CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O cifra controversata: 25.000 de militari straini in Romania

1 comentariu / 2322 vizualizări / 25 iulie 2019

În acest an, în România s-au antrenat cca.25.000 de militari străini din cadrul NATO, într-un mare exercițiu militar, Saber Guardian, care s-a derulat luna trecută. Numai că cifra prezentată de un înalt oficial al MApN e cel puțin dublă față de cele invocate pînă în prezent. De unde provine diferența?

Prezent la o manifestare culturală la Rîșnov – alături de colonelul Scott Weston, atașatul militar al ambasadei SUA la București – colonelul Constantin Spînu, șeful Direcției de informare a MApN, a dezvăluit, ieri, că în acest an, în România au făcut antrenamente cca.25.000 de militari ai NATO, ceea ce, potrivit lui Spînu, a necesitat eforturi serioase de transport și cazare.

Oficialul MApN s-a referit la exercițiul Saber Guardian 2019, care a adus militari din armatele a 14 țări între 3-24 iunie și care a devenit faimos după ce tancurile americane au dat iama în ogoarele mioritice.

Numai că, potrivit informațiilor furnizate presei de către ministerul apărării la acea vreme, numărul total al militarilor români și străini ar fi fost de cca.13.400, în timp ce Spînu vorbește acum de 25.000 de militari străini. ”In 2019, we had approximately 25,000 troops in Romania for the largest military training exercise in our history. Imagine how difficult was to organize the transport and accommodation of all those people” a spus el.
Chiar și dacă cifra sa ar fi inclus militarii români, tot e aproape dublă față de cele difuzate pînă acum. În schimb, e egală cu cifra de la ediția din 2017 a exercițiului Saber Guardian. În plus, dacă numărul militarilor de la exercițiul din iunie ar fi fost doar de 13.400, de ce ar mai fi vorbit Spînu ieri, la Rîșnov, despre ”cel mai mare exercițiu militar din istoria noastră”?

Cum e greu de crezut că Spînu ar fi mințit în prezența atașatului militar american, întrebarea e de unde provine diferența de militari și de ce a fost ea ascunsă publicului pînă în prezent?

S-a vrut evitarea panicii în rîndul populației în condițiile în care ambasada SUA a trebuit, oricum, să dea anumite mesaje publice pentru a calma populația speriată de convoaiele militare?
Ori s-a dorit minimalizarea amplorii exercițiului militar și dacă da, de ce? Cumva pentru a nu se repeta la scară și mai mare situația de după exercițiul din 2017, cînd, în replică, Rusia a organizat exercițiul militar ZAPAD, cu participarea a 100.000 de militari, de patru ori mai mulți decît cei de la exercițiul NATO? (B.T.I.)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Cred ca explicatia ar putea fi mult mai prozaica si mai … romaneasca: Textul invocat a fost luat cu copy-paste din materialul original din 2017! Se practica in sute de asa-zise analize realizate de „experti” sau „consilieri” platiti cu mii de euro de institutii publice.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998