CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O declaratie ciudata dupa puci: Turcia ranjeste coltii spre Washington?

2 comentarii / 2521 vizualizări / 16 iulie 2016

Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc.

Binali Yildirim susţine că la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia este clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat devenit adversar al lui Recep Erdogan. Statele Unite au părut să ignore până acum solicitările de extrădare a lui Fethullah Gulen. „Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”, a adăugat Yildirim, conform Mediafax.

În aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute „prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situaţia principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie.

Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulţumit că Statele Unite oferă susţinere miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în contextul conflictului dintre Ankara şi mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. forta colosala a americii il va zdrobi pe islamo-nazistul erdogan.

  2. nu stiu daca americanii sunt implicati in lovitura de stat, care a parut o improvizatie sau chiar o cacialma, dar Erdogan nu e constient ca daca faci urat la americani poti fi eliminat si prin alte mijloace, poti fi lovit financiar de exemplu, oricum autocratul islamist Erdogan, se viseaza un fel de Suleiman Magnificul, adica putere absoluta in interior si eventual cuceriri in exterior, pe Ponta l-a cucerit deja.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998