CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

O intrebare cruciala: poate fi demis Ponta de Iohannis?

1 comentariu / 2257 vizualizări / 5 iunie 2015

Punerea sub urmărire penală a lui Victor Ponta, azi, naște o întrebare de baraj: va fi sau nu suspendat el de către președinte? Nu știm răspunsul, dar e de așteptat să iasă mare scandal indiferent de ce se va întîmpla, după cum vom arăta în rîndurile de mai jos.

Ce prevede Constituția?
Art.109 alin.2 ”Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie”.

Asta înseamnă că un ministru – ori premierul însuși – pot fi suspendați, dar numai pentru fapte comise în calitatea de membru al guvernului.
Dosarul Rovinari-Turceni, în care e ”prins” Ponta, alături de Dan Șova, nu se încadrează în această categorie, fiind fapte din anii 2007-2008.

Cu toate acestea, există o altă acuzație a DNA, aparent mai măruntă, care spune că Ponta s-ar face vinovat de conflict de interese, întrucît l-a numit pe Șova ministru, deși avusese cu acesta raporturi comerciale în ultimii cinci ani.

Potrivit Codului penal, art.301, ”(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Conform acestor din urmă prevederi, Ponta s-ar încadra în prevederile legislative care pot duce la suspendarea sa de către președinte – care nu e obligatorie, trebuie spus -, dar în mod cert se va lăsa cu scandal și, mai mult ca sigur, cu sesizarea Curții Constituționale, pentru că articolul 301 din noul Cod Penal a fost, oricum, controversat încă de la naștere. Asta pentru că, potrivit Codului Muncii, și persoanele care exercită demnităţi publice se află în raporturi juridice de muncă, ceea ce înseamnă că un deputat desemnat premier care numește alt deputat ca ministru încalcă, și el, art.301 din Codul penal, dat fiind că cei doi se află în raporturi de muncă.
De asemenea, suspendarea nu atrage automat demiterea din funcția de premier decît dacă durata acesteia depășește 45 de zile, conform art.110 din Constituție

Desigur, toate aceste discuții își iau rostul doar dacă deputații vor aproba urmărirea penală a lui Ponta, abia apoi președintele putînd declanșa o eventuală suspendare din funcție.
Or, dacă nu s-a reușit ridicarea imunității lui Dan Șova, e greu de crezut că cea a premierului va fi mai lesnicioasă.
Pe de altă parte, să nu uităm că Ponta a declarat, totuși, în mai multe rînduri, că va demisiona imediat în cazul în care va fi pus sub urmărire penală: „Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal” afirma el.
„Dacă se face un dosar în care față de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcția de prim-ministru, să stau în fiecare dimineață să dau explicații cum e cu dosarul. Dar eu sper că în 2015 nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla”, mai spunea Ponta.

Una peste alta, se anunță zile agitate, cu atît mai mult cu cît trebuie remarcată o coincidență mai mult decît bătătoare la ochi: punerea lui Ponta sub acuzare s-a făcut exact în ziua în care PNL a depus moțiunea de cenzură contra guvernului său.
Un semnal? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. …la București și-n Principate toate se poate! ghici „cine” poate ?! de ce?! de unde?! de cum ?! de când?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998