CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

O declarație de la vîrful NATO și imensele ei implicații pentru România

6 comentarii / 3633 vizualizări / 15 mai 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut azi un anunț important care ar putea avea implicații majore asupra politicii interne din România. El a declarat fără echivoc că intenționează să-și părăsească postul în toamnă chiar dacă ar primi o ofertă de a rămâne pentru un nou mandat. Ce ar însemna asta pentru noi?

„Am un singur plan – să demisionez în această toamnă. Am rămas în funcție de două ori mai mult decât era de așteptat și atât pot spune despre asta”, a spus actualul secretar general al Alianței la Copenhaga, cu prilejul unui summit pentru democrație.

La începutul anului, mass-media a vehiculat teza că statele membre ar intenționa să prelungească din nou mandatul lui Stoltenberg, fapt care i-ar permite să prezideze summitul organizației la Washington, în aprilie 2024, cînd se împlinesc 75 de ani de la înființarea organizației. După care, Stoltenberg ar fi urmat să preia șefia Băncii Mondiale, după demisia lui David Malpass, care ar fi urmat să demisioneze cam în același timp.

Anunțul de azi al lui Stolenberg creionează următorul tablou.
Viitorul șef al NATO nu are cum să fie numit în afara summitului de la Vilnius, din luna iulie, secretarul general fiind numit prin consensul tuturor membrilor Consiliului Nord-Atlantic. Dacă nu s-ar lua decizia la Vilnius, ar fi necesară o nouă reuniune pînă la încetarea mandatului lui Stoltenberg, în toamnă, ceea ce ar fi ridicol.

Pe de altă parte, este exclus ca NATO să intre în marele summit aniversar din aprilie anul viitor fără secretar general plin, funcționînd în vreme de conflict militar, timp de jumătate de an, fără un titular pe post, lăsîndu-l la butoane pe Mircea Geoană. Ar fi un semnal de maximă slăbiciune și unul foarte greu de explicat marelui public.

După anunțul de azi al lui Stoltenberg e aproape bătut în cuie că la Vilnius va fi anunțat succesorul șefului NATO.

Dacă acesta va fi Ursula von der Leyen, cum se vehiculează, ar însemna demisia Comisiei Europene cu 6 luni înaintea alegerilor europarlamentare și un an înaintea terminării mandatului. Greu de luat în calcul.

Dacă va fi desemnat Klaus Iohannis și acesta ar accepta, am avea o demisie și alegeri prezidențiale anticipate undeva în ianuarie-februarie anul viitor. Ceea ce ar furniza opozanților PNL o muniție de campanie excelentă, mai precis teza președintelui care și-a trădat alegătorii de dragul unui post călduț.
Nu în ultimul rînd, indiferent cine ar fi numit la Vilnius, acesta și-ar desemna – conform procedurilor și în pofida pseudo-deciziei recente a lui Stoltenberg de prelungire a mandatului lui Geoană -, persoana care îi va fi adjunct, ceea ce ar însemna că în toamnă Mircea Geoană ar deveni liber de contract și ar putea intra oficial și cu toate forțele în cursa prezidențială. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Logica impecabila: NATO, o alianta care cuprinde 31 de state, sa aiba la conducere, pentru o perioada, doi romani.

  2. Stoltenberg pleacă de la șefia NATO la șefia Băncii Mondiale. Imperialiștii ăștia nu au alte cadre și le rotesc ca la ruletă. Cine dracu îi pune pe slugoii ăștia, cu adevărat, în aceste posturi de control al Imperiului Nord Atlantic?

    • Auzi bre, da tovarășu Putin cum s-a rotit cu tovarășu Medvedev? Ba unu președinte și ălălant prim-ministru, ba invers. Harașo rotativa, tavarișci!

      • Exact: care-i diferența? Gura păcătosului…

  3. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

  4. Pai cumatrul pleca ptr. ca nu vrea sa fie partas la o umilire NATO si personala,Vrajeala asta cu contraofensiva de primavara,eliberarea teritoriilor cucerite de rusi si victoria Ucranei impotriva Rusiei sunt tot mai putin plauzibile.Omul are oarece onestitate.Sa vina un american la conducerea NATO si sa vedem ce „sucesuri”va avea.Ucraina tocmai a anuntat ca a doborat toate rachetele ruse ce au atacat Kievul dar americanii accepta ca „partial”au afectat niste baterii”patriot”.Probabil ca au fost distruse in totalitate..Avem si noi la Daveselu,deci nu e prea complicat sa fie anihilate.Sa fim totusi optimisti????

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998