CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare cu schepsis: va respecta PDL legea in cazul desemnarii noului premier?

0 comentarii / 1434 vizualizări / 6 februarie 2012

Demisia lui Boc nu e, în sine, o premieră la noi, avînd deja două precedente, dar o anume conjunctură face, totuși, ca situația politică a momentului să se petreacă pentru prima oară în această formă. Mai exact, Boc e primul premier demisionar care, conform legii, ar avea cuvîntul cel mai greu în cazul desemnării propriului succesor. Încălcarea acestei prevederi legale cu largul concurs al lui Băsescu nu ar face, în această perioadă agitată, decît să înfunde și mai tare PDL în planul imaginii.

Faptele, pe scurt: atît Victor Ciorbea, cît și Radu Vasile, foști premieri demisionari, nu au avut funcții supreme în partidele lor. Odată plecați de la guvern, nu au mai avut niciun cuvînt în partid. În totală contradicție, Emil Boc pleacă de la Victoria, dar rămîne șef suprem în Modrogan.

În consecință, statutul PDL, în conformitate cu legea partidelor, obligă, prin art.83 litera k, la convocarea urgentă a Consiliului Național pentru alegerea, prin vot secret, cu majoritate de voturi, a candidatului de premier al partidului, fie el membru sau tehnocrat din afară.
Votul poate avea loc înainte sau după consultarea cu partenerii din coaliție, nu contează, dar este OBLIGATORIU, legal vorbind.

Situația PDL se complică însă, din acest punct de vedere pentru că, întrebată azi de presă dacă va urma un premier tehnocrat, Elena Udrea a răspuns: ”Nu știu, decizia aparține președintelui României”.

Lucru fals, pentru că președintele trebuie să analizeze propunerea venită de la partidul sau coaliția majoritară, altfel alegerile nu ar mai avea sens.

Declarația Elenei Udrea, pe de altă parte, sugerează în mod clar că sunt toate șansele să se sară peste decizia forurilor de conducere ale PDL. Un gest care ar amplifica imaginea de partid aflat în totală contradicție cu legea, din moment ce nu își respectă nici măcar propriile reglementări. Un partid al cărui creier și coloană vertebrală se află 100% la Cotroceni, iată o postură nu tocmai onorantă pentru o formațiune care se pregătește să ceară curînd votul alegătorilor.

Dacă Boc se încăpățînează, pe de altă parte, să aplice statutul, atunci nominalizarea viitorului premier ar putea fi amînată mult și bine din cauza vremii care a paralizat România și care ar împiedica convocarea prea curînd a Consiliului Național. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998