CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nunta EBEI – o uriasa operatiune de spalare de bani?

0 comentarii / 3017 vizualizări / 31 august 2012

Nunta fiicei președintelui a pus pe jar întreaga presă, de la înălțimea statutului de ”evenimentul monden al anului” și e firesc, de altfel, să fie așa. Pe de altă parte, însă, există motive serioase să considerăm anumite lucruri care țin de eveniment drept cel puțin misterioase, dacă nu de-a dreptul stupefiante. Iar cea mai probabilă explicație e aceea că ne aflăm în fața unei uriașe operațiuni de spălare de bani, chiar dacă una neîncadrabilă în Codul Penal.

Să schițăm întîi tabolul politico-economic și social în care are loc nunta Elenei Băsescu:
– România se află într-o situație economică dramatică, accentuată de prelungirea crizei internaționale, dar și de seceta cumplită din cea mai fierbinte vară a ultimilor 50 de ani
– Toamna se apropie cu un val de scumpiri anunțate la utilități, mîncare, carburanți etc, iar euro s-a întărit dramatic în dauna leului în ultima vreme
– Investitorii străini au mai degrabă tendința să părăsească România, decît să vină aici
– Cetățenii sunt tot mai disperați, șomajul crește, iar statele europene nu mai absorb forța de muncă precum în alte vremuri
– Țara tocmai a ieșit dintr-o prelungită criză politică provocată de suspendarea președintelui, dar deja se vorbește de o nouă suspendare, plus că alegerile bat la ușă
– Președintele Traian Băsescu are cele mai mari probleme de imagine din cariera politică, aproape 8 milioane de români votînd pentru demiterea sa
– PDL se află în plină criză de identitate, încercînd o relansare cu (prea) puțin timp înaintea alegerilor. Partidul e confuz, se încearcă o cristalizare a unei alianțe politice, dar certurile din interior se acutizează, iar mesajele coerente lipsesc. Continuă, totodată, demisiile de nume sonore

Pe acest fundal, ceea ce nu îi trebuia președintelui era o nuntă a fiicei sale la care cuvîntul de ordine să fie opulență sfidătoare. O nuntă la care EBA are peste 600 de invitați, în timp ce Chelsea Clinton a avut doar 400.
Românii se gîndesc cu groază ce vor pune la iarnă pe masă, dar află, în schimb, că friptura fină se servește inclusiv ”pe pat de dulceață de ceapă roșie”, la nunta EBEI.

De zile în șir, se întîmplă ceva ieșit din comun: lipsește discreția, secretomania din jurul nunții, atît de specifice României.

Liderii PDL, grei ai afacerilor, supervedete, au liber să declare presei că vin la nuntă, ce toalete își fac, ce cadouri iau în calcul etc.
Apare pe piață informația că nu va fi permisă fotografierea la eveniment, dar însăși mireasa se repede să o dezmintă oficial, pe Twitter: poze la liber, pentru toată lumea.
Se scurge în presă meniul de ultra-fițe, se află costul de 74 de euro per tacîm, se află costul verighetelor, 500 de euro, fără diamante, se dezminte că rochia miresei ar fi extrem de scumpă. Se dau comunicate oficiale, se află numărul invitaților, peste 600, numele entertainerilor (nimic de import, doar cîntăreți ieftini, autohtoni), amănunte despre aranjamentele florale. Se vorbește pe larg de averea nașilor. Pedeliștii nu au mesaje electorale pentru românii care sunt așteptați curînd la vot, dar au sfaturi publice pentru tinerii însurăței.

Toată lumea e exagerat de deschisă pe subiect, se află aproape totul despre eveniment.

O atitudine neobișnuită pentru România, țara în care totul se ține la secret, inclusiv informațiile despre sănătatea demnitarilor, țara în care divorțurile VIP au loc cu ușile închise șamd. (Spre comparație, la singura nuntă din ultimii 20 de ani a unei fiice de președinte în exercițiu, cea a Norinei Constantinescu, din 1999, au participat doar cca.30 de familii, dorindu-se un eveniment de familie, cu discreție și fără excese, fără prea multe figuri politice).

Ce anume ar putea explica toate aceste ciudățenii?

Un singur lucru, credem noi.
Ne aflăm în fața unei uriașe operațiuni de spălare de bani, chiar dacă e una ne-penală, dacă ne putem exprima astfel.

O operațiune plasată în limitele legii unei țări în care ”darul” de nuntă a fentat mai mereu fiscul.

La un număr egal de invitați, afaceristul Cristi Borcea a decartat recent un dar de nuntă de cca. două milioane de euro, fără a visa la invitați de calibrul celei de la nunta EBEI.

Indiferent că va fi vorba de bani sau obiecte, fiica președintelui va fi mai bogată, de duminică dimineața, cu o sumă uriașă. Nu ni-l putem închipui pe Adriean Videanu dăruind masa cu un un buchet de flori, ori o vază de cristal.

Elena Băsescu și al său soț vor avea mai mult ca sigur, de duminică, o mică avere oficială, curată și declarată. (Cine știe, poate chiar și impozitată. Că doar pedeliștii înșiși îi propuneau lui Blejnar, acum vreo doi ani, să introducă urgent impozitul pe darul de nuntă, pentru a stopa ceea ce ei numeau o ditai evaziunea fiscală. Noroc că s-a opus Boc).

Cuantumul acestei mici averi îl vom afla curînd, din chiar declarația de avere a tinerei europarlamentare.
La fel cum declarația de avere a fostei deputate Lavinia Șandru s-a îngroșat peste noapte, acum cîțiva ani, cu o sumă uriașă, incluzînd peste un kilogram(!!!) de aur, de pe urma celor trei(!!!) petreceri distincte de nuntă.

Dacă relația ce se legalizează în acest week-end nu va rezista timpului, însurățeii își vor împărți darul de nuntă la divorț, iar EBA va rămîne, probabil, cu peste un milion de euro curați.

Avînd asemenea bani, fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu, nu ar fi avut dureri de cap acum cîțiva ani, cînd s-a trezit că nu poate justifica niscaiva locuințe de lux de vreun milion de euro.
(Interesant de reamintit declarațiile spectaculoase ale fostei soacre a Ioanei, care a lansat public, într-un interviu, acum cîțiva ani, ipoteza că divorțul de Bodo Marin a fost introdus cu grijă, mai înainte de a se împlini termenul minim de conviețuire de la care rockerul ar fi putut emite pretenții la averea soției).

Numai dorința de a justifica o sumă cît mai mare drept dar de nuntă a făcut, probabil, ca președintele Băsescu să agreeze o asemenea amploare a evenimentului, deși acesta putea fi lesne aranjat chiar peste hotare și derulat discret, dat fiind că părinții mirelui sunt, totuși, oameni de afaceri.

Și tot așa s-ar putea justifica precipitarea cu care personajele implicate au dezmințit costuri prea mari ale nunții (doar 74 de euro tacîmul? Să fim serioși, la asemenea nivel…), pentru ca diferența dintre cheltuieli și încasări să fie cît mai mare.
În 2009, a ieșit mare scandal după ce interlopul Bercea Mondial a fost filmat când i-a oferit soţiei preşedintelui, Maria Băsescu, o salbă tradiţională ţigănească, cu bani de aur, cu ocazia sărbătorii romilor de la Costeşti.

De această dată, nu se va putea indigna NIMENI, indiferent cîte salbe de cocoșei ar primi EBA.

Ca o picanterie de final, să reamintim cititorilor mai tineri una dintre cele mai mari spălări de bani post-decembriste, operate acum vreun deceniu și jumătate de către interlopul Fane Spoitoru. La botezul fiului acestuia, organizat la restaurantul Casei Poporului cu sute de invitați de mare calibru, inclusiv politicieni de top, oaspeții erau așteptați la intrare de amfitrioni care le strecurau discret plicuri cu bani gata pregătiți pentru dar, cu motivația susurată la ureche că ”domnii invitați au doar obligația să se simtă bine”.
La final, Spoitoru a declarat oficial o sumă uriașă primită drept dar, bani curați, din acel moment, precum lacrima. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: 843 de invitați contabilizați la nunta Elenei

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998