CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare legitima: cine cinta de 1 Decembrie?

5 comentarii / 4102 vizualizări / 25 septembrie 2018

Eclipsa de soare din 1999 a fost un eveniment foarte frumos marcat de țara noastră, una dintre fericitele care putea urmări fenomenul în toată splendoarea lui. L-am adus pe megastarul Pavarotti să ne cînte, am scos o ediție specială de bancnote de plastic șamd. A fost frumos.

În 1992, îl adusesem pe megastarul Michael Jackson să cînte fix între cele două tururi de alegeri prezidențiale, ca să-l mai umanizăm nițel pe candidatul Ion Iliescu. Cînd și-a încheiat ultimul mandat prezidențial, l-am adus pe Jose Carreras să-i cînte cu circuit închis la Cotroceni.
De fapt, pe Carreras îl adusese și cetățeanul Viorel Cataramă, în 2000, să cînte la Ateneu în cinstea celei de-a 10-a aniversări a firmei sale. Tare drăguț.
Remus Truică, un biet bugetar, o aducea pe Patricia Kaas să-i cînte în privat pe domeniul său, celebrînd emoționant prietenia România-Franța. Românii știu, s-ar zice, să celebreze.

Dar, toate astea sunt nimic pe lîngă ce va fi de 1 decembrie, cînd România va împlini vîrsta de un secol.
În piața Constituției, vom avea cel mai mare concert din răsăritul Europei, cu U2, Taylor Swift, Beyonce, Paul McCartney, Jay-Z, Ed Sheeran, Elton John, Katy Perry și Guns N’Roses, între care vor urca pe scenă mari artiști autohtoni și vor emoționa sutele de mii de oameni din piață cu cîntece despre unire și libertate. Artiștii străini vor fi profund emoționați.
La Ateneul român vor concerta Jonas Kauffman, Rolando Villazon, Angela Gheorghiu și Anna Netrebko.
La Sala Palatului vom avea un show de excepție al celor mai mari voci ale muzicii populare de la noi.
La Sala Radio, maestrul Dan Grigore va interpreta o melodie compusă special pentru Centenar de către cei mai reputați compozitori români ai momentului, în colaborare.
Pe stadionul național vom avea un superamical de fotbal între România și Brazilia, iar Simona Halep și Serena Williams vor disputa un meci demonstrativ de zile mari.
Pe cer se va derula un regal aviatic care ne va tăia răsuflarea, iar seara va fi cel mai mare foc de artificii cu putință.
Televiziunea publică va difuza non-stop programe speciale dedicate marelui moment, cu participarea celor mai cunoscute vedete, mai ceva ca în noaptea de revelion. Manele puțin spre deloc. Politică, la fel.
În Piața Universității se va proiecta în premieră un film dedicat Marii Uniri, realizat de către regizori de excepție precum Cristian Mungiu, Radu Jude, Cristi Puiu, Nae Caranfil șamd.
Muzeele, barurile, restaurantele, sălile de spectacol vor fi deschise pe parcursul întregii nopți de 1 decembrie.
Se va alege combinația cîștigătoare la tragerea Loto extraordinară ”Premiul Centenarului”.
În unitățile militare se vor trage salve de pușcă și de tun.
Vom avea o lansare de carte ultra-festivă, 20 de cărturari români își vor prezenta concomitent noile lucrări despre România și despre Marea Unire, în aplauzele a mii de cititori și în direct la TV.
La șantierul naval Constanța, se va lansa la apă nava ”Marea Unire”, condusă, festiv, de fostul președinte-comandant de navă Traian Băsescu.
Președintele Iohannis va ține un discurs festiv, va face un apel la cociliere națională și va acorda primele decorații ”Ordinul Centenarului”, special înființat, după care va urma o recepție la Palatul Cotroceni de la care nu vor lipsi lideri ai tuturor minorităților.
Și tot la o recepție grandioasă vor participa nume sonore de români din diaspora, de la Herta Muller și Stefan Hell la Alina Cojocaru, Ileana Cotrubaș, Viorica Cortez, Nadia Comăneci etc. Plus cîteva vedete de le Hollywood cu sînge românesc, (Dustin Hoffman, Harvey Keitel, Natalie Portman etc) invitate special.
Va avea loc dezvelirea unei statui realizate în cinstea Marii Uniri de către un mare artist autohton, în prezența unui număr impresionant de oameni de cultură.
Vom primi, în zilele de dinainte de 1 decembrie, vizita de onoare a unui mare șef de stat prieten, gen Emanuel Macron, Angela Merkel etc.
Piața va fi invadată de produse inscripționate tematic în cinstea evenimentului.
Vom avea o sesiune solemnă în Parlament și o slujbă excepțională a Prea Fericitului, la Patriarhie.
Bucureștiul va fi luminat feeric, mai grozav ca oricînd, cei de la Luxten optînd pentru ghirlande cu motive inspirate din istoria noastră.
Desigur, celebrările din Capitală se vor reproduce, la scară mai mică, și în restul marilor orașe ale țării.

1 decembrie 2018, o zi istorică și care ne va face mai buni și mai îngăduitori unii cu alții. Și, poate, un pic mai cunoscuți în lume, chiar dacă asta va costa ceva parale.
Dar asta, numai în imaginația mea, din păcate.

Mai sunt vreo 70 de zile pînă la împlinirea veacului și habar nu avem de vreun program al manifestațiilor.
Nimeni nu pare interesat.
Dintre toate variantele posibile, e probabil că ne vom alege doar cu vreun mesaj prezidențial transmis de Mădălina Dobrovolschi și de cîteva colive sfințite de popi la Arcul de Triumf, ca de obicei, plus niscaiva coroane de flori. Și, bineînțeles, obișnuitele proteste de stradă din Piața Victoriei. Iar luminile din București se vor aprinde după vreo săptămînă.
Cîteva zile/săptămîni mai tîrziu, va izbucni scandalul național și se va constitui o comisie parlamentară care să ancheteze eșecul sărbătoririi Centenarului – pe fondul unor cheltuieli, totuși, imense -, cu termen de lucru pînă la Bi-Centenar. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. uneste natia,nu o dezbina,asta ar trebui sa faca popii,politicieni…

  2. La implinea a 100 de ani de la Marea Unire, canta Angela Merkel iar marele patriot roman Werner Iohannis joaca.

  3. Eu cred ca vor canta Marcel Pavel si Carmen Serban…

  4. Ba va canta Sica Mandolina! La DNA, la PG si la alte „organe”.

  5. Marinele, saracu’ Șică a „cantat” destul, acum e randul altora!Ma astept la o cohorta de USR-isti si la adepti ai ezoteristului Ciolos!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998