CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Nunta-minune a lui Bulai si oleaca de amnezie religioasa

3 comentarii / 2802 vizualizări / 5 septembrie 2021

Aflăm de la deputatul USRPLUS Iulian Bulai, pe Facebook:

”România se schimbă sub ochii noștri. Vezi asta la o nuntă, de exemplu. La nunta minunată la care am participat aseară.
Nimeni nu a furat mireasa și nici nu i-a rupt rochia minunată. Nimeni nu a fumat înăuntru. Niciun om beat. Nicio îmbrânceală între oaspeți. Nimic trivial din folclorul de nuntă tradițională.
Băile au rămas impecabile după 8 ore de petrecere. Muzica a fost minunată cu ritmuri din est și din vest. O mulțime de tătici cu copiii în brațe. Nicio sticlă spartă.
Majoritatea nuntașilor erau dintr-o comună din Iași. Jumătate – oameni din sat, un sfert – săteni plecați de mulți ani în străinătate, un sfert – tineri absolvenți cu job și familie.
Toată seara am rămas absorbit de toată această atmosferă minunată și naturală pentru un cuplu de oameni faini.
De unde schimbarea asta? Oare de la străzile comunei asfaltate toate până la ultima uliță?
Nicidecum. Acești oameni veneau dintr-o comună cu gimnaziu/ liceu privat (confesional) de la 1897, de unde oamenii au migrat masiv în străinătate în ultimii 30 de ani.
Răspunsul: educație predată din generație în generație. Investiții în școală și formare umană. În ultimii 120 de ani.
Cam așa arată România educată din rural, din Moldova.
Întrebare: cum ajută PNDL fenomenului de mai sus?”.

Mesajul transmis de deputatul USRPLUS în această postare e că nuntașii s-au purtat mult mai sobru la petrecerea pomenită pentru că ar fi avut o educație liceală temeinică la bază.
Și de aceea nu s-a întîmplat ceea ce se întîmplă la majoritatea nunților mioritice: chef mare, muzică îndrăcită, beție, ”trivialități”, furatul miresei etc.

Posibil să fie așa.
Dar ar mai putea exista o explicație.
Pornind de la un element pe care deputatul USRPLUS l-a făcut pierdut din poveste.

Comuna ieșeană în care s-a înființat la 1897 un liceu confesional privat e Hălăucești, loc în care Bulai e des prezent, după cum confirmă pagina sa de Facebook.
E vorba de Liceul Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francisc de Assisi”, care s-a mutat în 1991 în Roman și pe care l-a absolvit și Iulian Bulai.
Comuna Hălăucești are o populație de cca.90% credincioși romano-catolici de rit franciscan secular, iar adepții acestei ramuri a catolicismului au o abordare mult mai sobră a evenimentelor sociale, conform învățăturilor întemeietorului ordinului. Cumpătare și multă modestie. În trecut, ritul chiar interzicea complet prezența credincioșilor la banchete și alte activități similare.
A pune strict pe seama educației școlare ritualul de nuntă la franciscanii seculari e ca și cum ai pune pe seama aceluiași lucru lipsa alcoolului la o ceremonie de nuntă musulmană.

Iar dacă mesajul real al lui Bulai e altul și anume că religia ortodoxă în care se derulează majoritatea nunților de la noi ar implica mai puțină civilizație decît cea catolică, poate ar fi onest să o spună de-a dreptul și nu prin subterfugii.
Cît despre conexiunile cu PNDL, comentariile sunt de prisos. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Bulai nu zice cum Guvernul Citu, pe care l-a susținut pana acum doua zile, a alocat pentru educație doar 2, 5% din PIB pentru anul 2021. Cel mai mic procent alocat educatiei in ultimii 30 de ani. Si, evident, cel mai mic procent alocat educației din întreaga Uniune Europeană. Astia 2, 5% sigur au legătură cu PNDL 3. De ce? Pentru ca educația n-a intrat niciodata in logica ,,modernizarii” Romaniei. ,,Romania educata” s-a referit exclusiv la clientela politica. Ca daca România chiar era educata, nea Florin Citu n-ajungea premier și nici to’arsul Bulai deputat.

  2. Aroganta ăluia care a umflat baloane și mini maxuri prin tara pedofililor dovediți nu are limite! Dar asta e! E vina cacanarilor care ii lasa sa zburde liberi prin tara!

  3. Chestia e ca Maica Domnului a numit Romania Ortodoxa ca fiind Gradina Ei, alaturi de Muntele Athos, in niciun caz vreo tara catolica. Deci, ortodocsii, betivi si scandalagii cum sunt ei, sunt sub Acoperamantul Sau, nu „romano-catolicii de rit franciscan secular”. Dar Bulai nu are cum pricepe asta, ca la el in cap sufla vantul nebuniei progresiste.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998