CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O catastrofă de manual

9 comentarii / 2852 vizualizări / 13 februarie 2023

Dacă nu învățăm ceea ce trebuie învățat din tragica experiență pe care o traversează Turcia, atunci vine rândul românilor să-și numere morții la viitorul cutremur. Ce au făcut bine autoritățile de la Ankara și nu au făcut românii deloc? Ce au făcut rău autoritățile de la Ankara și fac românii zi de zi?
Sunt circa peste 20.000 de morți și sute de mii de răniți și milioane de oameni rămași fără adăpost în plină iarnă, fără a-i mai număra și pe cei din Siria. În urma unor cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. Poate cineva afirma însă că autoritățile de la Ankara nu au încercat să ia din timp cuvenitele măsuri pentru a nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat? De peste 20 de ani, în Turcia au fost adoptate, în materie de disciplină în construcții, regulile din California, unele dintre cele mai severe de pe glob. Pe hârtie, totul arăta așa cum trebuie. În baza acestor norme, în anul 2000 au fost deschise nu mai puțin de 2.000 de proceduri penale și au fost constituite 1.800 de dosare ale unor grupări de crimă organizată din domeniul construcțiilor. Aproape toți cei vinovați au scăpat cu fața curată în urma unei amnistii și, apoi, ca o consecință a prescripțiilor. Una peste alta, normele aduse din California nu s-au respectat, constructorii și dezvoltatorii imobiliari nu s-au conformat și astfel cartiere întregi s-au prăbușit literalmente, nelăsându-le nici cea mai mică șansă de supraviețuire celor care au achiziționat cu mari sacrificii apartamente în cartiere de lux. Cazul Renaissance din Antakya, din sudul Turciei, este emblematic. O clădire ridicată doar în urmă cu 10 ani, de opt etaje, cu 25 de apartamente de lux, multe dintre ele cu piscină, s-a prăbușit în câteva secunde. Mii de clădiri au fost în aceeași situație. Populația protestează acum împotriva mafiei din construcții, pe care nu a avut nicio posibilitate de a o controla. Iar regimul Erdogan, care-și propune să treacă cu bine peste alegerile de la 14 mai, dacă ele nu vor fi cumva amânate, dă din colț în colț. Sub presiunea revoltei cetățenilor, au fost declanșate 134 de anchete penale și, rând pe rând, sunt arestați dezvoltatorii imobiliari și constructorii care în mod vădit nu au respectat normele legale. Sunt de asemenea luate de procurori și alte persoane, care au modificat fără niciun fel de autorizație imobilele, deteriorând structura de rezistența a acestora. Erdogan a ordonat o mobilizare fără precedent, într-o încercare disperată de a face ordine postfactum în acest domeniu al construcțiilor. Apar scenarii, credibile până la un punct, conform cărora forțe externe și interne interesate în răsturnarea de la putere a lui Erdogan ar încerca să profite de această tragedie, pentru a răsturna și schimba ierarhiile politice la la Ankara.
În România s-a construit și se construiește haotic. În mod cert, în extrem de multe situații nu sunt respectate normele legale. O bună parte dintre blocurile noi de locuințe sunt expuse unui deznodământ similar în cazul unui cutremur puternic. În aceste blocuri și cartiere noi de locuințe, la nivelul țării trăiesc câteva milioane de români. Haosul din construcții este perceput ca atare și de cetățenii de rând, dar și de specialiștii în domeniu, ca să nu mai vorbim de cei care, contra șpagă, au dat fel de fel de avize. De urgență, Guvernul României ar trebui să ia câteva decizii în acest sens. Toate instituțiile abilitate ale statului ar trebui puse imediat în mișcare. Și, deși nu-mi face nicio plăcere să aflu de noi dosare penale deschise de către procurori, cred că și Parchetul are obligația să intervină pentru a preveni consecințele unei eventuale catastrofe.
Dar corupția ucide în egală măsură, dacă nu cumva chiar mai mult, și în cazul blocurilor vechi. Cele cu bulină. Deși am văzut destul de multe construcții care se clatină fără vreo bulină. În București, ca să mă opresc asupra acestui exemplu, sunt mii de imobile în această situație și nu există niciun program de reabilitare a acestora. Sub mandatul Gabrielei Firea a fost creată o societate comercială aparținând Primăriei, care a început reabilitarea primelor câteva imobile, dar societatea a fost desființată de Nicușor Dan. La pachet cu toate celelalte societăți ale Primăriei înființate de Firea. Sub mandatul lui, nu a fost reabilitat niciun imobil.
Dacă nu învățăm ceva nici măcar acum din dramatica experiență prin care trece Turcia, atunci nu ne rămâne decât să ne pregătim, în proximitatea localităților urbane, cele mai mari cimitire pe care le-am avut vreodată. Pentru morții din viitorul cutremur, dar și pentru victimele din spitalele care și ele se vor prăbuși sau nu vor mai putea face față solicitărilor, de vreme ce nici astăzi nu mai pot face față.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Acum ducem grija autorizatiilor de constructie din Turcia, mai avem putin si le imprumutam sloganul ”coruptia ucide”. Doua cutremure foarte puternice, produse in mod ciudat, unul dupa altul (unul pt sirieni si unul pt turci) nu cred ca ar lăsa neatinse multe cladiri. Despre Siria si despre faptul ca nu se pot trimite ajutoare din cauza embargoului american, nu avem nici o grija, nici o simtire. De 1 an de zile se pare ca trăim numai pentru Ucraina. Alături de PNL, PSD devalizeaza bugetul țarii ca sa faca politică americană pe teritoriul românesc si să susțină militar și ”umanitar” o altă țară in care românii nostri sunt dispretuiți si tratați ca sclavii. In contextul acestui cutremur dubios, produs la țanc, mai există o cronologie: Ambasada Statelor Unite la Ankara a emis la sfarsitul lunii ianuarie a.c. niste avertismente pentru cetăţenii americani privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Turcia. Acestea au inflamat autoritatile turce care au negat si au generat niste comunicate printre care s-a spus ”luati ghearele de pe Turcia” cu referire la americani si la ambasada băgăreață peste tot in Europa. Erdogan a declarat pe 30 ianuarie a.c. ca are cu Putin o relatie bazata pe incredere si onestitate, iar cu americanii nu are asa ceva, ca le-a platit 1,5 mld dolari pentru niste avioane care nu i-au fost livrate niciodata (normal!) si ca asta nu va rămâne asa. Sa ne amintim ca acum 1 an si 2 luni, ambasada SUA (care alta?) din Kazahstan a emis un avertisment pt cetatenii americani de acolo de a părăsi teritoriul, pt ca urmeaza niste manifestari, care s-au si intamplat. Asadar Mafalda ambasadă ne ofera intotdeauna avertismente, pe care nu trebuie sa le ignoram. Azi a emis unul in Republica Moldova si Rusia ca sa fie parasite de urgenta de americani.

 2. Noua nu ni se intampla; lasa ca merge si asa…..

 3. Domnu’ Rosca…
  Madam Firea a facut compania de consolidari ca sa-si traga bani!… ma rog, nu ea a fost artizanul, ci animalul de Pandele, barbat’su de a a transformat Bucurestiul intr-un “oras de Voluntari”!
  Cutremurele din Turcia sunt ciudate… astazi Romania se clatina intr-o zona non-seismica (https://colectionaruldeorase.com/2018/11/02/analiza-activitatii-seismice-a-romaniei-exemplificari-cutremurele-produse-pe-teritoriul-tarii-noastre-in-intervalul-23-oct-1-nov-2018-magnitudine-distributie-spatiala-si-adancimea-focarului-seismi/)… oare de ce?!
  Cutremurele distructive sunt cele de mare adancime – prin dizlocarea unor mari mase de pamant; cutremurele se produc la intersectia placilor tectonice… nici in Oltenia si nici in Turcia aceste preconditii nu au fost indeplinite…
  Nu trebuie sa fi adept al teoriilor conspiratiilor, ca sa iti dai seama ca altceva se intampla. Avem tevi care explodeaza din senin – Nord Stream 1 si 2 – avem cutremure in zone non-seismice, devastatoare dar la mici adancimi (curioasa fizica asta), avem lovituri de stat in tari de carton (Maia cu ei Moldova), avem tot felul de anomalii… avem operatiuni speciale, frigidere si baloane care zboara de nebune peste tot, prin spatiile aeriene ale altora…
  Ce avem de fapt?!
  Dorinta FIERBINTE a unora sa ne bage-n razboi, cu orice pret!
  Biden si Nuland ne dau asigurari ca Europa nu va mai avea gaz ieftin – pana sa-l fac pe Zelenski kretinski vedeta – Erdogan tre’ sa cada – daca nu in alegeri, hai sa te cutremuram – China ne spioneaza cu baloane colorate – avem dovezi, nu-i asa, dupa ce am tras cu racheta in el de n-a mai ramas nimic de analizat…si tot asa si cate si mai cate!
  O di Nicusor Dan un dobitoc, dar madam Firea asta de o prea-slavesti matale, domnu’ Rosca, e o tembela sinistra, care timp de patru (4) ani a devalizat bugetul Bucurestiului!
  In plus, nu mai vorbi de cutremurele altora, ca ele sunt din ciclul tevilor de sar in aer din senin!

  • Ma, vin dupa tine cu paru.

 4. ” Dacă nu învățăm…. atunci vine rândul românilor să-și numere morții la viitorul cutremur.”

  analiza elementara a textului ne arata un propagandist jegos,r.s.r,
  ne-a enervat,
  stim ca dumnealui deja a inceput sa numere mortii.

 5. caramitru,ctp,rsr,
  e bine?

 6. invatzam si nu mai numaram
  pentru ca cumva
  sarim randul ala,
  mare japitza e rsr.ul!

  da,rsr numara prin Turcia,
  pixel cu pixel de pe tik/tok

 7. rsr a invatzat „jurnalistica”
  ca ceausescu pantofaria,
  banuim care i-a fost profesor…..cat are acum 75 de ani?
  -mai invata doar pt. doctorat-cat sa „castige” zile dincolo….

 8. (cenzura aici chiar m-ar enerva)

  1.”Criticii nu fac nimic……..criticii NE IMPIEDICA SA….”,
  observati imposibilitatea logica a enuntului,paralaticu Roosenfelt s-a contrazis in aceeasi fraza…..

  2.Bucuresti e un oras fara strazi, sint cam 10’000 de blocuri,
  propunem ca Primaria sa cumpere si sa demole unele dintre ele,
  sa faca loc strazilor;
  s-ar putea spune ca intra in concurrenta cu „dezvoltatorii”, cu „pretzul pietii” si cu cei care vor sa cumpere
  ceva deja cladit
  NUMAI CA
  in raport cu numitii melteni,
  contradictie cu demagogul rsr

  maxtor E NASCUT IN BUCURESTI!

  (daca e „drobul de sare”
  atunci il dam noi jos)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998