CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare cruciala: ce surpriza ne coace referendumul lui Iohannis?

3 comentarii / 6769 vizualizări / 15 februarie 2017

Referendumul ciudat solicitat de președinte a fost încuviințat de parlament și mai urmează doar decretul care să stabilească data acestuia. Spunem ciudat pentru că se prefigurează un scrutin fără miză și extrem de periculos pentru democrație tocmai din acest motiv. Și totuși, e cert că Iohannis are un motiv foarte solid să-și asume riscurile și să-l organizeze. Care să fie surpriza pe care o coace președintele adversarilor săi?

În mare măsură, dacă nu totală, greutatea demersului prezidențial se sprijină pe întrebarea care va fi pusă la referendum.
Deocamdată, s-au vehiculat unele variante, dar toate se anunță sterile, pentru că au forme plate, gen ”Sunteti de acord cu lupta anticorupție?” bla-bla-bla.
Ori, declarativ cel puțin, la noi toată lumea e de acord cu anticorupția și e greu de imaginat forma în care s-ar opune cineva.

Un referendum presupune o dispută și încă una aprigă, care divizează societatea, precum interzicerea avorturilor, liberalizarea căsătoriilor gay șamd.
Un scrutin în care toată lumea are aceeași opinie nu are niciun sens.
Iar un scrutin fără sens nu mobilizează masele.
În condițiile în care românii nu se mai mobilizează nici măcar la alegerile cu miză foarte mare.

Primul mare pericol pentru președinte este ca, din aceste motive, referendumul să nu fie validat, participarea plasîndu-se sub cele 30% din electorat necesare.

Prag care e cu vreo 9% mai mic decît participarea la alegerile parlamentare din decembrie.
Numai că, de această dată, PSD, ALDE și, foarte probabil, UDMR, vor boicota cu grație scrutinul, pe motiv de lipsă de sens.

Rămîne electoratul PNL și al USR plus nehotărîții.
Greu de crezut că va fi de ajuns.
Ambele partide se vor găsi, în perioada următoare, într-un proces de reconstrucție ori stabilizare, în PNL, mai ales, fiind programat un congres tensionat și alegeri în toate filialele. Cum se va împărți partidul între campania pentru referendum și bătăliile interne pentru supremație e dificil de estimat.

În mod firesc, referendumul are șanse minime să fie validat, iar asta ar semnifica mai ales la extern faptul că românii nu sunt nici pe departe așa preocupați de soarta corupției de la noi.

Adică exact semnalul opus celui pe care s-au chinuit să-l transmită manifestanții care au înfruntat geruri teribile în piețe, în ultimele săptămîni, împînzind presa internațională.

De ce ar risca Iohannis să anihileze dintr-un condei ceva obținut cu atîta trudă?

Un al doilea mare risc ar fi ca referendumul să fie validat, dar președintele să nu aibă cum valorifica la modul concret reușita lui.

O întrebare prea generală ar da un semnal la fel de general: că România e interesată de combaterea corupției, lucru pe care, cum spuneam, nu-l pune, însă, nimeni la îndoială.

De ce să se fi cheltuit cîteva zeci de milioane de euro, în acest caz?

E cert că asemenea întrebări trebuie să și le fi pus și președintele și sfetnicii săi.

Și singura explicație logică ar fi că există un plan bine pus la punct.

Pe de-o parte, președintele a primit făgăduința unei mobilizări puternice a electoratului din partea singurelor structuri care pot oferi asemenea promisiuni, respectiv serviciile secrete.
După repetițiile făcute cu ocazia recentelor proteste, se poate trece la o scară mai mare.
În consecință, ne putem aștepta la o campanie electorală cu evenimente și surprize mari.

Pe de alta, am paria că întrebarea la referendum nu va semăna deloc cu platitudinile vehiculate pînă acum, ci va fi una cît se poate de concretă, vizînd o măsură legislativă care să atragă imediat după referendum o bătălie aprigă pentru implementarea ei.
Cu sau fără acceptul PSD.
Să fie vorba de interzicerea pe viață a accesului în orice funcție publică aleasă sau numită a penalilor de orice fel?
Posibil, chiar probabil.
În cîteva zile vom afla răspunsul și vom ști exact ce agitație va cuprinde țara în această primăvară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Sa te prezinti la un astfel de referendum la care intrebarea este de genul: sunteti de acord sa fie bine ca sa nu fie rau ?-insemana sa-ti bati joc de tine insuti.

  2. Domnule Iacob, declar ca sunt un fan al d-va , va citesc toate articolele si consider ca intuiti foarte aproape de realitate desfasurarea evenimentelor. De data asta imi permit sa va contrazic pentru ca eu cred ca Iohanis nu va risca o astfel de intrebare ca aceia pe care o intuiti d-va. Sigur va pierde.

  3. Eu cred ca se discuta prea mult pe aceasta tema,omitandu-se un fapt cu mult mai important : Parlamentul nostru a aprobat un referendum a carei intrebare nu se cunoaste ! Liber la inspiratie !Nostimada e alta : indemnurile la prezenta,pentru a se realiza un minimum de prezenta nu intra cumva sub aceiasi acuzatie ce i s-a adus lui Dragnea ? In aceste conditii,rezultatele mobilizarii sunt pur si simplu pline de interes,iar consultarea referendara apare,incontestabil,ca o premeiera mondiala,oricum straina de intentia puterii constituante din 1991.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998