Nuland recunoaște oficial și dezvăluie: De ce a blocat Occidentul pacea în Ucraina în aprilie 2022
1 comentariu / 4680 vizualizări / 9 septembrie 2024
SUA, Marea Britanie și alți susținători ai Ucrainei au cerut Kievului să respingă acordul încheiat cu Rusia în cadrul negocierilor de pace de la Istanbul din 2022, a recunoscut oficial fostul subsecretar de stat american Victoria Nuland, într-un interviu cu jurnalistul rus Mihail Zygar, fost redactor-șef al canalului de știri liberal Dozhd, care a fost difuzat joi, conform Russia Today.
Nuland a fost rugată, astfel. să comenteze informațiile potrivit cărora procesul de pace dintre Moscova și Kiev din aprilie 2022 s-a blocat după ce prim-ministrul britanic de atunci, Boris Johnson, s-a deplasat în Ucraina și i-a spus lui Zelenski să continue lupta.
„Relativ tîrziu în joc, ucrainenii au început să ceară sfaturi cu privire la direcția în care mergea acest lucru și a devenit clar pentru noi, clar pentru britanici, clar pentru alții că principala condiție a președintelui rus Vladimir Putin a fost îngropată într-o anexă a acestui document la care lucrau”, a spus ea cu privire la acordul discutat de delegațiile rusă și ucraineană în cel mai mare oraș al Turciei.
Acordul propus includea limite privind tipurile de arme pe care Kievul le-ar putea deține, în urma cărora Ucraina „ar fi fost practic neutralizată ca forță militară”, în timp ce nu existau constrîngeri similare pentru Rusia, a explicat fostul diplomat.
Oamenii din Ucraina și oamenii din afara Ucrainei au început să pună întrebări dacă aceasta a fost o afacere bună și în acel moment s-a întrerupt”, a declarat Nuland. Oficialii americani „nu au fost în cameră” în timpul discuțiilor de la Istanbul, oferind Kievului doar „sprijin” în cazul în care ar fi fost necesar, a susținut ea.
Putin a declarat săptămîna trecută că singurul motiv pentru care acordul de la Istanbul a eșuat a fost „dorința elitelor din SUA și din unele națiuni europene de a provoca o înfrîngere strategică Rusiei”, adăugînd că Boris Johnson a servit drept mesager pentru a distruge procesul de pace.
Negocierile din Turcia au dus la un proiect de acord, care ar fi pus capăt ostilităților, a amintit Putin. Kievul a fost dispus să declare neutralitatea militară, să-și limiteze forțele armate și să jure că nu va discrimina etnicii ruși. În schimb, Moscova s-ar fi alăturat celorlalte mari puteri pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate, a subliniat el.
Potrivit liderului rus, discuțiile cu Kievul sunt încă posibile, dar pot avea loc doar „nu pe baza unor cereri efemere, ci pe baza documentelor care au fost convenite și parafate efectiv la Istanbul”. (B.T.I.)
[…] Sursa: inpolitics.ro […]