CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O crima financiara. Facuta chiar de Guvern

0 comentarii / 1462 vizualizări / 10 august 2010

Peste doua miliarde de euro reprezinta diferenta, in defavoarea statului roman, dintre cotizatiile pe care le-am platit la Uniunea Europeana si banii pe care i-am incasat de acolo. Suntem, asadar, importanti donatori. Si asta nu fiindca UE e rea cu noi.

Motivul adevarat, usor de demonstrat de catre oricine, este ca, pur si simplu, nu am fost capabili sa tragem zecile de mii de miliarde, care ne sunt oferite, pe diferite cai. Intotdeauna, insa, fiind obligatoriu un proiect intocmit la parametrii solicitati de UE. Este sau nu o crima sa dai din avutia statului, pentru ca nu te pricepi sau pentru ca esti de rea-credinta, peste doua miliarde de euro? Este sau nu o crima sa refuzi sa primesti, in interesul natiunii, alte zeci de miliarde de euro, care, practic, ne sunt oferite pe tava? Daca raspunsul este afirmativ, sa vedem cum si de ce a fost savarsita crima. Si ce trebuie sa facem pentru a ne reveni?
Chiar daca Romania nu s-ar zbate intr-o criza economica fara precedent – in mare masura provocata din interior, printr-o rea guvernare – tot ar fi trebuit sa concentram toate eforturile statului pentru a primi uriasele fonduri pe care Uniunea Europeana ni le pune la dispozitie, pentru a ne ajuta sa ne aliniem, ca nivel de civilizatie si bunastare, celorlalti membri. Cred ca nu este un secret pentru nimeni ca principalul motor al unei dezvoltari accelerate – fireste, nu singurul – sunt banii. Cu cat o tara creeaza un sistem mai deschis si mai atractiv pentru fondurile financiare externe, cu atat ea isi asigura premizele unei dezvoltari rapide. Banii pot fi atrasi prin legi simple, drepte si predictabile, prin existenta unei justitii corecte, prin distrugerea monopolului de stat si constructia unei economii functionale de piata, printr-o interventie cat mai mica a Guvernului in economia privata, prin impozite si taxe mici, prin incurajarea investitiilor, inclusiv prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin stimularea celor care creeaza locuri de munca. Aceasta este o cale generala. Pe care, din pacate, Guvernul nu o utilizeaza.
Exista, insa, in cazul Romaniei si o rezerva speciala, poate de o sansa istorica, de a procura sume uriase de bani pentru investitii. Pe scurt, este vorba de diferitele fonduri oferite de Uniunea Europeana.
Dupa unele statistici, gradul de absorbtie este de 5 la suta. Dupa alte statistici, mai generoase – autorii fiind mai apropiati de cercurile guvernamentale sau de Palatul Cotroceni -, gradul de absorbtie este de 10 la suta. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca Uniunea Europeana ne ofera, in acesti ani, 30 de miliarde de euro, noi nu suntem capabili sa luam decat 1,5 miliarde sau cel mult 3. Adica, mai putin decat cotizam, tot la Uniunea Europeana, in calitate de membru.
Atata timp cat asistam, cu nonsalanta, la aceasta uriasa crima financiara, noi pierdem si nu castigam, fiind membri UE. Din doua, una. Daca nu avem niciun guvern capabil sa acceseze banii UE, mai bine ne retragem din organizatie; sau punem un guvern in stare sa-si concentreze energiile, in acest scop, preocupandu-se mai putin de deturnarea banilor publici, pentru propria clientela. Nu vreti sa pedepsim crima? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998