CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

O frază-cheie și o întrebare tulburătoare: Biden și-a început în Polonia campania electorală?

11 comentarii / 5409 vizualizări / 21 februarie 2023

La cîteva ore după discursul ”delirant” al lui Putin de la Moscova, președintele american Joe Biden a ținut un discurs ”istoric” la Varșovia. Cel puțin așa titrează trei sferturi din presa noastră în ultimele ceasuri, chiar mult în avans în cazul lui Biden. Clarvăzători, ce mai. Sensibil mai scurt decît al lui Putin, discursul lui Biden e menit să ne dea frisoane, pentru că el pare să inducă teza că războiul va dura mult și bine de aici încolo și lansează și un termen sugestiv, pe care puțini par să-l fi remarcat.

„Statele Unite şi Europa nu urmăresc distrugerea Rusiei. Occidentul nu intenţiona să atace Rusia, aşa cum a spus Putin. Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Este un război prin opţiune, fiecare zi de război este alegerea lui Putin. Ar fi putut pune capăt războiului printr-un singur cuvânt. Dacă Rusia ar înceta invadarea Ucrainei, războiul ar lua sfârşit”, a declarat azi preşedintele Biden în discursul rostit la Palatul Regal din Varşovia.
„Putin a întâlnit voința de fier a Americii și a națiunilor de pretutindeni, care refuză să accepte o lume guvernată de frică și forță”, a mai spus Biden. „Democrațiile lumii au devenit mai puternice, nu mai slabe.”

„Anul viitor, îi voi găzdui pe liderii tuturor statelor membre NATO pentru un summit în Statele Unite, vom celebra a 75-a aniversare de la înfiinţarea celei mai mari alianţe defensive din lume, NATO. Şi un lucru trebuie să fie foarte clar: Articolul 5 este solid. Fiecare membru NATO ştie acest lucru, îl ştie şi Rusia: un atac asupra unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Este un angajament sacru. Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim”, a spus liderul de la Casa Albă.

Biden a încheiat spunând că lumea se află ”într-un moment de cotitură” și că „deciziile pe care le luăm în următorii cinci ani ne vor determina și modela viața pentru deceniile următoare”.

Interesantă cifră, cinci ani!
De unde ar putea proveni ea?
De ce 5 și nu 3, 4, 6, 7, 8?…

Ce anume ar putea avea termenul final 2028?

Nu avem un răspuns categoric.

Dar avem o ipoteză: coincidență sau ba, cinci ani de aici încolo acoperă exact al doilea mandat prezidențial al lui Joe Biden, în cazul în care l-ar obține.

Iar faptul că marele summit al NATO prilejuit de a 75-a aniversare a alianței are loc în SUA, și în plină campanie electorală pentru prezidențiale, întărește ipoteza că războiul din Ucraina și apărarea libertății Occidentului au toate șansele să devină marea temă electorală a lui Biden pentru viitoarele alegeri.

Un discurs electoral ținut de Biden în inima țării a cărei diaspora are cea mai mare pondere în alegerile americane, cei 3,2% americani de origine poloneză de peste ocean constituind, printr-o permanentă prezență masivă, disciplinată, la vot, peste 10% din totalul voturilor, ceea ce îi face un target pe care niciun candidat american nu l-a ignorat vreodată.

Biden transmite subtil că soarta lumii libere stă în dăinuirea sa la Casa Albă încă un mandat, asta dacă vrem ca dictatorii să nu cîștige. (Mai ales că Putin are și el alegeri prezidențiale anul viitor.)

”Trebuie nu doar să purtăm un război, ci şi să ne apărăm valorile şi lumea pe care dorim să o construim” spune Biden în discurs.

Iar asta însemnă ceva mai mult decît recîștigarea teritoriilor ucrainene ocupate de ruși. Și în niciun caz eventuale negocieri de pace care să presupună cedarea de teritorii ucrainene.

Înseamnă o bătălie pe termen lung împotriva Rusiei și eventualilor săi aliați, pentru a putea fi modelate viețile occidentalilor ”pentru deceniile următoare”.

Nu un război mondial – nu ar servi cauzei nimănui! – dar o perpetuă amenințare cu un asemenea război, cel puțin doi ani de aici încolo și un conflict militar tărăgănat la maxim în Ucraina.

Pînă cînd Biden și Partidul Democrat împușcă al doilea mandat la Washington.

Poate nu e întîmplător că pe măsură ce trece timpul, republicanii apasă tot mai tare pedala Ucraina, cerînd reducerea drastică a ajutoarelor pentru Zelenski.
GOP(Great Old Party) s-a prins deja de strategia lui Biden și va trage tot mai mult în direcția contrară. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Un simplu aspect care ne arata ca Biden minte de ingheata apele. Planurile pentru sabotarea conductelor North Stream a fost conceput in vara lui 2021, cand nu era niciun razboi si nici masari de trupe la granite. Asta ne spune limpede ca SUA a provocat razboiul, dar probabil ca nici ea nu se astepta ca Rusia sa fie atat de determinata in a rezolva problema NATO de la granita. SUA a provocat razboiul sperand ca Rusia va musca momeala dar si ca sanctiunile o vor distruge. Toate sanctiunile si bombele la conducte au fost planificate dinaintea invadarii. Nimic insa nu a mers conform planurilor razboinice ale SUA. Poate doar nenorocirea Europei, lipsita de gazul ieftin. Doar asta a functionat. Nimic altceva insa nu. Ucraina pierde razboiul. NATO a consumat 2 mil de obuze din stocurile de vreo 3 milioane. Ucraina a pierdut peste 600 de tancuri (o medie de 2 tancuri / zi, o spune Forbes) iar dintre cele 300 promise de NATO, vesticii pot livra rapid in 3 luni doar 100. Mai mult, NATO a pierdut 120 mld de dolari in gaura neagra numita Ucraina care a si pierdut 20% din teritoriu.

 2. Unii oameni nu mai au nici o legatura cu realitatea. Este sigur ca dl. Biden stia unde se afla? Chiar sa vrea, la varsta lui un al doilea mandat? De fapt sa vrei e una, sa poti (sau cei din jur sa poata) e alta.

 3. Toată lumea știe ca americanii nu excelează in deșteptăciune, dar sa-l alegi încă o data pe tata Moșu ar fi o dovada de prostie crasa! Indiferent ca păpușarii care îl manevrează cu sfori vor face tot posibilul in campanie ca sa câștige un nou mandat, sper ca americanii nu-l mai vor. Și nici pe ei.

  • Speranta moare ultima. Ea sfideaza chiar si evidenta.

 4. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 5. Opinie personală
  Santaj bilateral
  Începută sub administrația Obama de VN și Robinette aducerea laboratoarelor secrete in Ucraina este cheia șantajului pe care îl face Zelensky cu America
  Dacă americanii refuza sa ii ajute omenirea afla ce au pus ei la cale acolo
  Afacerile familiei administrate de Hunter in România și Ucraina sunt iarăși motiv de santaj a Democraților americani
  Cu ce îl au americanii la mina pe Zelensky este întrebarea ca el sa își sacrifice țara și poporul intr-un drum fără ieșire

 6. A cazut si pe scara avionului cand a coborat, pe aeroportul din Polonia.

 7. Daca Biden e-n campanie electorala atunci nu are nicio sansa in SUA. Cauza si efect. In spatele vizitei lui Joe Biden la Varsovia se ascund in realiate interesele mafiot/economice ale famigliei lui Joe Biden in Ucraina si-n alte tari est europene? Pentru ca stie ca Europa de est nu poate fi inselata de propaganda prorazbou americana Joe Biden a avut la Varsovia un comporament tipic unui dictator comunist. A vrut sa arate polonezilor ,dar si tututror est europenilor ca el, instigatorul la razboi este uman adunandu-si in jur copii asa cum proceda in comunism si dictatorul Ceausescu Nicolae., ceea ce dovedeste clar ca Joe Biden se teme pentru afacerile lui mafiote in Ucraina si-n alte tari est europene , inclusiv in Romania. Iata aici argumentele jurnalistilor de la Financial Intelligensce. https://financialintelligence.ro/seful-de-cabinet-al-casei-albe-banii-din-romania-ucraina-si-china-par-sa-curga-catre-familia-biden-in-zilele-viitoare-veti-vedea-si-o-conexiune-romaneasca-video/

 8. SUA au gandit si planuit in detaliu acest razboi care se poarta pe teritoriul Ucrainei.In fapt este vorba de punerea in practica a planului trasat de Zbigniew Brzezinski in cartea sa ,,The Grand Chessboard” (Marea tabla de sah – pdf ul se gaseste online)

  Iar aici US Senate Bill S.2277 din 5 ianuarie 2014

  https://www.congress.gov/bill/113th-congress/senate-bill/2277

 9. Se caca polonezii astia aroganti pe ei ca sunt suveranisti,patrioti si credinciosi.Dupa care se fac pres si isi desearta pampersul un bosorog pe ei.Sictir.

 10. offtopic:
  pt. ca a crapat m.shora;

  „Bogdan Tiberiu Iacob: „Măi, oameni buni, puneți-vă odată de acord cu domiciliul dlui. Șora, că nu se face să-l mutați retroactiv din casă-n casă la o vârstă atât de respectabilă… P.S. Blocul „ponosit” e la o azvîrlitură de băț de cinema Patria, într-un cartier rău-famat al Capitalei” (chiar vizavi de Ambasada Marii Britanii).”

  -dupa cate stim
  Froim Bernard a.k.a ” Theodor Bratesh ” locuieste
  de peste 70 de ani
  tot vis-a-vis de Ambasada Marii Britanii…..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998