CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nucleara de la CEDO: Romania a gazduit inchisori secrete ale CIA

2 comentarii / 5354 vizualizări / 31 mai 2018

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat azi România şi Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, ţara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui deţinut din acest centru.

CEDO a stabilit, conform Mediafax, în cazul Al Nashiri v. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

În vara anului 2007, reamintim, Dick Marty, Raportorul special al Consiliului Europei, a dezvaluit ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari.
Șapte ani mai tîrziu, în decembrie 2014, în versiunea publică a raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA au fost secretizate o serie de informaţii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii, după cum relata Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie. Potrivit Washington Post, în raport erau menţionate închisori din cinci ţări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept „detention site black”, pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, sunt folosite patru culori.

Oficialii români au negat în permanență existența acestor închisori, iar în cadrul celebrului scandal Black Cube s-a vehiculat informația că secretul cel mai bine păzit al Laurei Kovesi – profunda susținere de către americani – se datorează faptului că ea a negat în relația cu UE ideea că CIA ar fi avut și la noi asemenea facilități.
Odată cu decizia CEDO de azi, situația se complică exponențial pentru o serie de oficiali români, de la Ion Iliescu și Traian Băsescu la Florian Coldea, George Maior, Silviu Predoiu, Sergiu Medar, Laura Kovesi și alții. Și s-ar putea să explodeze curînd noi bombe. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Dupa redactarea motivării și comunicării deciziei CEDO și după efectuarea plății statul român va trebui să se regreseze împotriva celor culpabili.

  2. Pai cum asa?!? Adica ‘Nefertiti’ insasi sa semneze olograf un document destinat UE/CEDO conform caruia pe teritoriul Romaniei nu ar fi existat centre secrete de detentie cand insusi Senatul SUA a documentat existenta acestora??? Asta cam la ce s-ar incadra: fals? Uz de fals? Tainuire? Sau, cumva, tradare?!?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998