități pe domeniu niță in procedura parlamentară și alt ins da uni decret si stabileste reguli limite etc.
  Cam asa o vad eu, dar e doar o parere si luati-o ca atare.
  Președintele este al nostru si cine este in drept poate să-l tragă de mâna daca o ia pe aratura

 14. ŞI-N CONCLUZIE CE ESTE DE FĀCUT ? CĀCI OBSERV DE F.FOARTE MULȚI ANI CĀ ,CÂINI LATRĀ ,ŞI URSUL MERGE MAI DEPARTE…ÎN CEL MAI RĀU CAZ , DAȚI JOS DIN FUNCȚII”, ÎN REST NIMIC ..CONTURILE LE SUNT ASIGURATE BINE MERCI, COCIOABELE LA FEL, EXCURSII PE TOT GLOBUL, ETC..IAR AMĀRÂTUL DE ROMÂNAŞ ,( ȚĀRANUL ROMÂN ) SUFERĀ ÎN TĀCERE…DE CE ? ADEVĀRUL E CĀ…ŞI LA ROMÂNAŞ ÎI PLACE MIZERIA ÎN CARE TRĀIEŞTE…AŞA CĀ VOI AȚI VOTAT, ŞI TOT VOI O SUGEȚI…SOMN UŞOR ROMÂNAŞ !!!

 15. Pleaca joha???? Ca ar fi timpul!!!macar dk i a mai ramas o farama de decenta ca bunul simt a murit de ….muuult!!!! Cu tot cu jagardele…!!! Cine lmai iubeste dupa dezastru si muntii de prostie afisati sa l ia acasa. Dupa cum l au poreclit romanii e clar ca nu l mai vor …..

 16. La pușcărie, acolo este locul infractorilor însoțit de coțofană

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998