CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O întrebare-cheie: se va fîsîi pandemia pe altarul intereselor electorale?

20 comentarii / 11012 vizualizări / 6 februarie 2021

2021 e un an complicat din punct de vedere politic, pentru că au loc multe runde de alegeri în diverse țări, unele scrutinuri fiind restanțe din 2020, iar o concluzie a observatorilor politici începe să dea frisoane. Mai exact, pandemia și măsurile care au fost impuse au suflat vînt în pînzele partidelor extremiste, iar fenomenul tinde să ia amploare. De aici, două opțiuni: fie guvernele naționale o lasă mai moale cu virusul Covid 19, fie își asumă riscul ca, în Europa mai ales, să apară probleme majore pentru următorul ciclu politic.

Alegerile derulate în România, în decembrie, spre exemplu, au băgat în Parlament un partid extremist cvasi-necunoscut, de sorginte aproape legionară, iar cota sa de simpatie publică pare să fie în creștere. Nu e singurul caz.

Dincolo de imaginile de coșmar de la Washington, care au îngrozit mapamondul, să spunem că prima rundă de bătălii politice derulate în 2021 a fost prezidențialele din Portugalia. În ciuda victoriei categorice a președintelui în exercițiu, Marcelo Sousa, s-a remarcat plasarea pe locul 3, la doar 1,1 procente de locul doi – ocupat de ”prietena” lui Liviu Dragnea, socialista Ana Gomes -, a liderului partidului naționalist-extremist de dreapta CHEGA (”Ajunge”, în traducere), l-am numit pe Andre Ventura. CHEGA s-a înființat în același an cu AUR, adică 2019, ceea ce sporește performanța lui Ventura. Într-adevăr, de la un singur fotoliu parlamentar obținut în 2019, tot prin Ventura, la aproape locul secund la prezidențiale e un salt remarcabil pentru CHEGA.
În martie au loc alegeri parlamentare în Olanda și Israel, în aprilie în Bulgaria și Albania, în mai au loc alegeri locale în Marea Britanie, alegeri parlamentare în Scoția și în Cipru. În septembrie vin alegeri parlamentare în Norvegia, Rusia, Islanda și în Germania. În octombrie vin alegeri parlamentare în Cehia și prezidențiale în Bulgaria, asta ca să ne referim doar la Europa și împrejurimile ei. Alegeri parlamentare și prezidențiale – nu mai pomenim de locale – mai sunt programate cam în jumătate din Africa și America latină, în țări precum Japonia, Iran, Irak, India, Vietnam, Pakistan, Mongolia șamd. În plus, nu la mare distanță de 2021, în aprilie anul viitor sunt prezidențiale în Franța.

Cum spuneam, pandemia a accentuat sever derapajul spre extremism pe multe scene politice ale lumii, iar temerile cresc.
În Germania, nava amiral a Europei, crește vertiginos, spre exemplu, antisemitismul, iar la manifestările violente de stradă din ultimele lumi, generate de măsurile ani-Covid, se estimează prezența a mii de neo-naziști, vezi protestele din august, de la Berlin, cînd s-a încercat luarea cu asalt a Bundestagului.

„În special în estul Germaniei, observăm că extremiștii de dreapta, neo-naziști și membri ai AfD – ca și în cazul mobilizărilor rasiste împotriva refugiaților, din 2015 – constituie nucleul organizatorilor așa-numitelor proteste Corona”, se arăta în iunie, într-un raport al Asociației Centrelor de consiliere pentru victimele violenței de dreapta, rasiste și antisemite din Germania.

Despre AfD, Alternativa pentru Germania, partid de extremă dreapta german, creat ”din furie”, cum se spune, știm că a furnizat o surpriză istorică la precedentele alegeri și a devenit al treilea grup din Bundestag.
În acest moment, cu cîteva luni înaintea alegerilor din septembrie, în Germania se joacă o partidă periculoasă, pentru că poate genera efecte neașteptate.

Mai precis, în ultimele zile, Oficiul German pentru Protecția Constituției, un serviciu al ministerului de Interne, a luat în dezbatere declararea oficială a AfD drept partid extremist, iar o decizie finală în acest sens ar deschide drum unei supravegheri multiple din partea statului, incluzînd interceptări etc. O decizie a Curții Administrative din Koln era așteptată pe 25 ianuarie, dar ea nu a venit; AfD a contraacat, în schimb, cerînd Curții să blocheze acțiunea Oficiului și amenință să meargă pînă la Curtea Constituțională.
Problema e că asemenea acțiuni contra AfD ar putea slăbi poziția partidului pînă la alegeri, dar, la fel de bine, le-ar putea întări spectaculos, prin victimizare. Dacă se ajunge la asemenea rare decizii în politica germană, ar putea însemna în ochii electoratului că e vorba de un partid puternic și amenințător pe adresa guvernanților de la Berlin.
În Olanda, luna trecută s-au înregistrat proteste violente anti-măsuri de pandemie în zeci de orașe, iar, colac peste pupăză, guvernul Rutte a demisionat în urma unor dezvăluiri incomode.
Politologi de marcă atrag de ceva vreme că fenomenul migrației din 2015 a împins unele partide de dreapta spre extrema dreaptă, deschizîndu-se o Cutie a Pandorei. Pandemia din 2019 a preluat ”ștafeta” și a agravat serios lucrurile.

”Efectul „mainstreaming” al discursului de extremă dreaptă, în special al partidelor de centru dreapta „mainstream”, în privința unor probleme-cheie, cum ar fi imigrația, are implicații importante pentru viitorul democrației liberale în politica globală” avertiza în toamnă, într-un studiu, grupul media openDemocracy.

”În politica europeană, studii ample au relevat că alegătorii bărbați din clasa muncitoare au acum o tendință mult mai puternică de a vota partidele politice de extremă dreapta(…) Este, de asemenea, important să reținem că extrema dreaptă contemporană din Europa (în special dreapta radicală populistă) a încercat să devină mult mai diversificată întru atragerea unor segmente mai largi de alegători și să se concentreze mai bine asupra unor chestiuni problematice” mai puncta openDemocracy.

După succesul AUR din România, neașteptat de mult comentat peste hotare, mai ales în Germania, după focul de avertisment de la prezidențialele din Portugalia și după nenumăratele studii de piață care relevă creșterea extremismului peste tot, la vreme de pandemie, s-ar putea ca în marile cancelarii să se decidă curînd răul cel mai mic. Iar răul mai mic ar fi slăbirea lațului măsurilor anti-pandemie din jurul gîtului cetățeanului, pentru a nu îl împinge să se ”răcorească” în curînd la cîteva rînduri de alegeri importante, cel puțin la nivel european.
Iar semne în acest sens, zicem noi, încep să apară, ușor-ușor, dintre vest, mai ales pe fondul eșecului previzibil al marii campanii de vaccinare. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

  1. Chega !!!

    • Cel mai tare comentariu! :)

  2. «Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram,
    Că sunt OM, că am o țară și o limbă și un neam.
    Că-n adâncul gliei sfinte, stau de veacuri morţii mei,
    Că din ei răsare pâinea și prin mine trăiesc ei.
    Valuri tulburi de uitare peste morții mei se-asează,
    Limba nu ne mai e limbă, țara nu mai este trează … »
    (N. Drăgușin)
    –––
    … Nu e greu de văzut ce a ajuns Românul căruia i s-au confiscat toate valorile naționale, mo-
    rale, spirituale: un rob, redus la necesitățile primare, strigător de lozinci și „culegător de sparan-
    ghel” (la propriu, sau la figurat).
    Orice cetățean, grupare, organizație sau partid, care dorește scoaterea țări din fundătura în
    care se află azi, și care le arată Românilor unde au ajuns, de fapt, prin criminalul proces de
    „anesteziere” (îndobitocire) sistematică la care a fost supus 30 de ani, trebuie pus la „stâlpul
    infamiei” sub etichete ca: Extremiști, Legionari, Comuniști, Ceaușiști etc…

  3. Cand toate loazele s-au dus catre spectrul stangist atunci cand apare o zvagnire de dreapta este automat catalogata ca extrema.
    Va fi o vreme doar a lor…
    … doar a nebunilor!
    Şi când nebunii vor vedea
    pe cineva
    cu minte-ntreagă şi cu suflet bun,
    îl vor numi nebun,
    pentru că nu-i asemeni lor…
    nebunilor.

    • Șoșoacă e fostă useristă, cu volan pe dreapta. Marx și Engels sunt tătucii ei, prostia e de la natură.

      • Varianta scurta pentru redusi mintal: ce va mai dati voi securistii de gol. Sunteti atat de prosti ca singura voastra aparare este sa-i acuzati pe altii de prostie. Nu cumva tot de la Marx si Engels este strategia asta?
        Varianta mai elaborata: Si Merkel vine din RDG, a fost scolita la Moscova, a facut parte din nomenclatura si iata ca a facut veacul la carma motorului european. De dreapta. Cu rezultate. Nu ca voi.

        • N-aii cum să fii și useristă proastă cu anii, și antibotniță și cea mai guristă obeză a partidului surpriză, născut din sperma Securității, fără să aparții uneia din grupările securiste, ofițeri delegați sau idioți utili.

          Da. sunteți atât de proști că singura voastră apărare este să-i acuzați pe alții de prostie.

  4. Nu stiu ce sa zic, sa asteptam si alegerile din Andaman si Nicobar, poate contrabalanseaza tendinta, mai stii?

    • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

      Cuie Mîțu a mâncat căcat timp de 10 ani că PSD va depăși deficitul de 3%, iar în 2020, ministrul de finanțe Cuie Mîțu a făcut deficit de peste 10%, ca orice prostovan securist inconștient.

      • Prin Poasta Romana sau prin DHL?

        • Prin Poșta Română, Academia SRI Mihai Viteau i-a trimis o diplomă de 2 lei într-un plic de 1 leu.

          Total investiție Securitate, 10 lei, dosar de șantaj completat fără succes, verdict: MUIE!!!

  5. Un grup de birocrati de la Bruxelles stabileste o linie directoare, si toata lumea trebuie sa o accepte( democratic, fireste ). Orice incercare de dezbatere, de negocire e taxata dur: extremist de dreapta etc. Cauza este alta- aplicarea in excces a politicii corecte a creat aceasta reactie de recul, la fel cum anticorpii apar ca un raspuns al organismului la boli.
    Birocratii vor continua in aceladi fel pentru ca sunt spalati pe creer, iar miscarile definite de ei extremiste se vor intari

  6. afd a fost creat de serviciile secrete germane initial ca partid antieuro si pro-austeritate pentru greci si italieni , apoi antiimigratie. e „controlled opposition” cum s-ar zice. la fel ca AUR. si in america sunt nazisti sub controlul serviciilor care nu sunt atinsi niciodata de justitie, banari pe retele sociale si cand aveau nevoie republicanii in 2016 sau democratii in ultimii ani sa il compromita pe trump, le ordonau nazistilor sa il laude pe trump. idem franta, germania, spania, italia

  7. apropo de capitoliu, daca trump e judecat pentru incitare la insurectie, de ce nu e judecat si mike pence, pentru ca vicepresedintele american spusese pana pe 5 ianuarie ca se poate schimba situatia si pe urma in ultima secunda cand trump avea discursul de la washington(mare greseala!) pe 6 ianuarie zice ca nu face nimic si nu trimite electorii inapoi la legislaturi. a facut-o doar pentru aia 2 senatori care aveau alegeri cu o zi inainte? de ce nu e numit si el insurectionist? intrebare retorica

  8. …lun partid extremist cvasi-necunoscut, de sorginte aproape legionară, iar cota sa de simpatie publică pare să fie în creștere’,,,
    D-le BTI, ai luat-o razna! Devii nefrecventabil!
    Citeste, fara partinire sau interes, postarea @ Totuna , cu care sunt intrutotul de acord.
    Apare o grupare cu real accent nationalist care nu acepta sa stea in genunchi (;Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane…’) si toti globalistii idioti arunca cu rahat in ei!

  9. S-a fasait deja…papusarii sunt in faza de „mai fac o tura si ma-mpiedic, sa nu creada ca sunt curva”…dar exercitiul de disciplinare mondiala a avut succes, concluzia e ca omenirea tine mai mult la sanatate decat la libertatte, chiar cu pretul vietii (!!!!!)
    P.S. Sosoaca e imaginea nuda (brrrr!) a politticianului roman, liberschimbist de ideologii, mult mai greu de lenjeria intima…totusi, ea a ramas userista, o ajuta si temperamentul de Angi Serban pe steroizi, dar si apetitul populimii pentru scandal si ea livreaza…la orice ora, pe orice subiect, pentru oricine o baga-n seama…numai de febletea pluserista Voiculescu nu se atinge…au si #istii sfintii lor…Sosoaca e imaginea femeii politice fara rusine, ea n-are nevoie de probe, ea e avocat si „sustine”…pe principiul „daca nu-l convingi, ameteste-l!”, e o chintesenta a „marilor” femei politice contemporane (Kovesi, Udrea, Turcan, Gorghiu, Firea,Traila) altoite pe Mitza Biciclista…Grav e ca teme importante ale prezentului suntt lasate la interpretarea ei umorala si duse in derizoriu…o alta pleasna securista…si-au dat seama ca au uitat ceva in construirea golemului pluserist – tricolorul si l-au grefat pe noua consttructtie ca pe o caricattura a patriotului roman, nici n-au imaginatie, ghitodiaconu era mai simpatic…

    • Libertatea ta de îmbolnăvi zglobiu populația se termină acolo unde intervine statul totalitar sau vreun privat care-ți trage una peste bot.

  10. Sa-l parafrazam, zic, pe tatuc :”nu exista om neinfectat, ci doar unul de care nu ne-am ocupat destul”…vai de capul vostru si al alora care nu v-a acttualizat setarile!
    P.S. Eu astept viittorul Nurnberg si numararea „victimelor colaterale”…desi, pentru imbalosatii de orice noua ideologie totalitara, fie ea si secta virusata, o sa fie doar o sansa de a-si arata „dizidenta”, vreo postare cu _uie Rafila (ca e la PSD acum)…

    • Niciun privat n-are timp de teste rapide în spațiul public. Una peste bot e sănătate curată.

  11. […] Citește mai mult pe site-ul inPolitics […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998