CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O decizie care ar putea cutremura UE: Justitia spaniola declara ilegale amenzile din pandemie

0 comentarii / 3696 vizualizări / 8 octombrie 2020

Într-un caz care ar putea avea consecințe imense în toate țările membre ale UE, inclusiv în Irlanda, Înalta Curte din Madrid a stabilit azi ilegalitatea amenzilor aplicate persoanelor care încalcă diferitele restricții de pandemie impuse de Ministerul Sănătății, care sunt în vigoare în zone mari ale capitalei și în multe alte orașe cu o populație mai mare de 100.000. În prezent, 5,2 milioane de oameni la nivel național își limitează acțiunile și mișcările, în încercarea de a se stăvili extinderea epidemiei.

Potrivit cotidianului spaniol El Paix, instanța a luat decizia pe baza faptului că măsurile încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ca urmare a deciziei, amenzile nu mai pot fi percepute cetățenilor care încalcă regulile, iar modul în care se va continua impunerea de restricții devine incert.

Înalta Curte va trebui, de asemenea, să se pronunțe cu privire la eventuala suspendare imediată a restricțiilor pînă se judeca și un apel al guvernului de la Madrid se mai arată în articol. Regiunea are 10 zile de la momentul în care a prezentat apelul pentru a-și depune argumentele împotriva acțiunilor guvernului central, care la rândul lor vor trebui apoi luate în considerare într-o perioadă de cinci zile de către judecători.
Publicitate

Paradoxal, hotărârea Înaltei Curți din Madrid vine în ciuda sprijinului pentru noile măsuri din partea Ministerului Public, al cărui raport a afirmat că acestea sunt conforme cu ”criteriile de proporționalitate”, având în vedere riscul ridicat de infecții cu coronavirus în Madrid și că „dreptul la viață și la sănătate” ar trebui să aibă prioritate asupra oricăror alte considerații. ”

Cel mai devreme, un apel al guvernului de la Madrid va fi dezbătut marți, 13 octombrie, dar s-ar putea să se ajungă până la Curtea de Justiție a UE, care ar putea avea ultimul cuvânt cu privire la această și la alte provocări legale ale restricțiilor în alte state membre. Decizia Înaltei Curți din Madrid ar putea încuraja pe alții să o urmeze, mai scrie presa spaniolă. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998