CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

NYT, despre o bizarerie: Ucraina ia la oaste cu arcanul de prin baruri, în afara oricăror reguli

3 comentarii / 5507 vizualizări / 25 iulie 2022

O campanie la nivel național este în desfășurare în Ucraina pentru recrutarea de soldați, dar felul în care regimul Zelenski face asta ridică mari semne de întrebare, scrie The New York Times, care mai dezvăluie că oamenii sunt luați cu forța de pe străzi și din baruri de noapte, în timp ce alții care se oferă voluntari și sunt apți sunt refuzați din motive neidentificate. Totul în absența unei minime transparențe a procedurilor. ”Pe măsură ce Ucraina mobilizează soldați, apar întrebări cu privire la modul în care ei sunt recrutați” titrează cotidianul american.

La o stație de metrou, un ofițer de recrutare pe nume Oleksandr, unul dintre zecile dislocați în diferite locații din Harkov, a scos niște tineri din mulțime pentru a verifica documentele și a le stabili eligibilitatea pentru serviciul militar, scrie NYT.

Dar campania, în special recrutarea stradală, a produs acuzații că este secretă și arbitrară, că încalcă propriile reguli ale guvernului și că uneori se apelează la cei care nu doresc să lupte, în timp ce sunt respinși cei care doresc. A dus, de asemenea, la un joc de-a șoarecele și pisica între recrutori și bărbații care încearcă să-i fenteze.

Recrutori precum Oleksandr, care nu și-a dat numele complet pentru că nu era autorizat să vorbească cu mass-media, spun că fac apel la înrolarea doar a celor care vor să lupte. „Îi întrebăm dacă au pregătire militară și dacă vor să servească în război” spune el.

Dar unii dintre cei care ar fi de acord spun că nu li se dă posibilitatea efectivă de a se înrola și există și relatări despre bărbați dornici să lupte care au fost refuzați din motive care par să țină de birocrație.

O petiție semnată de peste 25.000 de ucraineni pentru președintele Volodymyr Zelensky solicită interzicerea emiterii de ordine de mobilizare la punctele de control, benzinării și în alte locuri publice. Președintelui i se cere să instituie un proces transparent pentru modul în care oamenii pot fi recrutați.

„Există o mulțime de oameni disponibili, care sunt motivați, care au experiență de luptă, dar nu se pot înrola pentru că în multe locuri se recrutează oameni de pe stradă, fără experiență”, se arată în petiție.

Ucraina are de mult timp serviciul militar obligatoriu, iar bărbații tineri sunt obligați să facă armata cu excepția cazului în care se încadrează într-o categorie scutită, cum ar fi studenții, persoanele cu handicap sau cu cel puțin trei copii.

Oficialii guvernamentali spun că doar cei cu experiență militară sau abilități specifice necesare au fost recrutați pînă acum, dar alții vor fi, probabil, recrutați dacă războiul continuă. Criticii spun că recrutarea nu a fost atît de selectivă pe cît cred oficialii și că, în condițiile în care de recrutare se ocupă armata, procesul a fost învăluit în secret.

În Harkov, al doilea oraș ca populație al Ucrainei, un canal Telegram oferă informații anonime, în timp real, despre locațiile recrutorilor, în sprijinul persoanelor care încearcă să evite încorporarea. Are peste 67.000 de abonați.

Un alt canal Telegram pentru regiunea Lvov din vestul Ucrainei spune: „Este important să obțineți toate informațiile relevante. Numai cunoscîndu-ți drepturile te poți proteja pe tine și familia ta!”. Postul enumeră cele cinci locuri în care se înmînează cele mai multe citații și bolile care îi împiedică pe bărbați să fie recrutați. De asemenea, informează cum poți să refuzi o citație.

Lipsa transparenței publice cu privire la sistemul de recrutare, un reproș major al criticilor, face dificil de spus cum și de ce sunt recrutați oamenii.

Dar, în cea mai mare parte, factorii birocratici sau logistici – cum ar fi lipsa locurilor disponibile pentru ofițeri sau soldați – par să fie motivul pentru care unii cu abilități sau experiență relevante nu sunt acceptați pentru serviciu.

Pe de altă parte, unii comandanți și soldați gradați spun că mobilizarea unor oameni care nu doresc să lupte scade moralul celor care s-au oferit voluntari.

Luna trecută, șeful poliției de la Kiev, Ivan Vyhivskyi, a declarat că polițiștii și comisarii militari au percheziționat două cluburi de noapte care nu au respectat normele legii marțiale și au emis 219 citații pentru încorporarea militară a bărbaților pe care i-au găsit acolo.

Acest lucru a provocat un răspuns tăios din partea unui sergent major al Batalionului 47 al Forțelor Armate, într-o postare pe Facebook:
„Sunt mîndru de statutul meu de militar și sunt revoltat că profesia mea este redusă la stadiul de pedeapsă pentru acești nenorociți”, a scris sergentul Valeriy Markus. „Este umilitor.”

El a mai scris că soldații și ofițerii care își riscă viața au fost demoralizați de un proces haotic de recrutare care a atras oameni cu pregătire slabă sau puțin înclinați să lupte. Sergentul Markus a spus că s-a confruntat personal cu situații în care alcoolismul sau alte probleme ale recruților au pus în pericol viața altor soldați. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. NAZISTII UCRAINIENI ASA AU PRIMIT ORDIN DE LA ”CONSILIERII” LOR KAZARI DE PESTE OCEAN, CA SA PREVINA IINFILTRAREA IN ARMATA LOR NAZISTA, A AGENTILOR RUSI CARE AR PUTEA FI ACOPERITI IN RINDUL VOLUNTARILOR .
    SA FACA ASA CUM VOR, FIINDCA SFIRSITUL UCRAINEI ESTE APROAPE !

  2. În fiecare casă din localităţile româneşti din Ucraina lipseşte cel puţin un bărbat, care nu poate fi găsit de autorităţi pentru a fi trimis la război împotriva ruşilor. Familia declară că aceştia sunt plecaţi (preferabil în România), dar se bănuie că în multe cazuri sunt ascunşi în casă de câtre familiile române, care consideră că nu e războiul românilor.

  3. trebuie sa faca milionul de oameni cu care spunea zelenski ca va porni contraofensiva…numai ca nivelul de pregatire al acestora este ca al figurantilor intr-un film de razboi…pe de alta parte cred ca petrecerile unora in baruri de noapte pot fi catalogate ca un hohot sinistru de ris linga crucile celor morti pe front-la fel de tineri ca ei- si un scuipat pe mormintul lor…leprele astea merita o chelfaneala

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998