CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O felină pe urma Laurei Codruţa Kovesi

0 comentarii / 1656 vizualizări / 4 iulie 2017

Din nou s-a pronunţat Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader. Din nou a lansat câteva idei şi câteva principii pe care le împărtăşim cu toţii. La modul teoretic, activitatea DNA trebuie să se desfăşoare exact aşa cum preconizează Tudorel Toader. Dar dincolo de enunţuri şi dincolo de principii, în şase luni nu ne alegem cu nimic. Situaţia la DNA nu este mai bună decât la începutul acestui an. Dimpotrivă. Iar lupta împotriva corupţiei continuă să nu dea rezultate. Exceptând bilanţurile festiviste.
Spre deosebire de situaţia din anul precedent, acum, în interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a declanşat un veritabil război. Încercând să strângă şurubul pentru a ţine situaţia sub control, şeful instituţiei anunţă că va norma activitatea procurorilor. Ceea ce va fi o inovaţie absolută în istoria Justiţiei. Una este celeritatea, o solicitarea generală făcută de societate pentru ca infracţiunile să fie cercetate în termeni utili iar dosarele să nu zacă în sertare şi alta este obligarea procurorilor să închidă într-un termen prestabilit un anumit număr de cauze. Pentru a închide acest subiect, de şcoală elementară de drept, voi spune că este posibil ca un dosar penal să fie extrem de important, extrem de relevant şi, în acelaşi timp, extrem de dificil astfel încât soluţionarea lui să echivaleze, din punct de vedere calitativ, cu un număr mai mare de dosare mărunte, soluţionate de alţi procurori.
Această normare este de fapt o ameninţare explicită a Laurei Codruţa Kovesi la adresa acelor procurori care pun sub semnul întrebării modul în care şeful DNA şi-a exercitat autoritatea.
De fapt, scandalul este generat de abuzuile interne ale Laurei Codruţa Kovesi în raport cu care unii subordonaţi au reacţionat. Iar punerea în circulaţie a unei înregistrări prin care Laura Codruţa Kovesi se autodenunţă practic în faţa tuturor procurorilor din structura centrală, a turnat gaz peste foc. Şi a declanşat războiul la întreaga sa magnitudine.
Şi acum să ne întoarcem la domnul Tudorel Toader. În urmă cu circa cinci luni, a constatat înşirând multe argumente în acest sens, că şeful DNA şi procurorul general au încălcat în mod flagrant Constituţia României. Şi legile care reglementează competenţele anchetelor. Nu a solicitat eliberarea din funcţie a şefei DNA. Nici a Procurorurlui General. În schimb, a anunţat ritos că declanşează anchete interne privind calitatea managementului în cele două Parchete. Nu a făcut nimic în acest sens. Iar acum aflăm că abia a sesizat în vederea aceloraşi evaluări inspecţia judiciară. La indigo, la fel a procedat domnul Tudorel Toader şi legat de arhiva SIPA. De la enunţuri şi angajamente la fapte, s-a căscat o mare prăpastie. Nu vedem nici mult discutatele legi prin care deciziile Curţii Constituţionale modifică legislaţia penală. Şi nici măcar legile răspunderii procurorilor şi judecătorilor.
Realitatea este că domnul Tudorel Toader se învârte ca o felină în jurul „problemei”, neîndrăznind să se apropie prea mult şi ţinând mai tot timpul coada între picioare. De ochii lumii, mârâie din când în când. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998