O demisie care poate anunta dezastrul: Avocatul Poporului
0 comentarii / 2021 vizualizări / 19 decembrie 2013
Balamucul politic ia amploare, confirmînd, parcă, verdictul Vocii Rusiei, care remarca zilele trecute că la București a început degringolada: azi a demisionat din funcție Avocatul Poporului, care mai avea patru ani de mandat înainte. Motivele reale nu se cunosc, dar un anumit scenariu extrem de plauzibil ne dă frisoane, în acest caz.
Mai concret, e posibil ca prof.univ.dr.Crișu Anastasiu, om al legilor cu o carieră de vîrf pînă în acest moment, să fi dorit să evite o situație dramatică în viitorul foarte apropiat, care l-ar putea transforma în omul negru al Justiției.
Precum se știe, în ultimele zile se vehiculează tot mai intens varianta unei amnistii acordate nu prin lege, în condițiile în care opoziția plus PNL se opun categoric, ci printr-o ordonanță de urgență a Guvernului.
De aici, încep problemele.
O ordonanță de urgență în acest domeniu este în mod clar neconstituțională, dar, pentru ca acest lucru să fie constatat de Curtea Constituțională este nevoie de sesizarea ei.
Or, singura autoritate care poate sesiza CCR în domeniul ordonanțelor e exact Avocatul Poporului.
Dacă prof.univ.dr. Anastasiu, îndrumător de doctorate la Drept și om care a avut curajul, ca procuror, să facă dosar unui greu precum Traian Băsescu, sesizează CCR, atrage dezastrul pe capul guvernului.
Asta, pentru că ordonanța respectivă ar intra în vigoare imediat, producînd eliberarea deținuților amnistiați.
Dacă ea e declarată ulterior neconstituțională, nu mai rămîne decît ca Poliția să îi care din nou la închisoare, bob cu bob, pe cei eliberați, că e greu de crezut că se vor prezenta toți după gratii de bună voie. Haos total!
E de la sine înțeles ce lovitură grea la capitolul imagine ar fi asta pentru guvern și PSD.
Pe de altă parte, dacă Anastasiu nu sesizează CCR și se face mort în păpușoi, tot oprobriul public intern și internațional care se va naște după controversata amnistie se va sparge în mare măsură în capul lui.
Drept care, cea mai corectă ieșire din clinci pare a fi demisia din timp, invocînd motive personale. Și așa, în scurtul său mandat a înghițit destule broaște (vezi scandalul Codului insolvenței etc).
Întrucît numirea unui nou Avocat al Poporului presupune o procedură complexă, incluzînd ședință comună a birourilor Camerelor în termen de 10 zile pentru a se lua act de demisie, audieri în parlament, ședință comună a Camerelor șamd, e de așteptat ca ea să aibă loc abia în sesiunea viitoare, timp în care sarcinile lui Anastasiu vor reveni unuia dintre cei patru adjuncți ai săi, conform legii.
Rămîne să așteptăm zilele următoare, pentru a afla dacă, într-adevăr, neașteptata demisie de azi prefigurează marele scandal al amnistiei. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza