CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Nucleara financiară îl distruge pe Putin

8 comentarii / 4279 vizualizări / 27 februarie 2022

Statele Unite și-au convins aliații, rând pe rând, să dezlănțuie împotriva Federației Ruse bombardamentul nuclear financiar. Forma cea mai modernă, dar și cea mai devastatoare a unui război, cunoscută din toate timpurile. Marile confruntări nu sunt câștigate pe termen mediu și lung prin mijloace militare. Așa cum mulți ar fi tentați să creadă. În spatele armelor, confruntările se câștigă sau se pierd în plan economic.
Într-o societate parțial globalizată, cum este cea în care trăim, interconexiunile economice și financiare sunt puternice și vitale pentru supraviețuirea statelor. Sau letale, în cazul în care unele state, cum este acum Federația Rusă, sunt excluse din joc. Iar principalul instrument este sistemul financiar-bancar. Statele NATO au apăsat pe declanșator.
Într-o analiză anterioară, am insistat asupra următorului enunț: „Luați-i banii lui Putin”. Și veți câștiga confruntarea cu acesta. Au fost mulți dintre cei care au citit sau au auzit aceste afirmații, care nu au înțeles sau s-au prefăcut că nu înțeleg sensul lor real. Cum adică să-i ia banii lui Putin? Există vreo probă conform căreia Vladimir Putin a sifonat miliarde de dolari? Există vreo urmă a acestor bani plasați în băncile din străinătate? Cum să iei astfel urma banilor?
Întreaga explicație o avem astăzi, când liderii statelor NATO ne prezintă următorul set de măsuri, care vor îngenunchea mai devreme sau mai târziu Federația Rusă. Și vor declanșa de jos în sus sau mai degrabă de sus în jos o schimbare de regim la Kremlin. Prima operație semnificativă sub acest aspect este blocarea platformei SWIFT pentru o parte a sistemului bancar deținut într-o formă sau alta de Federația Rusă. Partenerii NATO nu s-au lăsat ușor. Pentru că pierderile sunt de ambele părți. Războaiele clasice costă bani mulți, iar războaiele financiar-bancare și economice costă bani și mai mulți. Este la fel cum s-a întâmplat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Pe care Germania l-a pornit cu un armament sofisticat și cu o armată bine instruită. Dacă războiul ar fi fost până la capăt de tip fulger, Hitler ar fi avut o șansă. Dar s-a intrat într-un război de uzură. În războiul de uzură, economiile, banii și resursele își spun cuvântul. În cele câteva zile care au trecut până la luarea deciziei de blocare parțială a platformei SWIFT, ambele părți au avut timp să-și ia o serie de măsuri de precauție. Statele UE să identifice soluții alternative și să-și evalueze în mod corect rezervele. La rândul ei, Federația Rusă a putut să mute pe alte platforme bancare, pentru moment neafectate de interdicțiile SWIFT, sume și afaceri în derulare. Numai că ne aflăm doar la un început de etapă. Aceste transferuri au fost identificate. Așa că urmează alte blocaje. Ce înseamnă această înghețare parțială sau viitoarea înghețare totală a platformei SWIFT pentru Federația Rusă, în concurs cu înghețarea operațiunilor desfășurate de Banca Centrală a Rusiei? Înseamnă în esență că Rusia va încasa din operațiunile comerciale mult mai puțini bani sau chiar deloc. Este vorba de zeci și sute de miliarde de dolari, pe care Rusia îi va pierde încă din primele zile, întrucât pur și simplu nu va mai primi bani în schimbul petrolului, gazelor naturale și altor mărfuri pe care le exportă. Și asta în condițiile în care Putin se confruntă cu o criză economică majoră. Rubla se depreciază în mod galopant, iar cetățeanul rus se află într-o sărăcie cruntă. Având cele mai mici venituri din Europa. Presiunea nemulțumirii populației crește zi de zi și, în mod firesc, este direcționată asupra persoanei lui Vladimir Putin. Care a ratat războiul fulger preconizat împotriva Ucrainei. În timp ce Rusia este deconectată de la bani – și aici mă refer și la situația deloc simplă a oligarhilor ruși legați ombilical de regimul Putin și de complexul militar – ucrainenii, care până acum au demonstrat că sunt capabili să-și apere țara cu dârzenie, dejucând strategiile armatei Federației Ruse, primesc din ce în ce mai multe ajutoare din afară. Constând nu numai în armament, ci și în alimente, medicamente, combustibili și bani.
Din toate aceste motive, afirm din nou că, trădat de câteva vârfuri ale complexului militar și de câțiva importanți oligarhi, Vladimir Putin e pe ducă. Mai devreme sau mai târziu, una dintre cele mai importante personaje politice ale lumii, un strateg care și-a jucat bine cărțile până în urmă cu câteva zile, va pierde totul. Pentru că, în mod straniu, a jucat totul pe o singură carte. Din păcate, vor suferi toate părțile implicate. Și mai ales oameni total nevinovați și total neimplicați politic.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Sunt habarniști grei prin România care interpretează de 7 ani că Rusia are alternativă la SWIFT. Rămâne să vedem alternativa.

 2. PROPAGANDA SI OCULTA MONDIALA A HOTARAT SA DISTRUGA URSS SI SA II FACA FELUL LUI PUTIN….DE ACEEA ACEST RAZBOI VA FI DISTRUGATOR PENTRU INTREAGA LUME….GHINIONUL NATO, UE, MU..E CA PUTIN A AFLAT LA TIMP CA ASA CUM GORBACIOV A DISTRUS URSS, FARA SA PUNA NIMIC IN LOC BUN, CA VANDUT AMERICANILPR, ASA S-A ANGAJAT ZELENSKI SA FACA PRAF PE PUTIN SI RUSIA….
  ASA CA VA FI PE VIATA SI PE MOARTE….SADAM, MILOSEVICI, GHADAFGI, ETC SE INDOIAU CA SE VA RECURGE LA ASASINATE SI UCIDERI….PUTIN STIE CA BIDEU SI MACRON AU CONSTRUIT ACEASTA CONSPIRATIE SI RICOSATA NU VA LOVI UCRAINA, MINTITI CONTONUU AICI SI MINCIUNA VA FI DESCOPERITA TOTAL SI CURAND, ACEST CONFLICT VA RUINA ECONOMIA EUROPEI SI VA FACE PRAF SI PE MACROU SI PE BIDEU SI PE MULTI….AU VRUT SA SE ARATE MAI TARI CA NAPOLEAN SI HITLER …CAND AU PUS PICIORUL IN SPATIUL SOVIETIC…CONSECINTELE APARTIN SCANDALAGIILOR U.E SI S.U.A. FEREASCA DUMNEZEU CE O SA LE IASA PROGRESISTILOR DEMENTI…

 3. Dar ”aliatii” de ce nu au aplicat aceleasi masuri impotriva SUA când au bombardat Siria, in primele luni de mandat ale lui D. Trump, si au fost ucisi mii de oameni si de copii, au fost rase sate intregi? De ce atunci nu s-a revoltat nimeni? Si lista e lunga cu ce au facut si fac americanii… De ce acum ne pare rau de o tara corupta si jefuita, condusa de o lichea, un comediant? In fond si Ucraina a facut parte din URSS. Când a devenit de compatimit?

 4. In lupta pentru reimpartirea lumii in sfere de influenta, UE, Europa in general daca vreti, tocmai ce a reusit doua lucruri: 1) sa arunce, cu „ajutor” american Rusia in bratele Chinei si 2) sa devina irelevanta politic si la remorca americano-britanica din punct de vedere economic. Dvs o tineti cu nucleara si este perfect adevarat. Rusia va pierde enorm, va deveni probabil satelitul Chinei, dar nu va temeti ca nu va pieri. Lumea va deveni bipolara din nou si confruntarea rece (Doamne ajuta sa nu devina calda!) din spatele noii cortine de fier va costa enorm. Din aceasta noua confruntare intre Occidentul cu resurse limitate, dar mai avansat tehnologic, pe de o parte si China, Rusia si altii satui de dominatia americana, tehnologic mai slabi, dar sprijiniti pe resursele Rusiei si, mai ales, ale Africii, unde China face jocurile, nu se stie cine va iesi invingator. Va fi o competitie acerba intre economiile bazate pe credit si tiparirea de bani si economiile care isi intemeiaza dezvoltarea pe moneda care inca este convertibila in aur. Oricum, „intre inger si drac” trage omul sarac. Si inca ceva: alternativa la SWIFT, existenta dar putin dezvoltata, aproape irelevanta acum, in noul context, poate sa ofere o solutie care cine stie unde va conduce in viitor.

 5. cata naivitate… cata prostie.. daca vroiau sa-i arda pe rusi cu swift-ul o faceau in 2014, intre timp rusii si-au facut propria retea echivalenta, unu la mana, si doi la mana nu a eliminat decat 4 banci din swift, toate transferurile se fac prin celelalte banci rusesti ramase, ca intermediari… dar ce spuneti ca gazul rusesc curge cu debit marit zilele astea prin conductele catre Europa? Dau rusii gazul gratis? Cum sunt platiti, in scoici si nasturi?
  Numai si dupa aceste masuri se vede viclenia dementa a occidentului, care ne adoarme ca ei si-au facut datoria, le-au luat caii de la bicicleta rusilor, acum noi tb sa intram in razboi cu soldati, in linia 1.

  • Așa zicea Dan Diaconu in 2014.
   Rușii și-au făcut și propriul dolar, au și un univers paralel în care controlează toate furnicile din Bahamas.

  • Foarte tare, inlocuiesc SWIFT-ul cu SPFS, adica trec de la o retea de 11 000 banci la una de 23 de banci.

   pretty much the same shit

   pffffuoai, nici propaganda lui kerosen sau pingpongpung nu o lovea mai bine cu mantaua.

  • cata naivitate… cata prostie… , unu la mana, si doi la mana

   S-a lăsat ceața la propaganda sovietică.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998