CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O fi fost lovitură de stat?

2 comentarii / 2926 vizualizări / 15 martie 2020

În sfârșit, crizei politice i s-a pus capăt. Într-o oarecare măsură. Avem din nou, după o lungă pauză, un Guvern care are împuterniciri depline. Guvernul Orban 2. Orban 2 și jumătate. Statul este pe cale să se organizeze. Și să se mobilizeze, pentru a face față crizei pandemiei și crizei economice globale. S-a decis în sfârșit, după ce s-a gândit neîngăduit de mult, și Klaus Iohannis. Peste câteva ore, România intră în stare de urgență. Speranța românilor e că redevenim capabili să luăm în piept urgia. Dar cu ce preț? O fi fost lovitură de stat?
La Cotroceni nu au avut loc niciun fel de consultări. Președintele a ignorat pur și simplu două propuneri care i s-au făcut privind nominalizarea viitorului prim-ministru. Și a mințit cu nerușinare opinia publică. Afirmând că doar PNL a propus un premier și, în consecință, merge pe mâna acestui partid. Nu este o simplă minciună. Este o minciună extrem de gravă. Pentru că ea poate face diferența dintre democrație și autocrație. Și lucrurile se compică și mai mult.
Cu o zi înainte ca să aibă loc „consultările” fulger, ce credeți că a făcut Ludovic Orban? A trimis pur și simplu Camerelor reunite un document extrem de important pentru decizia care urma să fie luată în Parlament. A trimis programul de guvernare Orban 2. A făcut-o chiar în ziua în care PNL urma să decidă dacă menține sau nu candidatura lui Ludovic Orban pentru poziția de premier. Atenție deci. Orban încă nu era confirmat de propriul partid. Teoretic, PNL putea nominaliza pe oricine altcineva. Iohannis, la rândul său, încă nu inițiase simulacrul de consultări. Și pe biroul celui de-al treilea om în stat, președintele provizoriu al PSD, Marcel Ciolacu și președinte al Camerei Deputaților, a aterizat programul de guvernare al unui anumit domn Ludovic Orban. Iar Marcel Ciolacu nu a sărit în sus. I-a dat număr de înregistrare și l-a pus la dosar, pentru viitoarea ședință a plenului reunit. Ca și când scamatoria cu Orban era deja bătută în cuie. E tare, nu? După care PSD respinge mai mult de jumătate din membrii Guvernului în comisiile de specialitate, iar apoi votează cu entuziasm noul Executiv, la pachet cu programul de guvernare, în care Ludovic Orban a omis orice referire la modul încare Guvernul înțelege să se implice în combaterea pandemiei.
Acest Guvern Orban 2 și jumătate a trecut ca prin brânză. Parlamentarii au uitat că în baza unei moțiuni de cenzură au demis Guvernul Orban 1. Au uitat și de decizia Curții Constituționale, care a stabilit că după dărâmarea Guvernului Orban 1 printr-o moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis nu avea dreptul constituțional să-l desemneze premier tot pe Ludovic Orban. Și ce au mai uitat parlamentarii? Au uitat că Ludovic Orban a demisionat din poziția de premier desemnat. Deci înaintea simulacrului de teleconsultări de la Cotroceni, Ludovic Orban era demis și demisionar. Și, cu toate astea, în mare viteză, sub pretextul pandemiei și a crizei economice globale, Orban redevine prim-ministru.
Oare s-a schimbat ceva fundamental? Dincolo de faptul că acum avem din nou un Guvern ne-castrat, există vreun indiciu măcar că Guvernul Orban doi și jumătate nu va mai repeta greșelile din trecut? Care au determinat debarcarea sa de către Parlament? Nu, nu există nicio garanție în acest sens. Există măcar o garanție că Parlamentul va susține măsurile luate de Orban, chiar și în condițiile în care le va considera antinaționale și periculoase pentru România? Nu, nu există nicio garanție. Există vreo garanție oricât de mică asupra faptului că Orban nu va da din nou o ordonanță de urgență pentru alegerile locale în două tururi, ignorând din nou atât poziția oficială a Uniunii Europene, cât și pe cea a Curții de la Veneția? Nu. Nu există. La fel cum nu avem nici cea mai mică ceritudine că, măcar în acest caz, va fi respectată decizia CCR. Și cu toate astea, sub șantajul situației în care ne aflăm, Iohannis ni l-a vârât pe gât pe Ludovic Orban. La numai o zi după ce l-a determinat pe Florin Cîțu să demisioneze din funcția de premier desemnat cu zece minute înainte de votul final.
Ce naiba se întâmplă? Mie îmi miroase a lovitură de stat. Și dacă îmi miroase, ce să fac? Să mă abțin? Să nu spun? Să stau cu capul în nisip?
Peste câteva ore vom avea și stare de urgență. Este o măsură necesară. Pe care Iohannis trebuia să o ia de mult. Dar ce ne facem dacă același Iohannis, cel care ne-a vârât pe gât Guvernul Orban doi și jumătate, va profita de regimul stării de urgență, pentru a-și promova propriul regim? Și pentru a bloca democrația? Și pentru a pune pumnul în gura presei? Ce ne facem dacă Iohannis îl va încuraja pe Marcel Vela să aplice partea bună a stării de urgență, iar el își va asuma, împreună cu SRI și alte instituții de forță, partea rea? Cea a reprimării drepturilor și libertăților fundamentale exclusiv din interes politic? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. …va bloca democratia. Care democratie? Colonia este un stat democratic, un stat de drept? Doar in vorbe, ca in fapte…..Asa ca nu pierdem nimic din ceea ce nu am avut.

  2. Dacă ne gândim bine, Ei, oricum erau hotărâți să guverneze pe fondul unei stări de criză,
    care, dacă nu venea ”pe cale naturală”, o provocau, cu bună știință. Altfel, ce rost avea
    toată nebunia aia cu ”anticipate” și tot ce mai aveau ei în plan?
    (ca să nu aduc în discuție și ce se ”șoptea pe la colțuri”)
    Așa, sau în alt fel, Ei tot spre asta ținteau:
    – Controlul total și discreționar al țării, pe fondul (la adăpostul) unei crize!
    Și iată, cum-necum, au reușit, și au tot ce și-au dorit!
    Când, dacă nu în vremuri de criză, se dau ”marile tunuri”? Împrumuturi și cheltuieli ”fără
    număr” și fără nici un control real, din partea nimănui. Bașca ”inginerii” de tot felul etc…
    Și totul, ”în numele poporului” care, ”bine înfricoșat”, nu poate fi decât recunoscător că
    este cineva care ”se sacrifică” și ”înfruntă orice risc”, spre a-i purta de grijă…
    Mană cerească!
    Ce va fi mai încolo, e ultimul lucru la care s-ar putea gândi ei acum, când au așa de mult
    de lucru, ”pentru țară”. De va veni timpul să dea socoteală, la iuțeală vor găsi ”vinovații”!
    Dar, va mai veni?
    – Deja suntem avertizați că, după inevitabila criză economică, nimic nu va mai fi ca înainte!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998