CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O enigmă: de ce l-a decorat statul german pe Iohannis?

9 comentarii / 6612 vizualizări / 1 octombrie 2014

În luna iulie, pe cînd majoritatea românilor erau plecați cu trupul ori cu mintea în concediu, a avut loc un eveniment deloc interesant, care nu ar fi ajuns în presă nici măcar atît cît a făcut-o dacă nu îl avea în epicentru pe un posibil candidat de prim rang la șefia statului, Klaus Iohannis. E vorba de decorarea acestuia de către statul german cu Crucea de Ofiţer al Ordinului pentru Merite al Germaniei.

Într-o țară în care decorațiile se acordă cu găleata pînă și femeilor de serviciu de la președinție, parlament ori guvern, o asemenea ceremonie nu mai interesează, logic, pe nimeni,

Există, însă, o mică problemă.

Germania nu e România.

Iar Ordinul pentru Merite nu se dă cu tona, precum la noi.
Dimpotrivă, Iohannis a primit una dintre cele mai înalte distincții ale statului german, pe care, de-a lungul ultimelor cinci decenii le-au luat doar vreo 400 de persoane, majoritatea germani, pentru merite cu totul și cu totul excepționale.

Doar doi români, bunăoară, au mai beneficiat de asemenea onoruri. Legendara Ana Aslan, al cărui produs revoluționar, Gerovitalul, a fost anunțat lumii, în premieră, la un congres din Germania și a devenit foarte popular în această țară, și Gabriel Liiceanu, pentru promovarea extraordinară a culturii germane prin intermediul editurii Humanitas, pe care o conduce după revoluție.

Aceeași decorație ca Iohannis – pentru a vă face o idee de valoarea ei – i-a fost decernată salvatorului de evrei Oskar Schindler, marelui creator de modă Karl Lagerfeld, actorului de Oscar Maximilian Schell, regizorului de blockbustere hollywoodiene Roland Emmerich, compozitorului Siegfried Matthus, astronautului Ernst Messerschmid, reputatului selecționer Jupp Derwall, cîntărețului și actorului Udo Jürgens și unui mare număr de lideri politici implicați în reînălțarea Germaniei după al doilea război mondial.

Dintre străini, pe lîngă Iohannis, apar savanți de talie mondială, lideri politici de prim rang, filantropi, dirijorii Valery Gergiev, Simon Rattle și John Elliot Gardiner, soprana Gwyneth Jones, interpretul Mstislav Rostropovich, actorul Pierre Brice, care a întruchipat faimosul personaj Winnetou etc.
Toți aceștia, germani ori ba, au ceva în comun: au contribuit masiv la faima Germaniei în lume, au pus în valoare creațiile sale culturale, au cîștigat cupe sportive de top, premii Nobel, Oscar, Grammy șamd.

Pentru ce stă Klaus Iohannis, primarul unui orășel minuscul din cea mai săracă țară europeană alături de acești monștri sacri?

Nu prea e clar.

Nu există o argumentație oficială, limpede, a decernării respectivului ordin.
În discursul rostit la ceremonie, pe 17 iulie a.c., ambasadorul german la București, Werner Hans Lauk, a spus doar că se onorează „într-o formulă ilustră şi de marcă, un politician român din a cărui întreagă viaţă se întrevede, aidoma unui fir roşu, un mare şi necontenit angajament, un politician a cărui activitate profesională a fost, de la bun început, şi una politică şi care, lucru de la sine înţeles, a perceput politica ca pe o pasiune”.

Zis frumos, dar cam lemnos.

”După cum bine ştiţi, Crucea Ordinului pentru Merite este acordată doar acelor personalităţi a căror implicare depăşeşte parametri obişnuiţi, şi etaloanele valabile la decernarea Crucii Ordinului în Germania sunt câte poate de înalte” a mai spus ambasadorul.

Perfect adevărat, asta am și încercat să dovedim mai sus.

S-ar putea crede că Iohannis a fost decorat pentru ceea ce a făcut la cîrma Sibiului, în primul rînd pentru obținerea statutului de capitală culturală europeană, în 2007.
Numai că, pentru asta, el a fost deja decorat de germani cu același ordin, doar cu o treaptă inferioară, acum cîțiva ani.

Una peste alta, rămîne o întrebare incomodă: cumva, înalta decorație i-a fost decernată edilului sibian strict pentru a-i servi în campania electorală, de către un stat interesat în alegerea unui lider cît mai ”devotat” la cîrma sa?

Și dacă da, de ce ar fi Germania, brusc, atît de preocupată de România, țară care are deja un parteneriat strategic cu americanii? Întrebări la care nu atît Iohannis ar trebui să răspundă, cît, mai ales, cele două partide care îl susțin, PNL și PDL. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Dacă am fi malițioși, am adăuga încă o întrebare celor de mai sus: de ce, la lansarea candidaturii sale în piața Victoriei, Klaus Iohannis a fost susținut public, de la distanță, din Germania, de către Alina Mungiu și nu, bunăoară, și de Herta Muller, laureata premiului Nobel, ea însăși decorată cu Ordinul pentru Merit al Germaniei? O ști ceva reputata scriitoare săsoaică despre confratele Iohannis ce noi nu știm?
Dar, nefiind malițioși, nu vom pune asemenea întrebare…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

  1. articol nesemnat! doar ca sa improaste noroi!

  2. daca citeati, gaseati semnatura

  3. am citit, dar …noroiul ramane!

  4. A fost decorat pentru

  5. prezervarea culturii germane in Sibiu

  6. din pacate autorul articolului nu a inteles nimic din acordarea acestor distinctii si are pe deasupra si o atitudine insinuanta si securista: Oare de ce l-a decorat Germania pe Klaus Johannis? Pentru ca a facut din Sibiu cel mai atractiv si prosper oras din Romania, pentru ca lucreaza cu pasiune pentru cetateni, pentru ca este dedicat binelui public, pentru ca s-a implicat in pastrarea patrimoniului cultural german, pentru ca a facut din Sibiu unul dintre cele mai cunoscute orase din Germania… si ar mai fi multe de enumerat. Nu l-am vazut pe Johannis facand mare caz de aceasta decoratie cu adevarat valoroasa! Deci, care este problema autorului? In loc sa ne bucuram ca avem cetateni romani care ne fac cinste, denigram cu orice pret! Si asta cu perfidie… adica nu punem intrebari, dar le mentionam totusi … ca doar, doar ceva negativ tot va ramane la cititor! Cred ca subestimati inteligenta cititorilor!

    • pentru ca a donat nemtilor foarte multe cladiri nationalizate pentru care Primaria plateste chirie

  7. Carmen, lumea e plina de oameni ”dedicati binelui public” care nu primesc cele mai inalte decoratii ale statului german. pe mine nu ma intereseaza parerea ta, personala, ci motivatia oficiala a germanilor

  8. Si inca un umil aspect: Sibiu nu este unul dintre cele mai cunoscute orase din Germania, cu tot efortul lui Iohannis

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998