CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

O ciudatenie: ce se intimpla cu banii fundatiei lui Vlad Voiculescu?

11 comentarii / 30927 vizualizări / 28 decembrie 2020

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, are planuri mari cu domeniul său și nu de ieri de azi, ceea ce nu e, în sine, un lucru rău. Singura problemă e că dacă va gestiona bugetul ministerului precum o face cu al fundației sale de caritate, MagiCamp, s-ar putea ca lucrurile să nu țină pasul cu intențiile sale. Mai precis, fundația înființată în 2014 de Voiculescu are o mică hibă, în sensul că adună bani din donații, dar uită să îi și cheltuiască și vorbim aici de milioane de euro.

Vlad Voiculescu și-a căpătat o anume reputație în bună măsură și datorită asociației MagiCamp înființată de el în 2014 și care se preocupă să aducă alinare copiilor necăjiți. Vorbim aici de copii suferinzi de cancer, care au arsuri grave, care și-au pierdut părinții șamd. O modalitate importantă prin care se aduce alinare micuților e organizarea de tabere speciale. ”Avem zilnic de învelit și mângâiat peste cinci mii de copii cu afecțiuni grave” stă scris pe siteul fundației.

Fondurile asociației provind din donații directe de la persoane fizice și juridice, din redirecționări de impozite șamd.
Activitatea MagiCamp este mai mult decît lăudabilă, să o spunem din capul locului.
Doar că e cam greu de înțeles politica sa de gestionare a donațiilor.

Conform bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor, an de an pare că asociația nu reușește să utilizeze în folosul copiilor banii – din ce în ce mai mulți – primiți.
La finele anului 2017, bunăoară, fundația raporta venituri totale de 8.294.768 lei și cheltuieli de 2.082.517, însemnînd un excedent/profit de 6.212.251 lei la 31 decembrie.
În anul următor, bilanțul indica venituri totale de 17.667.897 lei, cheltuieli de 4.503.589 lei și un excedent/profit la 31 decembrie de 13.164.308.
Ceva nu e în ordine: fundația cheltuie în jur de un sfert din fondurile primite??
În 2019, conform ultimului bilanț existent pe siteul Finanțelor, situația se repetă: la venituri totale de 18.490.92, se raportează cheltuieli de 8.427.136 lei și un excedent/profit de 10.063.785 lei.

Din nou, se observă că fundația cheltuie mai puțin decît păstrează.

De ce ar ține, an de an, la ciorap o fundație dedicată unor scopuri atît de nobile sume de bani din donații mai mari decît cele pe care le folosește, efectiv?
Anul trecut, reamintim, presa semnala bizareria de la ministerul Sănătății, respectiv faptul că acesta nu cheltuise în anul anterior nu mai puțin de 38% din bugetul alocat, bani care ar fi putut produce două mari spitale regionale.
La modul în care se gestionează banii fundației înființate de noul ministru al Sănătății, sunt semne că spitalele pomenite vor rămîne neconstruite încă mult și bine și că bugetul ministerului va avea, din nou, ”profit” la final de an. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Ăsta a fost tot timpul business-ul de bază al securiștilor, să strângă bani de la proști și să-i fure.

 2. & Societate care nu este capabilă să asigure populației dreptul la un mediu sănătos cere populației să se vaccineze, ?

 3. Foarte probabil, aceasta fundatie este o pusculita pentru spagile lui Vladut…Ar fi foarte interesant sa vedem care sunt entitatile si persoanele care au contribuit la nobila misiune a d-lui Vlad Voiculescu…

 4. Ce ne mai place sa aruncam cu pietre fara să ne documentam puțin înainte. Dacă chiar se dorea a fi un articol și nu exprimarea unor gânduri așa, se cerea și o opinie oficială a celor de la Magic Camp, se studia puțin legislația ONG-urilor (unde ați fi aflat că acestea nu au profit/excedent financiar). De ce punem raul in fata (ca baga că banii in buzunar) și nu ne gândim oare care e obiectivul lor urmator. Știți că Magic Camp deține proprietăți inclusiv înafara țării unde oferă un spațiu de locuit pt cei care merg la tratamente? Credeți că un apartament în Viena se cumpără doar așa? Dacă doresc sa mai achiziționeze imobile? Dacă au un proiect mai mare in strategie? Poate chiar nu au dar nici nu i-a întrebat nimeni. Iar mai apoi, dam cu noroi într-un om și o echipă care a făcut ceva, face ceva. Afirmăm că nu va gestiona bine bugetul ministerului pt că ni se pare noua că nu a folosit cum trebuie banii propriului ONG dar nu ne gândim că dacă dintr-un ONG a reușit să facă atâta bine, idei puse în practică, ce va reuși să facă fiind ministru? Tragem de mânecă un om cu rezultate frumoase din bani privați care a făcut poate mai mult decât au făcut alții din banii publici… Și, repet, nici măcar nu întrebam ce planuri are cu acele sume, doar ne lamentam și tragem concluzii pripite că nu gestionează cum trebuie banii. Unde va e educația financiară care va învăța să nu cheltuiți tot ci să existe o parte de economisire și investiție pt viitor?

  • Securiști zăbăloși, poate mergeți și la Monaco, la tratament de agorafobie.

  • AI CREIERUL SPALAT BINE CU DETERGENT SI CU PERIA CU SIRMA.

 5. Mai e și chestia că majoritatea firmelor aleg să vireze sumele pentru sponsorizări la final de an, datorită facilității oferite prin deducerea sponsorizărilor din impozitul pe profit. Dacă primești o sponsorizare la finalul lunii decembrie, e și normal că raportezi excedent, iar banii îi folosești în proiectele din anul următor.

 6. […] mai jos o analiză semnată de Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe site-ul Inpolitics privind banii fundației ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. O fundație care, așa cum […]

 7. […] urgent.Despre unele dintre aceste probleme s-a mai scris, de-a lungul timpului, inclusiv Inpolitics relatînd, în decembrie, despre ciudățenii de mari proporții în actele contabile ale fundației MagiCamp, ori […]

 8. […] Atât de mulți bani a făcut Vlăduț cu această asociație, încât n-au avut timp să-i cheltuiască, după cum au documentat cei de la inPolitics.Ro […]

 9. […] Atât de mulți bani a făcut Vlăduț cu această asociație, încât n-au avut timp să-i cheltuiască, după cum au documentat cei de la inPolitics.Ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998