CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O decizie care poate costa PSD extrem de scump in alegeri

1 comentariu / 2565 vizualizări / 5 decembrie 2017

Zarvă mare în PSD: se face sau nu se face marele miting, care să arate forța partidului în raport cu cea a tefeliștilor? Pînă cînd ne vom dumiri, să ne amintim de o nouă promisiune fermă a PSD, prin liderul său, care tocmai a expirat de cîteva zile: aceea de a organiza în această toamnă mult doritul referendum privind familia tradițională, cerut de trei milioane de români printr-o petiție.

E aproape cert – am mai scris despre asta – că Dragnea și-a dat seama că problema e un cartof extrem de fierbinte în mîna sa. Vestea proastă e că abandonul referendumului e doar o amînare. Peste doar cîteva luni, dacă mai e la guvernare, PSD va trebui să facă o alegere extrem de dificilă și de riscantă.

Adepții așa-zisei familii tradiționale au cam rămas cu buzele umflate după ce PSD i-a lăsat cu renferendumul în drum. A venit iarna, iar Dragnea promisese în mod categoric un referendum în toamnă.
Nu e greu de înțeles de ce PSD a îngroșat obrazul.
În afara unor probabile semnale iritate dinspre socialiștii europeni, artizanii drepturilor minorităților sexuale, există un aspect mult mai pragmatic.

Să amintim faptele, pe scurt.

Un român, Adrian Coman şi soțul său, americanul Robert Clabourn Hamilton, au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autoritățile din România refuză, de asemenea, să recunoască relația lor de familie, motiv pentru care soţii Coman-Hamilton nu se pot stabili în România, întrucât dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un român.

Cazul a ajuns la CCR.
Care, acum un an, pe 29 noiembrie, a decis să consulte Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) asupra interpretării armonioase a legislației comunitare privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii europeni aflați în familii bazate pe cupluri de același sex. Decizia de a consulta judecătorii europeni este una istorică, fiind pentru prima dată când CCR trimite întrebări preliminare la curtea de la Luxembourg.

Zilele trecute, la CJUE a avut loc ședința Marii Camere, în care au fost audiați Coman și Hamilton.

În ianuarie, Avocatul General își va prezenta propria opinie în fața Curții, iar o decizie e așteptată în perioada martie-aprilie 2018. Ea va fi obligatorie pentru judecătorii Curții Constituționale a României, dar și pentru celelalte 5 state membre UE, care nu oferă la acest moment protecție juridică cuplurilor gay: Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia.
După decizie, CCR va trebui să dea, la rîndul ei, dispoziția de aplicare obligatorie în România a acesteia.

La cum se prezintă situația în UE, șansele ca decizia să fie în favoarea cuplului gay Coman-Hamilton sunt maxime.
Va fi momentul istoric în care țara noastră va fi obligată să accepte, într-o formă sau alta, parteneriatele gay.

În egală măsură, respectivul moment va obliga clasa politică să se poziționeze între-un fel sau altul vizavi de problematica gay.

Pentru unele partide mai mici, soluția ar fi să se fofileze, să nu spună nici da, nici ba.
Nu la fel de comodă va fi situația partidului de guvernămînt, oricare ar fi el.
Asta, pentru că România va avea la îndemînă posibilitatea de a face apel împotriva deciziei Curții de la Bruxelles, ceea ce va mai întîrzia cu cîteva luni finalul.

Ori, prin apel, guvernarea PSD -ALDE se va poziționa, vrînd-nevrînd, împotriva minorității sexuale.

Care va fi prețul electoral al unei asemenea poziționări nu se știe exact, dar e sigur că va fi unul mare. Pe Năstase și PSD i-a costat scump că au tăcut mîlc pe subiect, în campania din 2004, în timp ce Băsescu a zburdat dînd mesaje mai mult decît favorabile comunității gay, după cum bine ne amintim.

Minoritățile, de orice fel, sunt în general mult mai disciplinate la vot decît majoritățile, iar românii interesați de parteneriatele civile ar putea avea un cuvînt extrem de greu în alegerile care vin.

Sigur, există și varianta ca PSD să refuze apelul și să se conformeze normelor europene.

Amintindu-ne, însă, pelerinajele de partid la moaștele SF.Parascheva și privind spre motivele decorațiunilor de Sărbători din București – hore populare, clopuri, catrințe șamd – ne cam lămurim de pe acum care va fi alegerea PSD. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. in america minoritatile au prezenta mai mica la vot decat albii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998