CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nucleara lui Boris Johnson: ”Vom da drumul alimentelor modificate genetic”

8 comentarii / 4633 vizualizări / 24 iulie 2019

Noul premier britanic, Boris Johnson, a susținut azi primul său discurs, deloc lipsit de interes, am spune, ba chiar exploziv pe alocuri. Johnson a livrat promisiuni pacifiste, mai ales vizavi de relația cu UE, dar, între ele, a strecurat afirmații care ar putea prefigura un scandal de proporții. Iar pe Johnson, drept un Victor Frankenstein modern.

O promisiune a noului premier în primul său discurs sună astfel: ”Să începem eliberarea extraordinarului sector britanic al biotehnologiei de sub constrîngerea legilor împotriva modificărilor genetice și să dezvoltăm culturi agricole rezistente, care să hrănească omenirea”. Și a ținut să mai promită Johnson accelerarea dezvoltării ”extraordinarului sector agro-alimentar britanic”, care va vinde din ce în ce mai mult, nu doar pe plan intern, ci în întreaga lume.

Cînd vorbește de constrîngerile legislative, Johnson se referă, desigur, la legislația UE, extrem de restrictivă în domeniu, în privința cultivării organismelor modificate genetic și a comercializării alimentelor similare.
UE poartă de ani de zile, reamintim, un veritabil război cu SUA, promotor puternic al organismelor modificate genetic, și încearcă să blocheze pe cît poate răspîndirea acestora pe teritoriul european. În special în Franța există un puternic curent anti-OMG, deși sunt și voci precum a lui Michel Barnier care a avertizat în repetate rînduri că UE riscă să piardă competiția cu alte state ale lumii în materie de produse modificate genetic.
Dacă Boris Johnson a ținut să pomenească un asemenea aspect încă din primul său discurs de premier, înseamnă că bătălia din adîncuri e mult mai profundă decît se întrezărește la suprafață.
Vom avea într-un răgaz scurt, în coasta Europei, o agricultură britanică cu rezultate explozive, grație tehnicilor de manipulare genetică, în măsură să concureze și eventual, să zdrobească producțiile din țările care mizează pe agricultura tradițională? Conform noului premier britanic, răspunsul ar trebui să fie pozitiv. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Te uiti bine la mutra lui si ai toate raspunsurile. Cine spunea: „acesti nebuni care conduc lumea”? Chiar asa e. Niste nebuni, putini la numar, conduc miliarde de oameni. Cum??

 2. francezilor le e frica de somajul agricultorilor, de asta au interzis OMG-urile.

  • Și ne spui că nemții n-o vor pe Kovesi la EPPO pentru protejarea mafiei securiste europene?
   Cum reușești să te uiți dimineața în oglindă când, de fapt, dormi lemn?

 3. Chestia asta cu activismul impotriva modificarilor genetice este de un mare fariseism!Absolut TOATE culturile folosite la alimentattia oamenilor si animalelor au fost modificate genetc de-a lungul secolelor!In al doilea rand, o modificare genetica este mult mai putin daunatoare decat folosirea pesticidelor si a altor chimicale.Sigur, ar fi bine sa se pastreze biodiversitatea, dar este greu sa hranest 6 miliarde de oameni si alte miliarde de animale numai cu plante „naturale”.Chestia cu OMG este doar un razboi comercial cu SUA si alte tari din afara UE care isi bazeaza productia pe astfel de culturi.In Europa, ne facem ca nu vrem sa cultivam plante modificate genetic (OMG) , dar importam carne provenita de la animale hranite cu OMG…

 4. Stefan, cele mai multe organisme modificate genetic sunt modificate tocmai ca sa fie rezistente la anumite pesticide.
  Doar nu crezi ca face cineva modificari genetice din care sa-ti poti produce tu seminte si sa nu ai nevoie de pesticide?

 5. Vlad, pai asta am spus si eu!Pentru a se obtine recolte bogate, sunt doua modalitati:se folosesc pesticide, ori se cultiva plante modificate geenetic (OMG).Unele companii merg pe amandoua directiile , pe principiul win-win (Monsanto)…

 6. Ușor, ușor și cu multă migală,omenirea trebuie să scadă, de la modificarea alimentelor omg până la poluarea planetei, eu sincer nu cred că în ritmul ăsta, omenirea se va autodistruge, garantat într-o 100 de ani… Sper să nu fiu înțeles greșit, o zi bună vă doresc și cei ce vor trăi de aici încolo, încă 100 de ani, să vină și să-mi reproșeaze la cimitir…

  • Trebuie sa mai rarim si dintre Familiie Regale, prea multe spurcaciuni cu nume Regal. Mai trantim si dintre ”Elite”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998