CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O capcana cotrocenista intinsa PSD

4 comentarii / 4552 vizualizări / 2 iunie 2016

A făcut oarece valuri brusca ieșire la rampă a unui consilier prezidențial anonim, Laurențiu Ștefan, care a declarat ieri, la un simpozion internațional organizat de Reuters pe tema investițiilor în Europa de Est, că sunt șanse bune ca, în toamnă, Iohannis să lase PSD și PNL cu buzele umflate și să desemneze iar un premier tehnocrat, ba chiar pe același Dacian Cioloș.

„Cele două mari grupuri încă mai au nevoie de aliați pentru a ajunge la acele numere care să le permită să formeze o majoritate, prin urmare acesta este un joc deschis”, a spus Ștefan, vorbind despre PNL și PSD. Ori, în condițiile în care niciun partid nu va câștiga majoritatea care să-i permită formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusă numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.
„Evident, președintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă este un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar și de un tehnocrat, există încă multe semne de întrebare”, a mai declarat Ștefan, conform Agerpres.
Consilierul a mai declarat că Iohannis va face presiuni pentru un guvern care să mențină România ca „un actor credibil în Uniunea Europeană” și să contribuie la un mediu de afaceri predictibil și prietenos.

Interesante declarații, cu atît mai mult cu cît ele survin cu doar cîteva zile înaintea alegerilor locale.
Și, la pachet, oarecum, cu neobișnuita ieșire la rampă a ambasadorului SUA, care, pentru prima dată în istoria relațiilor noastre diplomatice, a mers pînă la a indica românilor cum să voteze și cum să nu voteze duminică, adică nițel prea mult chiar și pentru un partener strategic.

Pe deasupra, Laurențiu Ștefan o fi el necunoscut marelui public, dar fostul consilier politic al ambasadei SUA e știut în cercurile înalte ca fiind adevărata eminență cenușie a Cotrocenilor, o piesă extrem de solidă în angrenajul prezidențial.

De ce ar fi devoalat Ștefan intențiile prezidențiale pentru toamnă cu atît de mult timp înainte, mai ales că respectiva strategie e genul care mai degrabă trebuie ținută la secret și aruncată pe tapet exact la momentul oportun?

Răspunsul ar fi că ne aflăm, foarte probabil, în fața unei tactici a disperării.

Analiștii politici au observat încă de acum cîteva săptămîni că adversarii PSD au încercat să lanseze și să susțină o anume teorie, care ar fi avut darul să trezească demobilizatul electorat de dreapta și să-l aducă la vot.
E vorba de așa-zisa suspendare a președintelui, lansată acum cîteva săptămîni de la vîrful PNL și dinspre amicul președintelui, Rareș Bogdan, ca parte a unui mega-plan pesedisto-aldist de ”restaurație” totală și de lichidare inclusiv a campaniei anticorupție.

Planul poate nu era rău, din nefericire a murit în fașă pentru că PSD și ALDE au respins categoric ideea suspendării președintelui.

Cu ce să-i întărîți, totuși, pe oamenii lui Dragnea și Tăriceanu, spre beregata președintelui?
Așa cum istoria a dovedit-o deja, cu cel mai delicat subiect, anume refuzul guvernării chiar în caz de victorie.
Ne aducem aminte cu toții că suspendarea președintelui pe motiv de potențial refuz al desemnării unui premier al USL a ținut capul de afiș un an de zile, în perioada 2011-2012, o serie de lideri ai celor două partide amenințîndu-l public pe Băsescu.
Se ajunsese chiar la situații hilare, în care, în noiembrie 2012, Crin Antonescu amenința cu excluderea din PNL a lui Tăriceanu dacă acceptă să fie desemnat premier de către Băsescu, iar o lună mai tîrziu, Tăriceanu amenința cu suspendarea lui Băsescu dacă refuza desemnarea lui Ponta.

Ideea e că, în ciuda unui scor de excepție în toamnă, PSD ar putea rămîne iar pe tușa guvernării e singura care îi face pe pesediști să vadă roșu înaintea ochilor.
Și așa, sunt tot mai mulți cei care regretă demisia lui Ponta după scandalul Colectiv.
Declarații precum cea a lui Laurențiu Ștefan ar putea, teoretic, să inflameze spiritele atît la vîrful PSD, cît și la baza partidului, unde se fac de pe acum calcule peste calcule privind viitoarea guvernare.

Dacă, pe acest fundal, Dragnea, Tăriceanu & comp scapă anumite declarații publice de amenințare la adresa președintelui, ele vor ”confirma” spectaculos semnalele de alarmă trase de PNL și pot determina apariția unei mobilizări rapide (probabil bine stimulate de anumite structuri) pe rețelele sociale, în ajunul alegerilor, care să prezinte un tablou apocaliptic pentru finalul anului.
În plus, escaladarea unui asemenea conflict ar putea nu doar să mobilizeze pe ultima sută de metri la urne o parte a electoratului (mai ales acel electorat de dreapta descurajat de sondajele care arată revirimentul puternic al stîngii), dar poate influența și negocierile post-electorale pentru șefiile consiliilor județene. Pentru că un candidat al unui partid care vine sigur la guvernare are în mînă niște atuuri, pe cînd unul fără acea garanție nu le are.

Dacă PSD și ALDE își păstrează sîngele rece și nu răspund, în următoarele zile, la provocările cotroceniste, ultima carte a partidului prezidențial va fi fost aruncată pe masă în van. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. ce articol penibil! americanii si europenii (adica cei care ne subventioneaza economic) nu vor permite sa fie premier un dement ca ponta care arunca tara la rusi si chinezi. iohannis probabil va cere psd un premier credibil in vest. iar pesedistii vor accepta. pana si ponta accepta pentru ca l-ar fi numit pe george maior in caz de victorie.
    un lucru e sigur: restauratia in justitie pregatita de ponta si tariceanu in colaborare cu rusii este moarta in fasa!

  2. […] sursa: inpolitics.ro […]

  3. […] sursa: inpolitics.ro […]

  4. Alex, tie chiar nu ti-e greata, la cat maron ingurgitezi?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998