CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

O bombă cu șanse mari să explodeze: AUR în ograda popularilor europeni

11 comentarii / 3296 vizualizări / 5 septembrie 2023

Vine azi o știre grea, cu posibile implicații majore: congresul PPE dinaintea alegerilor europarlamentare va fi găzduit la București. O chestie care ”arată încrederea de care se bucură PNL și președintele Iohannis în cadrul celei mai mari familii politice europene. Obiectivul principal al congresului de la București va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare”, zice președintele PNL, Nicolae Ciucă. Noi am paria că e exact pe dos: tocmai neîncrederea în PNL aduce PPE la București. Iar adevărata bombă e că locul liberalilor în PPE ar putea fi luat de AUR.

Nu mai e un secret că PPE se confruntă cu probleme majore. În Europa cresc partidele eurosceptice, în frunte cu AFD-ul german, iar la alegerile din iunie 2024, partidele membre ale PPE în mod categoric vor avea o zestre mult mai scăzută decît în 2019. În actuala configurație a parlamentului european, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) are 179 de eurodeputați, în timp ce locul doi revine Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – 153.

Lupta a fost strînsă acum 4 ani, la anul ar putea fi mult mai dură. PPE se confruntă cu perspectiva pierderii primului loc, care îi maximizează, de regulă, șansele la președinția Comisiei Europene. Din acest moment, fiecare mandat contează.

Din păcate pentru PPE, în România momentului se conturează o situație dezastruoasă.
Cu peste 27%, PNL a luat în 2019 un număr de 10 eurodeputați. Alți membri ai PPE, anume PMP și UDMR au luat cîte doi aleși. Un total de 14 mandate pentru PPE.

Doar că situația din 2019 nu se va mai repeta pentru UDMR, care aprope sigur nu mai prinde europarlamentul. Nici în 2019 nu l-ar fi prins dacă nu îi întindea o mînă de ajutor PSD – ne amintim celebrul caz, de rîsul curcilor, cînd UDMR a luat voturi în județe fără picior de etnic maghiar – iar maghiarii au sărit pragul cu doar 0,44%. Erau, de fapt, voturi dirijate dinspre PSD. Să nu uităm, totodată. că un mare număr de etnici maghiari cu dublă cetățenie votează la europene cu FIDESZ-ul lui Viktor Orban, iar votul dublu e interzis de legislație.

UDMR e ca și out. Două mandate zboară.
La fel și PMP, partid care a ajuns doar o fantomă. Alte două mandate zboară.

Cît despre PNL, a luat, cum spuneam, 10 fotolii cu 27%; acum are 15% în sondaje, adică maxim 4-5 locuri. Dar cît va avea partidul aflat în cădere continuă în sondaje peste 9 luni, după ce va mai trece o iarnă grea peste români, iar deficitul bugetar va trebui reparat cu mari scrificii ale populației?
10 procente? Ori va fi chiar o singură cifră?
La cum merg lucrurile, doar o minune ar împiedica PNL să ia mai mult de 3-4 fotolii.
Deci PPE riscă să piardă în România două treimi din ce are acum.

E foarte probabil ca organizarea congresului de anul viitor la București să își propună impulsionarea liberalilor în sondaje înaintea alegerilor care vor decide guvernarea Europei pe următorii 5 ani.
Nu e clar dacă se va și reuși asta. Greu de îngrășat porcul în ajunul Crăciunului.

În presa occidentală se vehiculează de mai multă vreme că PPE poartă negocieri subterane pentru revenirea FIDESZ-ului lui Orban, membru al popularilor europeni pînă acum doi ani, cînd a ieșit din grup în urma acuzațiilor de iliberalism.
Semn al disperării PPE, care încearcă să adune de pe oriunde se poate.

Și aici ar putea veni adevărata bombă: în locul PNL, noua vedetă mioritică a PPE să fie AUR.
Partidul lui George Simion se recomandă a fi creștin, exact calapodul popularilor, și e liber de afiliere internațională, deocamdată.
Au existat negocieri cu Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, unde adastă și PNȚCD-ul fost popular, reprezentat de Chris Terheș, dar pînă în prezent nu s-a luat vreo decizie.

Informații de dată recentă acreditează ideea că între popularii europeni și AUR s-ar fi deschis anumite canale de discuții pentru integrarea partidului în gruparea lui Manfred Weber.

Este absolut imposibil, dat fiind că AUR trece drept partid extremist, se vor repezi unii să combată ideea.
Așa o fi, dar AUR era și ”antisemit” și ”prolegionar”, și tocmai a bătut palma cît se poate de amical cu partidul de guvernămînt din Israel.
Realpolitik nu ține cont de percepții publice, doar de interese.
La popularii europeni nu avea cum să ajungă efectiv peste noapte partidul socialist al lui Traian Băsescu, dar a ajuns.
Pentru că Angela Merkel s-a ghidat după interese și nu după orientări politice.
La fel va proceda PPE și acum.
În bătălia pentru mandate nu se va orienta după acuzațiile aduse AUR de diverse figuri progresiste de la București.
Ci după propriile interese.
Pînă la alegeri, AUR ar avea, oricum, timp berechet pentru noi mișcări care să-l depărteze de etichetele lipite pe frunte de Drulă, Barna, Cioloș, Muraru și alții ca ei.

Contactat azi de Inpolitics, liderul AUR, George Simion, recunoaște că partidul său nu exclude orientarea spre PPE, ca și discuțiile, deocamdată de taină, cu reprezentanți ai popularilor:

”Noi nu avem încă o afiliere internațională, ne preocupă acest subiect, mai ales ținînd cont de creșterea explozivă a formațiunii noastre în preferințele românilor. Partidul Popular European poate fi una dintre opțiunile noastre, avem deja anumite contacte în acest sens, vom mai vedea ce aduce și viitorul. Deci, dacă mă întrebați, da, aderarea la PPE este o variantă cît se poate de fezabilă. Mai multe nu pot spune, deocamdată” afirmă deputatul AUR. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Urmăriți dacă de la AUR e invitat careva să asiste la congres. Ăsta ar fi semnul unui eventual interes.
  Vă spun eu sigur că nu se va întâmpla.
  Inpolitics tot încearcă să promoveze gAURa, dar e degeaba. Ai lu Simi vor avea aceeași soartă ca România Mare.
  (Iar Fidesz cu certitudine nu va reveni în PPE…)

 2. ,,Elevii care încep școala sunt obligați să-și lase telefoanele mobile acasă! Profesorii le pot confisca.’’
  https://www.bzi.ro/elevii-care-incep-scoala-sunt-obligati-sa-si-lase-telefoanele-mobile-acasa-profesorii-le-pot-confisca-4793365#comment-997396

  Aceasta prevedere ilegala este un preambul la vaccinarea obligatorie eshuata, pentru ca elevii fortati sa se vaccineze la scoala sa nu-si poata suna parintii ?

  Eu stiu ca elevii erau obligati sa-si lase telefoanele pe o masa, etc, langa catedra ca sa nu le butoneze in timpul orelor, si asa se facea de ani buni.

  De ce acum se interzic ?
  Pentru ca elevii sa nu poata comunica cu parintii in cazul cand sunt vaccinatii de Medicii Criminali veniti in scoala pe shest, cu acordul directorilor CRIMINALI ?

  Parinti, TREZITI- VA !
  Profesorii incompetenti, cu definitivatul luat cu nota cinci, shpagari si pupincuristi, vor sa-si creasca veniturile vaccinand ilegal copiii dumneavoastra !
  Criminalii PERVERSI vor sa va vaccineze copiii fara stirea dumneavoastra !
  Nu acceptati aceasta ineptie CRIMINALA ! Vccinul este MOARTE ,,subita’’ !
  Eu am retras-o din scoala pe fiica-mea in clasa a zecea ca sa nu fie vaccinata, si acum termina liceul la seral.

  • Satan al tau nu o va face!

 3. ,,Nu, droguri în școli, niciun consens! Testarea elevilor în masă miroase a ”business privat” ‘’
  https://www.cotidianul.ro/nu-droguri-in-scoli-niciun-consens-testarea-elevilor-in-masa-miroase-a-business-privat/

  Acesta este o alta inselatorie de a se ajunge la vaccinarea ilegala a copiilor.
  Intre timp satanistii au facut un fel de vaccin care se implementeaza prin test fara sa fie nevoie de injectie.
  Copiii vor fi ,,testati antidrog’’ si in realitate vor fi vaccinati fara injectie, bagand in ei toxina SPIKE care ataca ficatul, inima, plamanii, rinichii, creierul si se localizeaza in ovare si testicole si sterilizeaza copiii, viitori parinti care nu vor putea face copii pentru ca au fost ,,testati antidrog’’ cand erau elevi.
  Pe motiv ca vor fi testati antidrog se vor folosi acele teste – vaccin.
  Copiii vor fi ,,testati antidrog’’ si in realitate vor fi vaccinati fara injectie, bagand in ei toxina SPIKE care ataca ficatul, inima, plamanii, rinichii, creierul si se localizeaza in ovare si testicole si eterilizeaza copiii, viitori parinti care nu vor putea face copii pentru ca au fost ,,testati antidrog’’ cand erau elevi.

  Aceasta metoda perversa ,, testarea antidrog’’ are scopul de a vaccina pervers copiii si nu de a-i proteja de droguri.
  Daca le pasa de copii sa nu se drogheze ar fi interzis etnobotanicile si ar fi fost cu ochii pe traficanti de droguri nu pe copii.

  Parinti, TREZITI- VA !
  Profesorii incompetenti, cu definitivatul luat cu nota cinci, shpagari si pupincuristi, vor sa-si creasca veniturile vaccinand ilegal copiii dumneavoastra !
  Criminalii PERVERSI vor sa va vaccineze copiii fara stirea dumneavoastra !

  • Zoaie imputita

 4. Simi ar vrea să fie noul Corneliu Zelinski Codreanu (da, îl chema ca pe Volodimir!).
  N-o să-i meargă, oricâte costume populare ar pune pe el :))

  • Ma-ta-i stoarfa lui Zelensky

 5. Interesant.Desi PPE nu stie zicala „interesul poarta fesul” de origine balcanica, se pare ca o vor aplica.Chiar in materialul lui BTI se aminteste de discutia ambasadorului Israel cu USR,care nu e gratuita,ridica un mare semn de intrebare.Sa vedem pe alde Ursula cum beles …ula pe la USR.Amuzant???!!!!

 6. Oare popularii europeni stiu cine-i Simion george si adunatura lui securista?Sidaca stiu iubesc tradarea? Zilnic George Simion se da in spectacole grotesti politico securiste pentru ca vrea cu orice pret sa institutionalizeze legea batei si a pistolui in politica. Iata adevarul despre AUR/Simion. Cine mai are un minim de inteligenta si iNStict de aparare poate intelege.
  https://www.certitudinea.com/certitudinea-print/george-simion-tradator/?fbclid=IwAR2GjkgRhoFyQhuD8FrJ2yc2cVBcENHw0BN6hIMdxearpvJcYgic7mhzb0g

  • iar tu esti puroi de sobolan securist

  • Esti un „puroi” diversionist, cum bine ti se spune, Curuleanu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998