CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

O decizie a Justitiei care ne poate aduce anticipate in primavara

4 comentarii / 3850 vizualizări / 8 octombrie 2014

Mai mult ca oricînd sunt vizibile, în această perioadă, slăbiciunile legislației românești, în special în ce privește teme fierbinți, politice. Să ne imaginăm, bunăoară, că DNA ar cere președintelui României, Victor Ponta, încuviințarea urmăririi penale în cazul fostului membru al guvernului Victor Ponta. Totul grație unei foarte dubioase legi, cea a răspunderii ministeriale, care, dublate de celebra decizie a CCR, a extins protecția în fața legii și asupra foștilor miniștri. La fel cum suntem obligați să ne imaginăm și felul în care o apropiată decizie a Justiției riscă să ne trimită în alegeri anticipate în primăvara anului viitor.

Presa a analizat deja situația fără precedent care ar putea apărea curînd, odată cu decizia Înaltei Curți de Casație în dosarul ANI-Iohannis.
Marea întrebare e dacă Iohannis se retrage, fie și declarativ, din cursă, în cazul unui verdict defavorabil, lăsînd culoar pentru turul doi altui candidat, ori dacă, dimpotrivă, se va agăța de anumite slăbiciuni ale legislației și se va bate pînă la capăt, eventual cu succes, ca să ajungă, ori să rămînă, președinte.

Pînă acum, speculațiile s-au cam oprit aici.
Din păcate, bunul simț ne forțează să analizăm ce s-ar putea întîmpla, mai departe, în această ultimă variantă, în care Iohannis ajunge și rămîne președinte în ciuda unui verdict defavorabil al Justiției.
Iar cea mai probabil ipoteză este că în România va începe un soi de Jihad politic, cu șanse mari să ducă la alegeri anticipate rapide.
Motivul?
Ar fi pentru prima dată cînd un președinte va fi supus unui tir violent de acuzații încă din prima secundă a mandatului.
Pînă și Vadim Tudor, dacă ar ajunge la Cotroceni, ar beneficia, probabil, de un scurt răgaz, ca să se lămurească oamenii dacă chiar a vorbit serios cu execuțiile pe stadioane etc.
În cazul lui Iohannis, s-ar vorbi furtunos, din primul moment, de un mandat viciat, obținut în disprețul moralității și al spiritului legii.

Un șef de stat nu poate pleca la drum cu o asemenea povară în cîrcă.
Pînă și Traian Băsescu a făcut tot posibilul să-și rezolve rapid problema cu dosarul Flota, în condițiile în care fusese trimis în judecată puțin înaintea alegerilor din 2004. La adăpostul imunității absolute inventate după 2005 de lacheii săi, Băsescu se putea face că plouă; a ales, însă, să forțeze o reevaluare (fie ea și controversată) a prejudiciului, pentru a redeveni ”curat” în ochii opiniei publice.
Cu un balast prea mare atîrnat de glezne, un mare lider politic nu prea poate face nimic, și Băsescu știa asta.

La fel s-ar întîmpla și în cazul candidatului ACL.

La nivelul partidelor s-ar produce imediat după alegeri o polarizare anti-Iohannis, cu excepția PNL și PDL, desigur, scopul comun fiind debarcarea președintelui fraudulos.
Cum, odată cu mandatul noului președinte, intră în vigoare și noua lege a referendumului, cu pragul de participare de numai 30%, e clar care ar fi principalul subiect pe agenda politică a următoarelor luni. La prima declarație, la primul gest nelalocul lui, opoziția anti-Iohannis, care ar putea fi, de fapt, deținătoarea majorității în parlament și a guvernării, ar declanșa fără doar și poate acțiunea de suspendare, primul pas spre anticipate.
O acțiune care, în plan social și economic, ar avea efecte absolut devastatoare asupra României, în timpul unei ierni care, și așa, nu anunță nimic bun pentru români.
Salvarea ar veni fie de la un verdict favorabil al justiției, pentru edilul sibian, fie de la ratarea președinției; dacă niciuna dintre condițiile de mai sus nu va fi îndeplinită, anul 2015 se anunță a avea un debut fierbinte, în ce privește politica. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Ca de obicei,comentariul d-lui Iacob,pertinent cu o rezerva : daca Inalta Curte si CCR rezolvau in termene rezonabile – ceeace legislatia nu interzicea – toata aceasta nebunie ar fi fost exclusa.

  2. Un lucru e clar:site-ul vostru s-a baschit rau.
    E prea vizibil.

  3. Un lucru e clar:site-ul vostru s-a baschit rau.onlinebusiness

  4. e clar, autorul e pupincurist comunist de-al lui ponta. prea multe articole anti-iohannis. pe ponta il critica extrem de putin.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998