CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare cruciala pentru Barna: sa fie Ciolos turnatorul protejat de PLUS?

11 comentarii / 5012 vizualizări / 16 august 2019

Două evenimente petrecute în ultimele 2-3 săptămîni au trecut mai puțin observate din pricina scandalului Caracal, dar asta nu înseamnă că ele nu au potențial imens. Ba chiar ar putea produce o dinamitare a alegerilor prezidențiale, aruncînd în aer unul dintre cei trei poli principali ai ecuației viitoarelor alegeri. Concret, întrebarea e: ar putea Dacian Cioloș să fie piatra de gîtul lui Dan Barna?

În ultimele zile ale lunii iulie, Klaus Iohannis a promulgat o modificare legislativă a OUG nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la dosarul de Securitate, în sensul că:
„Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calităţii de lucrător al Securităţii ori de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţile ori în funcţiile prevăzute la art. 3, inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”

Modificarea permite CNSAS, între altele, să revină asupra unor decizii dacă apar documente și informații noi, ceea ce înseamnă că cei care au primit cîndva adeverințe de necolaborare nu mai stau la fel de liniștiți.
Cam în aceeași perioadă, între USR și PLUS au apărut fricțiuni neașteptate. Două partide aproape surori, care au obținut un mare succes la europarlamentare, au început să aibă brusc divergențe de opinii, unele aproape bizare.
Nu e vorba doar de brusca reticență a USR față de încheierea unei alianțe politice cu PLUS, după modelul ADA sau USL, ci și de o modificare a protocolului alianței, impusă de oamenii lui Cioloș.

Una care ridică mari semne de întrebare.

Și i-a ridicat și deputatului USR Stelian Ion, care a adus problema în public:

”O condiție de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianței era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?”.

Pe scurt, cei de la PLUS nu vor ca politicienii care au colaborat cu Securitatea înainte de majorat să aibă opreliști în carieră venind din partea noii alianțe.
E cu atît mai interesantă disputa între USR și PLUS cu cît însăși modificarea legislativă sus pomenită îi scutește de dureri de cap pe cei care nu împliniseră 16 ani în 22 decembrie 1989.

De ce USR a ținut morțiș să impună în protocolul alianței condiții mai dure decît legea accesului la propriul dosar?
Dar, cel mai important, de ce se bate cu îndîrjire PLUS să elimine restricțiile pentru turnătorii minori?

De la un partid care a venit pe turnanta politicii cu mesajul ”oameni noi și integri în politică”, e de-a dreptul stranie introducerea unui amendament de rabat de la o regulă nu lipsită de priză la marele public, mai ales cel al dreptei.
Pentru intransigență și standarde morale înalte nu e niciodată prea tîrziu.

O explicație ar putea fi furnizată de evenimente petrecute în urmă cu mai bine de un deceniu.
În 2006, un grup de liberali, cu Mona Muscă în frunte, au băgat în parlament o lege a lustrației care ar fi dus la epurarea din politică a numeroase figuri, foști demnitari comuniști, securiști, magistrați, turnători șamd. Foști stîlpi ai regimului ar fi părăsit scena politică pentru un timp suficient de lung cît să-i anihileze definitiv.
Între epurați s-ar fi numărat și președintele în exercițiu, Traian Băsescu, pentru că legea includea și foștii șefi de agenții comerciale din străinătate. Legea Monei Muscă nu i-ar mai fi permis o nouă candidatură lui Băsescu; să nu se mai mire deputata liberală de ce avea să îi fie găsit ca din întîmplare și trimis CNSAS dosarul de colaboratoare.

Dincolo de asta, legea și-a urmat cursul – greu, dar și l-a urmat – pînă la adoptarea integrală de către parlament.

Numai că, în februarie 2010, la propunerea deputatului PDL Mircea Toader, a fost scoasă din lege lustrarea „preşedinţilor şi vicepreşedinţilor Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România la nivel central şi de centru universitar”, la fel cum fusese scoasă și lustrarea șefilor de misiuni comerciale.
De ce s-a bătut PDL pentru acest amendament?
Simplu: pentru că fără el ar fi fost trimis acasă instantaneu premierul Emil Boc, care se încadra în respectiva prevedere.

Ca să îl protejeze pe propriul lider de partid și premier, PDL, partidul care își făcuse un stindard din lupta anti-comunistă și anti-corupție, nu a avut grețuri să își încalce principiile morale.
Finalmente, a fost un demers zadarnic, pentru că legea a picat la CCR, dar manevra pedelistă nu a putut fi ștearsă din memoria colectivă.

Avem dreptul și chiar obligația să credem că istoria se repetă, iar demersul PLUS urmărește să protejeze pe cineva.
Un personaj care are dosar de turnător la Securitate de pe băncile liceului și care ar putea fi eliminat din politică nu pe mîna legii accesului la propriul dosar, ci a protocolului alianței.

Nu știm cine ar fi acel personaj.
Dar putem face un portret robot.
PLUS e un partid aproape total lipsit de nume grele; de fapt, grele e impropriu spus, mai degrabă să spunem nume ”cît de cît cunoscute”.
În afara lui Dacian Cioloș, ar mai fi oarecum notorii Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache. Și poate Oana Bogdan, cea cu desființarea proprietății.
La revoluție primii trei aveau 6, 13 și 14 ani.

Problema minorilor recrutați de fosta Securitate e reală și a fost documentată în multe rînduri de presa post-decembristă. Au existat cazuri de copii racolați chiar la 12 ani, dar, cel mai adesea, aveau de la 16 la 18 ani.

Totuși, chiar dacă am admite că Tudorache ori Pîslaru puteau fi racolați, e greu de crezut că pentru ei se agită PLUS. Niciunul nu e o piesă de nesacrificat.

Există un singur nume în PLUS care e cu adevărat indispensabil.
Un lider în jurul căruia s-a construit partidul, care a fost văzut ca viitor președinte, iar acum e dat ca potențial premier. Și care și-a construit respectivul partid cu sprijinul unor persoane ancorate în fosta Securitate.
Un lider despre care știm deja că a făcut, el însuși, armata la Securitate, unde a avut misiuni importante pentru nivelul lui.
Un lider despre care știm că a avut un unchi cu greutate în Ministerul de Interne comunist.
Un lider care avea 20 de ani și jumătate la revoluție.

Peste toate, însă, e un lider care dacă ar fi deconspirat de CNSAS – pe baza unui dosar livrat recent de SRI-ul lui Hellvig, cel pus în funcție de Klaus Iohannis -, nu doar că ar trebui să iasă din politică, dar ar periclita grav și șansele lui Dan Barna la prezidențiale.

E vorba de președintele PLUS, Dacian Cioloș.
E, subliniem, doar o ipoteză de lucru și nu o acuzație.

Poate că ne înșelăm, dar în dotarea partidului nu există vreun alt politician care să provoace mare deranj în alianță în cazul unei ipotetice deconspirări.

Că PLUS apără un personaj de maximă greutate în povestea cu angajamentul la Secu e în afara oricărui dubiu. Adevărata întrebare e dacă nu cumva răceala pronunțată pe care USR o manifestă de la o vreme față de PLUS vine tot de aici?
Dacă în spatele USR se află, între alții, cum se zvonește, și Florian Coldea, acesta știe exact ce dosar are la SRI cel pe care PLUS vrea să îl acopere.
Și foarte posibil să știe și că se pregătește deconspirarea acelui personaj pentru a lovi în Barna.

Faptul că USR ia distanță, mîrîie tot mai tare contra PLUS, a refuzat alianța politică și a vorbit pentru prezidențiale doar de o alianță electorală cu PLUS (ceea ce înseamnă doar una declarativă, pentru că legea nu permite alianțe electorale la prezidențiale) poate trăda faptul că se așteaptă la evenimente neplăcute și, totodată, intenția de a se scutura la timp de un PLUS lovit nuclear la imagine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

  1. Securistii (NKVD-isti, KGB-istii, GRU-istii etc) i-au lichidat pe boierii, pe chiaburii si pe patronii capitalisti de altadata, le-au luat casele, si-au insusit avantajele de clasa si acum vor sa se etenizeze prin copiii si nepotii lor. USR, PLUS, dupa PD-PDL, dupa PNL(cu PDL) sint partidele care le apara succesiunea. Ciolos, Barna, dupa Basescu si Iohannis…

  2. Un articol foarte interesant si binevenit scris de BTI pe o tema (inca) actuala. Legislatia a fost initial creata pentru protejarea fostei securitati, mama a actualei securitati, departe de a fi fost I institutie reformata. Practic, colaboratorii urmau sa mai fie inca odata santajati sa joace cum li se canta, in timp ce ofiterii se plaseaza bine merci la adapostul „secretului de serviciu”, salariu, salariu si pensia pensie.

    Dacian Ciolos este un politician foarte valabil, indiferent de ceea ce se spune despre el. Putem sa-l evaluam la fiecare luare de pozitie a sa, sa analizam ce anume spune, ce propune si ce promite. De ce l-am evalua prin unchi si matusi? Nu suntem de la cadre, nici de la NKVD. Omul este chiar OK, cu o buna experienta in administratia nationala si europeana la cel mai inalt nivel, cu bune relatii la nivel European. Ca ar fi „omul” lui Macron in Romania? Macar de-ar fi.

    O eroare de principiu cand vine vorba de USR este exacerbarea rolului indivizilor cu vizibilitate in partid. Nimic mai gresit, USR este singurul partid democratic, de viitor, caracterizat, inainte de orice printr-un spirit viu. Niciun lider nu e indispensabil. Barna e doar o ETAPA in evolutia partidului, maine va fi dat uitarii. Care e problema? USR nu apartine nimanui de la secu si cu atat mai putin lui Florian Coldea. USR nu poate fi controlat din exterior. SRI doar a remarcat caracterul si potentialul revolutionar al USR, probabil prin similitudine cu alte partide europene. Ceea ce stiam si noi, poate chiar inaintea lor.

    • Dupa cum scrie tu, despre securisti, numai de bine, ei sunt trecutul, prezentul si viitorul.

      „SRI doar a remarcat caracterul si potentialul revolutionar al USR” De unde sti tu ce se intampla la SRI?

      Cat priveste formularea „USR nu poate fi controlat din exterior„ aceasta confirma opinia ca postacii platiti sunt imbecili necesari propagandei.

      P.S. Tie nu ti se face rau de cat cacat manaci?

      • Mai, bre cetatene!
        In primul rand, vorbesti urat in public.
        In al doilea rand, comentariile la articole sunt inventate pentru comentatori, adica pentru public. Nu pentru postaci. cum zici, adica nu pentru propagandisti. Daca nu esti de accord cu opiniile divergente, nu este necesar sa strigi huo, daca esti o fiinta umana si nu un idiot. Ai putea fie sa combati cu contraargumente, daca e cazul, fie sa ignore. Daca ai avea un minimum de educatie ai fi rerspectat opiniile altora. Nu esti singurul pe lumea asta, din pacate. Vestea buna este ca nu esti singurul idiot, aici e o miscare browniana cat casa poporului.

        • Esti si nesimtit.

  3. USR si PLUS contin politicieni ca toti politicienii, nu mai vii, ci mai insetati de parvenire. Distincta este doar majoritatea electoratului lor: hipsteri, zombie, iubitori ai Untold, blockbooster-urilor si bestseller-urilor, adica ai culturii de masa nivelatoare. Singura fronda pe care si-o permit acesti oameni este in incaltamintea de tip botosei ecosez. In rest, spiritul de turma este foarte puternic. Nu ne asteptam ca dintre ei sa fi auzit cineva de Tarkovski sau Jim Jarmush…

  4. pe bune!!!!!glumetilor

  5. Foarte probabil este vorba despre Ciolos!Sa nu uitam ca aceasta a fost militar in termen la Militie , calitate in care o supraveghea pe Doina Cornea!Asa a declarat public, deci e foarte clar ca dl. Cilos avea un dosar „beton” inainte de Revolutie, fiind destinat, prbabil, unei cariere in Mlitie ori Securitate, sub obladuirea unchiului Virgil Ardelean..

  6. de ce usr a luat asa mult la europarlamentare? pentru ca se spune ca cel care sprijina usr e coldea, atunci poate coldea l-a pus pe protejatul sau liviu dragnea (cosmin gusa dixit) sa faca turul marilor orase fix spre finalul campaniei electorale ca sa enerveze electoratul userist care e majoritar in marile orase

  7. […] INTREBARE CRUCIALA PENTRU BARNA: SA FIE CIOLOS TURNATORUL PROTEJAT DE PLUS? INTEGRAL : https://inpolitics.ro/o-intrebare-cruciala-pentru-barna-sa-fie-ciolos-turnatorul-protejat-de-plus_18…BENJAMIN FREEDMAN – DEZERTORUL CARE AVERTIZEAZĂ AMERICA DE PERICOL INTEGRAL […]

  8. Am citit ca D.Barna avea 14 ani in 1989 si credeam ca era cam precoce sa devina la acea varsta frageda turnator.Din articol reiese totusi, ca si copii de numai 12 ani erau racolati,astfel ca mi-a revenit inima la loc, si se vede ca usr-istul putea avea deja doi ani vechime in functie in 1989,an in care am considerat ca era prea precoce pentru a-si turna colegii de scoala si profesorii la securitate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998