CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

O fi bine? O fi rau? Guvernul Ciuca da ajutoare de stat oligarhilor lui Putin

2 comentarii / 3375 vizualizări / 28 ianuarie 2022

Pe 8 decembrie anul trecut, cînd românii de rînd tremurau de spaimă la gîndul facturilor energetice ce urmau să vină, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța cu mîndrie un mare ajutor de stat pentru o serie de firme private care, și ele, dăduseră în brînci cu tarifele la energie. Deși ajutoarele era aferente anului 2020, cînd încă nu venise urgia liberalizării prețurilor. Cam o cincime dintre firmele ajutate cu milioane de euro aparțin unor oligarhi ruși, stîlpi ai regimului Putin.

Potrivit ministrului, peste 130 milioane de euro au fost alocate unor companii mari consumatoare de energie, 33 la număr, cu capital 100% privat.
”Așa cum am mai spus prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României” argumenta ministrul.
În briefingul de presă susținut atunci, Virgil Popescu s-a arătat foarte generos cu tot felul de informații tehnice, inclusiv ponderea de societăți pe acțiuni ori de SRL-uri din totalul de 33.
Un singur lucru nu a suflat Popescu: măcar un nume dintre cele ale companiilor fericite cu bani de la buget ca să nu leșine cînd le vin facturile.

Nici în zilele care au urmat nu s-a aflat lista firmelor în cauză, pe surse vehiculîndu-se doar Azomureș și Alro Slatina.
Lista nu e pe de-a-ntregul secretă, doar că a fost plasată strategic, pe siteul ministerului, într-un loc greu de depistat, cam pe modelul prevederilor din contractele abuzive care sunt scrise cu litere foarte mici, să nu se prindă clienții.

Publicăm mai jos lista respectivă, pe care apar 2-3 firme românești, restul aparținînd unor investitori din Austria, Italia, India, Franța, Olanda, Turcia ori Marea Britanie.

Interesant de remarcat, cel puțin 5 dintre marile companii ajutate cu bani de la buget aparțin unor oligarhi ruși de notorietate și deloc necontroversați: TMK Reșița și TMK Artron, controlate de un mare apropiat al lui Vladimir Putin, oligarhul rus Dmitri Pumpianski(foto), respectiv Vimetco Extrusion,
Alum și Alro Slatina, controlate de oligarhul rus Vitali Macițki.

Ceea ce creează un paradox, dacă pornim de la spusele lui Popescu: pe de-o parte, ne temem să nu plece rușii din România pe motiv de facturi, pe de alta, ne temem să nu vină rușii în România, pe motiv de Ucraina.
Veste bună e că au primit ajutor și vreo 2-3 companii (Sofidel, Pehart etc) producătoare de hîrtie igienică, semn că vremurile grele nu ne vor prinde nepregătiți.

Lista completă:

1 ALBA ALUMINIU SRL IMM
2 ALRO SA SOCIETATE MARE
3 ALUM SA SOCIETATE MARE
4 AMANN ROMANIA SRL SOCIETATE MARE
5 AMBRO SA SOCIETATE MARE
6 ARCELORMITTAL HUNEDOARA SA SOCIETATE MARE
7 ASO CROMSTEEL SA SOCIETATE MARE
8 AZOMUREȘ SA SOCIETATE MARE
9 CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI SOCIETATE MARE
10 COMBINATUL DE CELULOZĂ ȘI HÂRTIE
11 DONALAM SRL SOCIETATE MARE
12 DS SMITH PAPER ZĂRNEȘTI SRL SOCIETATE MARE
13 GREENFIBER INTERNATIONAL S.A. SOCIETATE MARE
14 HAI EXTRUSION SRL IMM
15 HOEGANAES CORPORATION EUROPE
16 LIBERTY GALAȚI SA SOCIETATE MARE
17 MONOSUISSE RO SRL IMM
18 NOVAFIL SA SOCIETATE MARE
19 OȚELINOX S.A. SOCIETATE MARE
20 PEHART TEC GRUP SA SOCIETATE MARE
21 RIFIL SA SOCIETATE MARE
22 ROLANA TEX SRL SOCIETATE MARE
23 ROMTEXTIL SA SOCIETATE MARE
24 SILCOTUB SA SOCIETATE MARE
25 SILVANIA WORSTED SPINNING SRL SOCIETATE MARE
26 SOFIDEL ROMANIA SA SOCIETATE MARE
27 TMK ARTROM SA SOCIETATE MARE
28 TMK REȘIȚA SA SOCIETATE MARE
29 UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL
30 VIMETCO EXTRUSION SRL SOCIETATE MARE
31 VRANCART SA SOCIETATE MARE
32 YARNEA SRL IMM
33 ZLATCUP SRL IMM

TOTAL AJUTOR DE STAT ACORDAT PENTRU ANUL 2020 637.623.005,82 lei. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: Zf.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Oficial nu facem afaceri cu Rusia…
    Sunt dușmanii UE și nu numai….

  2. Nu e chiar asa.Nu prea sunt oligarhii lui Putin. În anul 2002 firma rusească „Mechel” a cumpărat combinatele siderurgice din Tîrgoviște, Câmpia Turzii, „Oțelul Roșu”, Brăila și Buzău. Le-au falimentat. Cînd Putin a trecut la arestarea evreilor corupți, și-au schimbat denumirea în „Conares Holding” și au fugit în Elveția. Aproape de Mark Rich. A.L.R.O. Slatina, cea mai mare producătoare de aluminiu din Europa centrală și de est, a fost vîndută firmei „Marco Group” controlată de Mark Rich, celebru belgian din Anvers. Care a trait in Elvetia. Notoriu. A.L.R.O. Slatina a trecut in 2008 la grupul lui Vitali Matsiski, evreu rus, din gasca lui Mark Rich, dar nicidecum apropiat de Putin.
    ARCELOR MITTAL a primit in decembrie 2019 un ajutor de stat in valoare de 850 milioane euro, pentru energie. Magnatul Mittal este contributor financiar al lui Bill Gates la AGRA, un program agricol desfasurat in Africa, care distruge agricultura de acolo. Senatoarea liberală, Carmen Hărău, a fost intermediara acestui ajutor de stat. O asociatie i-a facut ei, lui Ludovic Orban si Câțu o plangere la DNA pe aceasta tema, dar pana acum nimic.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998