CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O extradare cu bataie. Sus de tot

0 comentarii / 1423 vizualizări / 22 august 2010

Autoritatile thailandeze anunta extradarea, in Statele Unite, a unui personaj. Un cetatean rus pe nume Viktor Bout. Ei bine, si ce-i cu asta? In ce masura ar putea fi interesat cititorul roman de un asemenea eveniment?

Raspuns: Viktor Bout nu este deloc strain unor obscure afaceri facute – sau, mai bine zis, savarsite, fiindca sunt infractiuni – pe teritoriul Romaniei. Implicate fiind persoane sus-puse. Foarte sus-puse.
Ce am sugerat mai sus? Am sugerat ca la mijloc este insusi seful statului roman. Domnul Traian Basescu. Cum? Si, daca asa stau lucrurile, ce implicatii poate avea extradarea in Statele Unite de catre Thailanda a lui Viktor Bout? Poate avea, in final, acest fapt implicatii asupra imaginii Presedintelui Romaniei? Dar asupra relatiilor romano-americane la nivel inalt? Viktor Bout, pana la arestarea lui, anul trecut, de catre autoritatile thailandeze, a fost probabil unul dintre cei mai mari traficanti de armament din lume. Armamentul de toate tipurile pornea din statele fostului lagar comunist si mergea in zonele de conflict, in zonele fierbinti ale planetei, supuse embargoului Organizatiei Natiunilor Unite. Ori chiar embargoului instituit de SUA. Multe din aceste destinatii au avut drept tinta state ale continentului african, sfasiate de razboaie civile. Nu de putine ori, in schimbul armamentului nu s-au dat bani, ci diamante. Acele diamante care, ulterior, au fost folosite la capul de ghidare al rachetelor. Deci extrem de valoroase. O afacere nu de aur, nu de platina, ci de diamant. Reteaua lui Viktor Bout cuprindea o intreaga flota aeriana, achizitionata tot pe seama flotelor detinute de fostele state comuniste, precum si personal specializat din fostele securitati. Nu de putine ori, traseele catre Africa ale armamentului – fireste, pe containere figurau alte produse si destinatii false – treceau si prin Romania. Mai exact, prin Otopeni Militar. Viktor Bout, in trecut, pe vremea cand Traian Basescu era reprezentantul Navrom la Anvers, l-a cunoscut acolo pe actualul Presedinte. Care nici el nu era dus cu pluta in functia pe care a avut-o. Mai tarziu, relatia a fost fructificata cand Basescu, de mai multe ori, s-a aflat la carma Ministerului Transporturilor. Si tot cam in acesti ani, Organizatia Natiunilor Unite a primit numeroase semnale ca traficul de armament, tranzitand Aeroportul Otopeni, s-a intensificat. Sub ultimul mandat al lui Basescu la Transporturi, in numai sase luni, acest trafic de armament, facut prin intermediul flotei lui Viktor Bout, a crescut de opt ori.
Nu toate urmele au putut fi sterse. Exista documente care, de-a lungul timpului, au fost plasate pe site-uri. Ele nu pot fi sterse. La curent cu asemenea activitati s-au aflat, de-a lungul anilor, Organizatia Natiunilor Unite, Interpol dar si Statele Unite, care se afla in plin razboi impotriva terorismului, contrabanda cu arme fiind o componenta a acestuia.
Asa se face ca, anul trecut, lui Viktor Bout i s-a pregatit un flagrant in Romania, la Campul lui Bot, fabrica noastra de rachete, printr-o cooperare a autoritatilor romane si americane. Cineva, insa, a tradat. Toate indiciile conduc catre un alt apropiat al lui Traian Basescu, consulul nostru economic la Moscova.
Prins in Thailanda, Viktor Bout va fi extradat in Statele Unite. Oare ce vor afla americanii? Oare ce consecinte vor avea noile informatii asupra raporturilor cu Romania? (Sorin Rosca Stanescu –
www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998